Cum mi-a venit ideea? Am cateva prietene cu care ma vad aproape tot timpul. Mereu ne intalnim fie la o cafenea, la un fast-food, la un restaurant obisnuit, fie acasa la una dintre noi pentru a depana amintiri si a comenta "savuros" ultimele noutati aparute in viata noastra. De aceasta data, a venit randul meu sa fiu gazda si vreau sa le pregatesc o surpriza, le pregatesc un dineu grecesc, de-a dreptul regal, pentru o zi intreaga. De ce tocmai grecesc? Pentru ca au alimente usor de procurat, au un meniu sanatos si condimente la indemana oricui si pe gustul tuturor.
Doua dintre prietene sunt la dieta de cateva saptamani, iar celelalte doua nu au o dieta stricta pe care sa o respecte, dar incearca sa-si mentina un stil de viata sanatos. Eu, in schimb nu mai sunt nici la dieta si sincera sa fiu degust cam din orice in ultimul timp. Sunt o pofticioasa inraita de fel. Greu, foarte greu sa fac un meniu care sa se adapteze tuturor cerintelor nutritionale ale fetelor. De aceea am cooptat-o pe Vera si de aceasta data, pentru a ma ajuta sa organizez meniul si am pornit de la specificul acestei bucatarii si beneficiile de care putem avea parte consumand bucatele lor.
Cand spun Grecia, povesteste Vera, spun trilogie culinara: ulei de masline, branza feta si masline. Ea ma face atenta la faptul ca mancarea greceasca este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sanatoase si ajuta la tot ceea ce implica afectiunile cardiace, colesterol crescut, trigliceride mari, etc.Grecia nu inseamna numai souvlaki sau tzatziki, cum se considera adesea, spune Vera, bucataria greceasca este una dintre cele mai vechi ale lumii (de cca 2500 de ani), iar Adephagia este zeita gastronomiei elene. Pe aceste taramuri insorite, nu putem uita de legume, care sunt deloc de neglijat (de la rosii, usturoi, bame, fasole, castraveti, dovlecei, si altele), acestea avand un aport de vitamine, minerale si chiar proteine extrem de important pentru corpul nostru. Ceea ce este "omniprezent", ca sa spun asa, in preparatele lor este universul bogat de condimente (busuioc, tarhon, oregano, cimbru, scortisoara , ceapa, usturoi, ardei iute si multe altele), ne spune nutritionistul. Exista mirodenii pentru absolut orice: branza, salate, peste, fructe de mare, etc. Lactatele se identifica foarte bine cu "personalitatea" Greciei, avand un rol important in bucataria lor si in silueta noastra, deoarece sunt foarte sarace in grasimi, iar iaurtul cu/sau fara mirodenii poate inlocui smantana sau maioneza in compozitia salatelor sau a altor preparate.
Fiind pusa in tema cu aceste generalitati despre bucataria grecilor, m-am convins ca este mult mai usor decat credeam sa gasesc un meniu grecesc divers care sa fie pe placul prietenelor mele si sa se adapteze atat stilului lor alimentar, cat si stilului meu.
Aperitivele… aroma Greciei!
Vera ma sfatuieste sa iau notite, pentru ca sunt destule lucruri "inteligente" si combinatii intersante care se pot face chiar si la dieta!
De pe o masa "festiva" asa cum imi doresc eu sa fie, nu pot lipsi evident aperitivele. Imi treceau mie cateva prin minte, dar m-am oprit la timp, pentru ca nu aveau nici o legatura cu Grecia, ci cu plaiurile noastre mioritice. Nutritionistul mi-a recomandat traditionalele aperitive grecesti ("mezedes"): nelipsita Feta, maslinele, legumele de sezon, sardinele sau fructele de mare. Acestea sunt excelente pentru fetele care sunt la dieta, iar pentru cele care nu, mai adaugam si painea greceasca de casa, o alegere excelent de gustoasa.
Tot ca aperitive, si totodata alegeri sanatoase si dietetice sunt legumele la gratar cu sos de iaurt, salatele cu multe mirodenii sau fasolea "koukia".Felul principal… in lupta cu tentatiile!
