Samuel Le Torrillec

Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins...

Citeste mai mult»
Rich Homie Quan

Rapperul american Rich Homie Quan a murit la 34 de ani

Citeste mai mult»
Linkin Park

Linkin Park îşi prezintă noua solistă şi anunţă un album...

Citeste mai mult»
 Elena Merișoreanu

Ce pensii au vedetele din România după recalculare. Suma...

Citeste mai mult»
vaccin

Un vaccin dezvoltat de Moderna a furnizat rezultate...

Citeste mai mult»
Elton John

Elton John a rămas cu ”vedere limitată” la un ochi în...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor...

Citeste mai mult»
Brian May

Chitaristul Brian May anunţă că a suferit ''un accident...

Citeste mai mult»
Bora Djordjevic

Bora Djordjevic, o legendă a muzicii rock iugoslave, a...

Citeste mai mult»
barbat

Un bărbat din Virginia câştigă un milion de dolari la...

Citeste mai mult»
sofia

Prinţesa Sofia a Suediei este însărcinată pentru a patra...

Citeste mai mult»
Claude Lelouch

Pensionarea nu este o opţiune pentru Claude Lelouch, un...

Citeste mai mult»
Martha Louise s-a căsătorit

O prinţesă norvegiană şi un şaman american s-au căsătorit...

Citeste mai mult»
Chidimma Adetshina

Respinsă în ţara ei, o tânără din Africa de Sud a...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Nicole Kidman s-a simţit expusă şi vulnerabilă după...

Citeste mai mult»
cave

Nick Cave lansează vineri un nou album de studio, "Wild God"

Citeste mai mult»
luciu

Nicoleta Luciu, apariție controversată în mediul online:...

Citeste mai mult»
vunk

Trupa Vunk și Lidia Buble au lansat piesa „Bumerang”, o...

Citeste mai mult»
sunatoare

Cât de periculoasă poate fi sunătoarea. Avertismentul...

Citeste mai mult»
abba

Grupul ABBA i-a cerut lui Donald Trump să nu îi mai...

Citeste mai mult»
daniel

Daniel Sancho Bronchalo, cunoscut chef şi fiu al unor...

Citeste mai mult»

Cei mai mari duşmani ai pielii noastre sunt zahărul şi...

Citeste mai mult»
Mariah Carey

Ultima dorință a surorii cântăreței Mariah Carey. Alison...

Citeste mai mult»
festival

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia începe...

Citeste mai mult»
ochelari

Ce rame de ochelari se poartă în 2024: Ghid de stil...

Citeste mai mult»
angajati_zodie

Australienii au primit dreptul să își ignore șefii în...

Citeste mai mult»
avc

Ce trebuie să mănânci pentru a te feri de AVC sau pentru...

Citeste mai mult»
Elvis Presley

Bijuterii ale cântăreţului Elvis Presley, scoase la...

Citeste mai mult»
Mariah Carey

Mariah Carey a confirmat moartea mamei şi surorii sale în...

Citeste mai mult»
oasis

Fraţii Gallagher alimentează speculaţiile cu privire la o...

Citeste mai mult»
Justin Bieber şi Hailey Bieber

Justin Bieber şi Hailey Bieber au devenit părinţi pentru...

Citeste mai mult»
chris ed

Actorul Chris Hemsworth, invitatul surpriză la Bucureşti...

Citeste mai mult»
mic dejun

Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste micul-dejun...

Citeste mai mult»
Liviu si Anda Calin

Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit după opt ani de...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Parchetul din Paris cere ca Gérard Depardieu să fie...

Citeste mai mult»
dana marijuana

Cântăreaţa Dana Marijuana a fost testată pozitiv pentru...

Citeste mai mult»
Meg Ryan

Meg Ryan a primit un premiu onorific la Festivalul de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a fost cuprinsă de frică şi de vinovăţie...

Citeste mai mult»
affleck

Actriţa Jennifer Lopez cere divorţul de Ben Affleck la un...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon va fi înmormântat sâmbătă la Douchy

Citeste mai mult»

Bucataria israeliana - dieta pentru suflet

De în Sport 2 dec 2008
Israelul: un amalgam de traditii si obiceiuri religioase care isi fac simtite prezenta si in esenta bucatariei sale. Descifram azi semnificatia mancarii la evrei si bucatele lor atent alese, cu sens, care fac din traditia lor una unica in lume. Ce preparate specifice au si daca sunt ele in concordanta cu dieta noastra de zi cu zi, vom afla pe traseul culinar pe care-l vom parcurge impreuna chiar acum.
M-am tot intrebat ce bucatarie sa mai dezbatem in continuare, avand in vedere ca am "atins" mare parte din bucatariile lumii. Mi-am aruncat privirea asupra mai multor pagini despre diverse traditii culinare ale mai multor regiuni, iar interesul meu s-a oprit asupra unei bucatarii in care traditiile si obiceiurile culinare sunt originale si demne de atentie.

