Specialiştii ne atrag atenţia că igiena dentară este esenţială pentru copii, iar sănătatea orală a unui adult începe întotdeauna în copilărie. Deşi cariile sunt cel mai frecent motiv pentru care părinţii merg cu copiii la stomatolog, Dr. Andra Custură ne explică de ce noi, părinţii, nu ar trebui să ignorăm bruxismul la copii.
De ce îşi scrâşneşte dinţii copilul tău?
Bruxismul reprezintă încleştarea sau măcinarea dinţilor, o afecţiune de care majoritatea adulţilor nu sunt conştienţi şi care nu se limitează doar la aceştia. Între 15% şi 33% dintre copiii îşi macină dinţi, de obicei în două momente cheie - fie când apar dinţii primari, fie atunci când ies dinţii permanenţi. Cei mai mulţi copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinţi este complet, spun medicii dermatologi.
Citeşte şi: Cum să îţi albeşti dinţii cu folie de ALUMINIU
Cel mai frecvent, copiii îşi macină dinţii în timpul somnului, mai degrabă decât în timpul zilei. Nimeni nu ştie exact de ce se întâmplă acest lucru, dar sunt câteva teorii care includ dinţii aliniaţi în mod necorespunzător sau contactul neregulat între dinţii superioari şi inferiori, boli şi alte afecţiuni medicale (cum ar fi deficienţele nutriţionale, alergiile, tulburările endocrine), şi factorii psihologici, inclusiv anxietatea şi factorii de stres.
Citeşte şi: Vrei dinţi mai albi? Foloseşte cărbune...
"Măcinarea dinţilor la copii poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap şi uzură dinţilor. Consultaţi medicul stomatolog în cazul în care dinţii copilului încep să arate uzaţi sau în cazul în care copilul se plânge de sensibilitate a dinţilor sau durere", explică dr. Andra Custra.
Citeşte şi: Dinţi mai albi peste noapte cu ceai şi...
Dacă vrei să reduci incidenţa bruxismului, iată mai jos câteva sfaturi pentru a-ţi ajuta copilul să se oprească din măcinarea dinţilor:
- Redu nivelul stresului copilului, mai ales înainte de culcare.
- Fă-i un masaj sau îndeamnă-l să facă exerciţii de întindere pentru a-şi relaxa muşchii.
- Asigură-te că dieta copilului include multă apă. Deshidratarea poate fi legată de măcinarea dinţilor.
- Adreseză-te medicului stomatolog, pentru ca acesta să monitorizeze dinţii copilului tău dacă el sau ea are tendinţa de a-şi scrâşni dinţii.
- Pentru copiii preşcolari nu sunt necesare intervenţii dentare. Cu toate acestea, copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.