Mancarea indiana este la fel de variata si ramificata in regiuni, precum sutele de religii, dialecte si zeitati care se regasesc pe teritoriul indian. Deducem astfel ca in India nu vom regasi un singur stil culinar sau un preparat national care sa defineasca poporul si caracteristicile lui, ci o varietate uimitoare de ingrediente si mancaruri care se pot regasi sub o forma sau alta in toate bucatariile lumii, dar carora indienii le ofera un specific prin iscusimea de care dau dovada in acest domeniu si de ce nu, poate prin unele "secrete" culinare pe care le folosesc in bucatele lor si le dau acel gust desavarsit. Este posibil sa nu le deslusim niciodata aceste secrete, dar putem incerca sa utilizam combinatiile lor de alimente si sa vedem daca intr-adevar reiese acel gust ales.
Cate un pic… din toate
Bucataria indiana este per ansamblu una destul de simpla, avand retete cu ingrediente elementare, bazate pe principii stravechi si, evident pe medicina traditionala naturista. Intotdeauna la indieni vom regasi pe langa o mancare mai grasa, care ar putea provoca reactii neplacute organismului, un preparat sau o bautura bazate pe lamaie sau otet, menite sa taie din satietatea si din "greutatea" respectivului preparat.
Majoritatea indienilor sunt semivegetarieni. Cei din nordul teritoriului isi iau proteinele din carne, deorece clima este mai rece, iar cei din sud, unde temperaturile sunt extrem de ridicate, sunt exclusiv vegetarieni, mancarea lor bazandu-se foarte mult pe cereale complexe, aceasta fiind foarte indicata in orice dieta: orez, grau si porumb
Grasimile utilizate in regiunile indiene sunt variate, de la ulei de mustar, ulei de arahide pana la vestitul unt clarifiat (din lapte de vaca), denumit "ghee" si utilizat in mai toate preparatele.
Din documentatia mea reiese ca o mare parte a preparatelor indiene se prepara adaugand in compozitie lapte sau iaurt. Acestea sunt nelipsite din multe mancaruri, de la curry si pui, pana la salate si orez. Este un ingredient de baza si in sosuri, avand un scop bine definit, de a reduce din aroma extrem de picanta a unor mancaruri sau pentru a tempera excesul de grasime din anumite alimente.Fructele sunt ingrediente de baza in bucatele indiene, si aici nu ma refer la prepararea deserturilor ci la mancarurile de baza, combinatia de fructe si carne fiind extrem de utilizata in bucataria indiana, oferind un iz de exotism desavarsit. Fructele cel mai des utilizate sunt: mango, ananas, portocale, curmale, guave, pepene, strugurii sau rodiile.
Legumele sunt de nelipsit nici din meniul indian si constituie baza pentru mancarurile lor, mai ales ca majoritatea sunt vegetarieni. Preparatele vegetariene sunt bogate in fibre nutritive si extrem de sanatoase. Continutul caloric al unor astfel de mancaruri este extrem de scazut, si deci ideal pentru silueta. Varza, morcovul, fasolea, conopida, rosiile, ridichea, cartoful, castravetele si alte alimente de acest gen sunt extrem de utilizate si de preferate printre gusturile indienilor.
Parfumul intens al gustului
Indienii folosesc cate un pic din toate tipurile de alimente si le imbina prin diverse mijloace si procedee, adaugand un strop de pricepere si un "varf "de mirodenii, care "fac diferenta". Ca si alte popoare si culturi, si in India intalnim o pleiada de condimente diversificate si parfumate pe care acestia le folosesc pentru a "personaliza" fiecare preparat in parte. O sa spuneti, ok, si ce condimente au ei atat de speciale fata de restul lumii? E adevarat ca mirodeniile fac ocolul lumii si se intrepatrund cu specificul fiecarui popor, dar fiecare cultura isi "strecoara" preferintele si alege acele condimente care sunt pe gustul sau, realizandu-se astfel o nota distinctiva.
Bucataria indiana este una dintre cele mai aromate din lume. Pe langa condimente deja consacrate, cum ar fi piper, ghimbir, nucsoara, scortisoara, chimen sau menta, acestia folosesc si mirodenii mai putin cunoscute si utilizate de noi, europenii. Cele mai multe condimente indiene se folosesc in amestec, si mai ales sub forma de pasta (formata din condimentul respectiv si ulei), mai putin ca prafuri. Chili este folosit cu generozitate de indieni in preparate, de aceea iti recomand ca atunci cand faci o comanda la un restaurant cu specific, sa precizezi ca iti doresti ca mancarea sa fie putin condimentata.