Nu cunosc si nu am degustat niciodata preparate evreiesti, dar odata ce descoperi "legile" din spatele acestor preparate, ramai fascinat si parca vrei cu tot dinadinsul sa gusti din "credinta" lor, creandu-ti impresia ca intr-adevar mananci si pentru "suflet".

Astept sa descopar secretele bucatariei lor si influentele religioase care se regasesc in mancarea lor si de ce cred ei ca astfel de alimente iti purifica atat sufletul, cat si trupul, si evident sa verific cat de sanatoase sunt.

Mancare... cu sens

Chiar daca poporul evreu se ghideaza si in prepararea bucatelor dupa cuvantul legii divine, aceasta nu inseamna ca toata mancarea este extrem de sanatoasa, dar oricum este o varianta sigura pentru organism. De aceea, conform traditiei evreiesti, mancarea se imparte la ei in "Kosher" si "neKosher", adica in mancare permisa si mancare interzisa, in traducere libera.

Kosher se refera la mancarea sau tipurile de alimente permise in alimentatie, in concordanta cu legile divine. Kosher inseamna autocontrol in primul rand, acesta te invata sa mananci controlat, sa fii extrem de "dur" cu propria persoana in privinta alegerilor pe care le faci atunci cand mananci, adica sa faci fata tentatiilor de a manca alimente nepermise. Pentru israelieni, a manca Kosher inseamna a fi in acord cu divinitatea si a manca cu sens.

Ce inseamna sa mananci Kosher?

A manca Kosher inseamna a manca sanatos si inseamna a respecta cateva reguli de la care nu ai voie sa te abati sub nici o forma:

Carnea - pusa sub lupa divina

Sub nici o forma nu se consuma la ei carne de porc, cal, magari si camile, pasari salbatice, insecte si animale care tarasc. Acestea sunt socotite neKosher.  De asemenea, preparatele vanatoresti nu sunt permise in traditia lor culinara, deoarece ei considera ca acestea sunt omorate cu brutalitate.

Este permis? consumarea animalelor acvatice, dar numai a celor care au inotatoare si solzi, prepararea anumitor tipuri de pasari, a carnii de miel sau de vita.

Iar toate animalele care sunt sacrificate urmeaza un ritual exact prin care sunt omorate si sunt consumate abia dupa ce sangele a fost complet scurs din ele.

Incercand sa respecte intocmai obiceiurile culinare ale stramosilor lor, ei consuma in general  carnea prajita sau sarata, aceasta si ca metoda de pastrare indelungata.

Placerea evreilor pentru consumul de peste provine din timpuri stravechi. Neavand intotdeauna la dispozitie carnea permisa de stilul de viata Kosher, pestele a devenit un adevarat "prieten" al dietei israeliene.

Vegetarianismul – varianta optima

Fructele si legumele sunt alimente care se regasesc in orice bucatarie a lumii, iar cea israeliana nu face exceptie. Ba mai mult, chiar vegetarianimul in lumea evreiasca este o optiune demna de luat in seama. Inca din cele mai vechi timpuri evreii s-au bucurat de beneficiile vegetalelor, iar printre cele mai "populare" in regiunea Israelului sunt: lintea(principala leguma de-a lungul multor epoci), castravetii (serviti fie natural, fie murati in otet), pepenele verde, fasolea, prazul, ceapa sau usturoiul fiind la fel de prezente si acum in bucataria evereiasca. Maslinele sunt si ele deja considerate un aliment de baza si sunt consumate fie naturale, fie sub forma de ulei .

Cerealele au avut de-a lungul timpului un loc insemnat in istoria lor culinara, strans legata de cea religioasa, si s-au pastrat ca alimente de baza pana in ziua de azi. Nelipsite din nici o bucatarie evreiasca sunt: graul, porumbul (care se serveste si sub forma de boabe fierte sau faina de porumb) sau orzul, cereale din care se prepara adesea painea lor traditionala.

Fructele nu se lasa nici ele mai prejos in privinta varietatii: gasim smochine, struguri (consumati fie natural, fie sub forma de stafide sau de sirop), mere, mure si alte bunatati care te ispitesc mai ceva ca deserturile preparate in patiserii.

Evident ca au existat si influente exterioare in privinta "camarii" de fructe si legume a bucatariei lor, de aceea vei intalni si altfel de fructe si legume, de "import", insa cele enumerate mai sus sunt vegetale de baza regasite in bucataria lor inca din cele mai vechi timpuri. Daca privim din perspectiva unei vieti sanatoase si in special a alimentatiei sanatoase, atunci evident ca vegetarianismul este un stil de viata preferat.

Recomandat si in cazul dietelor, vegetarianismul este o cale sigura si sanatoasa pentru a slabi, fiind bazat pe fructe si legume. Ai insa grija la cereale, sa alegi cereale integrale, nerafinate pentru ca sunt sanatoase si ajuta si in dieta. Atentie la ora de servire a fructelor, caci asa cum ne recomanda Vera Daghie, nutritionist, ele trebuie consumate pe stomacul gol si niciodata ca desert.

