Ei bine, primul lucru este sa iti pastrezi calmul. Apoi incearca sa evaluezi gravitatea muscaturii. Daca pielea nu a fost strapunsa, poti rasufla usurata. Curata locul cu apa si sapun si aplica un unguent, eventual pe baza de antibiotic, de doua ori pe zi. Daca “muscatura” e intr-o zona a corpului care se poate murdari usor, acoper-o cu un plasture, altfel las-o la aer, se va vindeca mai usor.
Daca muscatura a fost mai... decisa, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa opresti sangerarea. Poti face asta fie prin aplicarea unei compresii chiar pe rana, cu ajutorul unei fese sterile sau, daca rana este mai serioasa, prin aplicarea unui garou plasat mai sus de rana, pentru a intrerupe fluxul spre inima. In acest al doilea caz cheama de urgenta salvarea sau sari cu cel mic in masina si indreapta-te spre primul spital de urgenta.
In mod normal ar mai trebui sa retii si cainele faptas. Teoretic, autoritatile ar trebui sa verifice daca respectivul exemplar este vaccinat antirabic. Practic, autoritatile iti vor recomanda sa nu risti si vor trece la un tratament antirabic si antitetanic cu injectii, lacrimi si durere. Plus copci pentru sutura muscaturii, la nevoie.
Dar nu doar de caini trebuie sa il feresti. Chiar si animale de casa aparent inofensive iti pot da de furca. Ne referim la pisici, hamsteri, porcusori de Guineea, arici, broaste testoase, veverite, iepuri... Muscatura acestora nu este periculoasa in sine, dar din cauza cortegiului de bacterii ce salasluiesc in gura acestor animale, orice rana, cit de mica se poate infecta. In plus exista oricand riscul ca si respectivul animal sa fie purtator de rabie.
Chiar si dupa ce crezi ca ai tratat buba, mica sau mare, trebuie sa o tineti sub observatie pana la vindecarea completa. La cel mai mic semn de infectare - inflamatie, roseata, supuratii - va intoarceti in prima casuta, aceea cu doctorul. Nu vrei asta. De aceea nu uita ca e mai usor sa previi decat sa tratezi si invata-l pe cel mic sa respecte spatiul privat al animalelor, fie ele de domestice sau nu...