Iata cateva dintre cele mai interesante condimente
Frunze de pandanus: se folosesc in special pentru a inveli pestele care urmeaza sa fie gatit, aroma lui fiind extrem de greu de descris, asemanatoare cu a celei de nuca.
Panch Phoron: un amestec de condimente uscate, care ofera o aroma subtila preparatelor si se foloseste mai ales la asezonarea mancarurilor de carne si legume; din compozitia sa fac parte: cernusca, chinduf, chimion, mustar negru si seminte de fenicul.
Garam Masala: amestecul de baza este cel dintre chimion si coriandru in combinatie cu alte mirodenii gen cuisoare, dafin indian, cardamon sau scortisoara.
Limeta Kaffir: este un fruct acru, asemanator cu lamaia sau lime-ul; nu se consuma proaspat pentru ca nu contine deloc suc.
Zedoary: este un rizom cu coaja subtire si interior portocaliu si dur, aroma este asemanatoare cu a ghimbirului, gustul este iute si usor amar.
Tandoori masala: este un amestec de scortisoara, coriandru, chimen, cuisoare, curcuma, ghimbir, pudra de mango, praf de chili si sare de mare.
Retete pentru silueta ta
Tandoori chicken
Ingrediente: pui (avand in vedere ca pieptul de pui este mai scazut in calorii, recomandarea este sa il utilizezipe acesta), iaurt (de preferinta este sa fie mai dens, dar daca esti la dieta putei folosi degresat), condiment tandoori masala, cativa catei de usturoi, frunze de coriandru, 2 linguri suc lamaie, 2 linguri ulei, putin ginger, sare.
Mod de preparare: se amesteca toate ingredientele (mai putin puiul) pana se face un fel de dressing, apoi se adauga puiul si se lasa la macerat cam 10 ore. Dupa perioada de macerare se scoate carnea de pui si se prepara pe gratar. Se serveste cu garnitura de orez sau legume sau pur si simplu alaturi de o salata.
Raitas
Raitas sunt salatele pe baza de iaurt dens si diverse legume: castravete, vinete, cartofi sau chiar fructe, iaurtul asezonand de multe ori salatele de fructe degustate pe taramuri indiene.
Sa iti dau si un exemplu: raita cu castravete. Se prepara foarte, foarte usor din castraveti rasi (fara coaja), iaurt, coriandru, sofran, o lingura de nuca de cocos rasa, 2 ardei iuti taiati bucatele mici, putin zahar si sare.
Orez cu iaurt
Ingrediente: o cana de orez cu bob lung fiert, 2 cani apa, 1 lingurita de seminte de mustar, 2 lingurite de linte si fasole mung, o jumate lingurita ulei, 1 chili macinat, o lingura de ginger macinat, ¼ castravete , 2 cesti de iaurt degresat, ½ lapte fara grasime, coriandru, sare.
Mod preparare: Incinge uleiul si adauga semintele de mustar, timp de 2-3 minute, pana incep sa pocneasca. Adauga orezul si amesteca-l bine cu o furculita alaturi de semintele de mustar, adaugand si lintea, chili, ginger si castravete. Separat amesteca iaurtul, laptele si sarea si adauga amstecul incet peste orez, amestecand continuu. Presara deasupra coriandru.
4 sfaturi de la nutritionist
Vera Daghie ne indeamna sa nu facem un obicei din a merge la restaurantul indian. Nici un preparat sau un tip de bucatarie mancat excesiv nu este foarte sanatos.
Recomandarea nutritionistului este sa alegem orezul integral, mai ales brun. Orezul brun este cel mai natural si sanatos dintre toate tipurile de orez. Orezul alb trebuie evitat cu tot dinadinsul, deoarece este trecut prin procesul de rafinare si odata cu acesta isi pierde toate calitatile nutritive. Combinatia buna pentru silueta noastra este cea dintre orez si iaurt degresat sau legume, cu lamaie si mustar si bineinteles condimente pe gustul fiecaruia.
Niciodata, avertizeaza specialistul, nu combina orezul cu carnea sau cartofii cu painea si carnea. Daca doresti sa consumi carne, alege o garnitura de legume (preparate cat mai natural, pe gratar sau saute) sau salate si sosuri.
In ceea ce priveste combinatia indiana de fructe cu iaurt, Vera Daghie sustine ca nu este o alegere buna, deoarece se produce fermentatie, odata ajunsa in stomac. Ea sustine ca fructele trebuie consumate exclusiv pe stomacul gol si fara a fi combinate cu dressing-uri sau sosuri, cel mai sanatos si ideal pentru silueta fiind sa le consumam in stare naturala.
Tu ai incercat mancarea indiana? Spune-ne mai multe pe forum