Adevaratul festin incepe la felul principal, ma atentioneaza Vera si ma avertizeaza ca o persoana care este la dieta trebuie sa se rezume la un singur fel. Grecii mananca orice fel de carne: porc, vita, miel, pasare, vanat.
Printre cele mai populare feluri principale ar fi:
- porc cu linte (o combinatie cu multe calorii, deci nu pentru dieta);
- miel cu salata si sos de lamaie (o alegere sanatoasa in dieta);
- peste cu sos de rosii, usturoi si vin (o alegere buna pentru cele care tin regim);
- moussaka cu vinete, carne tocata, rosii si branza (extrem de delicioasa, dar o adevarata bomba calorica).
Orezul, de asemenea, este un ingredient de baza ca si in alte bucatarii, sustine Vera, si se serveste fiert sau inabusit, combinat cu legume sau folosit ca umplutura (frunze de vita umplute cu orez, carne, linte si condimente).
Desertul… nimic nu e imposibil!
La desert intervin marile probleme; stim cat de mult ne dorim sa ajungem la desert la sfarsitul unei mese pentru a degusta delicii si bunatati care te ametesc cu gustul lor dulce si apetisant.Yamiii! Deserturile grecesti sunt din pacate, foarte foarte dulci, de obicei insiropate in foarte mult zahar (cataif, prajitura cu unt si miere, foietaje). Sunt delicioase, dar extrem de bogate in calorii, neavand nici o "remuscare" sa se depuna prin cele mai evidente zone ale siluetei tale. Off si eu ce fac? Cu ce desert le servesc pe fete? Nu pot sa sar peste desert! El e tipul de preparat mult asteptat, mai ales ca de cele mai multe ori la o prajitura si o cafea se "incing" cele mai "apetisante" discutii, iar buna dispozitie pluteste in aer!Vera sustine ca nimic nu e imposibil si ca le vom satisface simturile "dulci" ale fetelor si fara caloricele deserturi enumerate anterior. Cum? Prin alegeri si combinatii inteligente, cum ne sfatuieste de obicei expertul nostru, existand si o varianta de "desert dietetic". Astfel, putem alege o refrisanta inghetata de fructe (facuta cu iaurt dietetic si diverse tipuri de fructe) sau pur si simplu fructe (dar, in acest caz nutritionistul nu recomanda consumul de fructe ca desert dupa ce am servit masa, ci mai degraba ca gustare sau dimineata pe stomacul gol).
Ei bine, putem face un mic compromis la desert, mai ales dupa vom fi servit deja o masa "copioasa" plina de bucate alese.
Bauturi savuroase la o masa cu stil!
Bauturile sunt extrem de importante si nu putem sa le acordam mai putina atentie. Toate ca toate, dar ce bem la o asa masa imbelsugata? O bautura traditionala greceasca este Ouzo (vodca cu aroma de anason), o alta varianta ar fi berea, dar si vinurile grecesti (care sunt renumite in intreaga lume).
De asemenea, ei consuma foarte multa cafea neagra, dar Vera ne sfatuieste sa nu bem niciodata cafeaua dupa masa, daca tinem la silueta noastra. Ce pacat! Atunci este momentul perfect pentru a lasa digestia sa-si urmeze drumul, iar cafeaua sa ne incante in continuare simturile la o "sueta" .
Concluzia nutritionistului este ca daca avem minime notiuni de a combina sanatos alimentele, bucataria greceasca se dovedeste a fi extrem de sanatoasa , hranitoare si adaptata dietei. Nu degeaba, spune Vera, dieta mediteraneana pleaca de pe aceste taramuri, precum si vegetarianismul.
Acestea fiind spuse, mi-am facut o idee despre meniul pe care il voi servi in week-end si sunt sigura ca le voi face o surpriza placuta fetelor, mai ales ca voi "personaliza" fiecare fel de mancare pentru ca toate sa ne bucuram de gustul imbietor al acestor preparate si nici una sa nu fie obligata sa se retraga datorita barierelor pe care le impune dieta in calea lor. Uff, am asa multa treaba! Eu fug la supermarket sa ma aprovizionez, tu poti sa ma mai sfatuiesti daca ai sugestii despre ce as putea sa adaug meniului meu. Merg pe increderea in "gusturile" tale!
Spune-mi mai multe forum.