Laptele si carnea nu se impaca

In traditia evreilor, laptele si carnea sunt doua alimente care nu se combina in nici un fel, aceasta fiind considerata o interdictie mai mult din punct de vedere religios. In simbolistica lor, laptele este cel care ofera viata oamenilor, pe cand carnea este un fel de simbol al mortii (deoarece animalele sunt omorate inainte de a fi consumate), si de aceea nu se pot consuma impreuna, pentru ca nu se poate imbina in acelasi timp simbolul vietii cu acela al mortii. Este o regula pe care trebuie sa o respecti atunci cand traiesti un stil de viata Koser.

Branzeturi si lactate… grase

Branzeturile si lactatele sunt si ele componente importante ale bucatariei israeliene, dar in general, ele sunt foarte grase, au pana la 15 % grasime si se folosesc in pregatirea diferitelor salate sau preparate cu specific traditional evreiesc. Din pacate, daca tinem dieta, trebuie sa evitam aceste produse pe meleaguri evreiesti, sau daca le gatim acasa, sa incercam sa le inlocuim cu lactate slabe in grasimi.

Bauturi cu aroma evreiasca…

Ca bauturi, comunitatea evreiasca se "scalda" in ceai negru si cafea turceasca, iar vinul este la mare cautare. Desi era folosit numai in scop religios, in ritualuri specifice, de-a lungul timpului, evreii au adoptat aceasta bautura in mesele lor obisnuite, insa fara a exagera.

Sucurile din fructe proaspete fac legea pe teritoriul Israelului, mai ales ca locuitorii sai se vehiculeaza a fi maestri in prepararea diferitelor tipuri de sucuri, din diverse fructe.

3 retete in stil Kosher:


Iata doua retete vegetariene extrem de sanatoase care denota faptul ca legumele pot fi combinate in feluri variate, inovatoare si totodata gustoase.

Givetch / Ghivech

Ingrediente:

1 ceapa (alba sau rosie);
2 vinete (taiate in jumatate);
2 ardei grasi mari (unu rosu si unul galben);
2 rosii mari (de preferat sunt rosiile in bulion);
3-4 linguri ulei de masline;
2 linguri de usturoi zdrobit;
2 linguri ceapa verde pentru decorare;
sare, piper dupa gust.

Mod de preparare:

Vinetele: taie-le in jumatate si sareaza-le usor. Pune vinetele intr-o punga de hartie sau doar acoperite cu hartie si baga-le la microunde. Lasa-le intre 7 si 10 minute sau pana cand li s-a schimbat culoarea sau au devenit foarte moi. Indeparteaza-le coaja si taie vinetele in bucati mici, apoi mixeaza-le.

Ardeii grasi, ceapa si rosiile: taie ceapa si ardeii in cercuri subtiri, iar apoi sotati-le in ulei de masline aproximativ 5 pana la 10 minute. Apoi adauga rosiile si lasa-le inca 2 pana la 3 minute.

Apoi amesteca toate ingredientele si adauga usturoi zdrobit, sare si piper dupa gust.

Shaksuka

Ingrediente:

2-3 ardei grasi mai maricei;
1 kilogram jumatatee de rosii;
2-3 cepe;
1 ardei iute;
5-6 oua;
busuioc, cimbru, sare, piper.

Mod de preparare:

Rosiile si ardeii se dau pe razatoare, cepele se taie fasii si se calesc, dupa care se adauga sucul de rosii si ardei, se adauga condimentele si se lasa cam 30 de minute la fiert pana scade.

Se adauga ouale (ca la oua ochiuri, deci nu trebuie batute), se pune un capac si dupa cam 10-15 minute este gata.

Peste Gefilte
– este cel mai frecvent tip de mancare intalnit pe taramuri evreiesti.

Ingrediente:

1 kg peste;
1 ou;
1 ceapa mai mare sau doua mai mici;
sare si piper.

Mod de preparare:

Se taie pestele in bucati, se indeparteaza oasele si pielea, iar apoi se toaca fin si se amesteca cu oua, sare, piper si ceapa tocata. Se formeaza un fel de perisoare romanesti si se adauga in supa de peste.

Ce zici? Te tenteaza? Ai degustat vreodata mancarea evreiasca?

Spune-ne mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Ganciu (05.12.2008, 10:45)
Buna, este foarte probabil sa ai dreptate! eu nu am trait deloc in Israel si sincera sa fiu, acum am descoperit si eu cultura lor culinara, odata cu acest articol. Crede-ma ca la gefilte fish sunt 10 variante pe care le-am gasit. Am ales una care se repeta in mai multe locuri. Dar pentru asta sunteti voi, cititoarele noastre sa ne impartasiti din experientele voastre! Am aprecia mult daca ne-ai oferi pe forum reteta exacta "ca la ei acasa" pe care o stii din experienta! Iti multumesc!
Răspunde-i
(05.12.2008, 01:21)
Eu am trait 5 ani in Israel, cunosc si Gefilte fish dar nu asa se face cum e scris aici.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
08 sep