Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Bucataria israeliana - dieta pentru suflet

De în Sport 2 dec 2008
Israelul: un amalgam de traditii si obiceiuri religioase care isi fac simtite prezenta si in esenta bucatariei sale. Descifram azi semnificatia mancarii la evrei si bucatele lor atent alese, cu sens, care fac din traditia lor una unica in lume. Ce preparate specifice au si daca sunt ele in concordanta cu dieta noastra de zi cu zi, vom afla pe traseul culinar pe care-l vom parcurge impreuna chiar acum.
M-am tot intrebat ce bucatarie sa mai dezbatem in continuare, avand in vedere ca am "atins" mare parte din bucatariile lumii. Mi-am aruncat privirea asupra mai multor pagini despre diverse traditii culinare ale mai multor regiuni, iar interesul meu s-a oprit asupra unei bucatarii in care traditiile si obiceiurile culinare sunt originale si demne de atentie.

Nu cunosc si nu am degustat niciodata preparate evreiesti, dar odata ce descoperi "legile" din spatele acestor preparate, ramai fascinat si parca vrei cu tot dinadinsul sa gusti din "credinta" lor, creandu-ti impresia ca intr-adevar mananci si pentru "suflet".

Astept sa descopar secretele bucatariei lor si influentele religioase care se regasesc in mancarea lor si de ce cred ei ca astfel de alimente iti purifica atat sufletul, cat si trupul, si evident sa verific cat de sanatoase sunt.

Mancare... cu sens

Chiar daca poporul evreu se ghideaza si in prepararea bucatelor dupa cuvantul legii divine, aceasta nu inseamna ca toata mancarea este extrem de sanatoasa, dar oricum este o varianta sigura pentru organism. De aceea, conform traditiei evreiesti, mancarea se imparte la ei in "Kosher" si "neKosher", adica in mancare permisa si mancare interzisa, in traducere libera.

Kosher se refera la mancarea sau tipurile de alimente permise in alimentatie, in concordanta cu legile divine. Kosher inseamna autocontrol in primul rand, acesta te invata sa mananci controlat, sa fii extrem de "dur" cu propria persoana in privinta alegerilor pe care le faci atunci cand mananci, adica sa faci fata tentatiilor de a manca alimente nepermise. Pentru israelieni, a manca Kosher inseamna a fi in acord cu divinitatea si a manca cu sens.

Ce inseamna sa mananci Kosher?

A manca Kosher inseamna a manca sanatos si inseamna a respecta cateva reguli de la care nu ai voie sa te abati sub nici o forma:

Carnea - pusa sub lupa divina

Sub nici o forma nu se consuma la ei carne de porc, cal, magari si camile, pasari salbatice, insecte si animale care tarasc. Acestea sunt socotite neKosher.  De asemenea, preparatele vanatoresti nu sunt permise in traditia lor culinara, deoarece ei considera ca acestea sunt omorate cu brutalitate.

Este permis? consumarea animalelor acvatice, dar numai a celor care au inotatoare si solzi, prepararea anumitor tipuri de pasari, a carnii de miel sau de vita.

Iar toate animalele care sunt sacrificate urmeaza un ritual exact prin care sunt omorate si sunt consumate abia dupa ce sangele a fost complet scurs din ele.

Incercand sa respecte intocmai obiceiurile culinare ale stramosilor lor, ei consuma in general  carnea prajita sau sarata, aceasta si ca metoda de pastrare indelungata.

Placerea evreilor pentru consumul de peste provine din timpuri stravechi. Neavand intotdeauna la dispozitie carnea permisa de stilul de viata Kosher, pestele a devenit un adevarat "prieten" al dietei israeliene.

Vegetarianismul – varianta optima

Fructele si legumele sunt alimente care se regasesc in orice bucatarie a lumii, iar cea israeliana nu face exceptie. Ba mai mult, chiar vegetarianimul in lumea evreiasca este o optiune demna de luat in seama. Inca din cele mai vechi timpuri evreii s-au bucurat de beneficiile vegetalelor, iar printre cele mai "populare" in regiunea Israelului sunt: lintea(principala leguma de-a lungul multor epoci), castravetii (serviti fie natural, fie murati in otet), pepenele verde, fasolea, prazul, ceapa sau usturoiul fiind la fel de prezente si acum in bucataria evereiasca. Maslinele sunt si ele deja considerate un aliment de baza si sunt consumate fie naturale, fie sub forma de ulei .

Cerealele au avut de-a lungul timpului un loc insemnat in istoria lor culinara, strans legata de cea religioasa, si s-au pastrat ca alimente de baza pana in ziua de azi. Nelipsite din nici o bucatarie evreiasca sunt: graul, porumbul (care se serveste si sub forma de boabe fierte sau faina de porumb) sau orzul, cereale din care se prepara adesea painea lor traditionala.

Fructele nu se lasa nici ele mai prejos in privinta varietatii: gasim smochine, struguri (consumati fie natural, fie sub forma de stafide sau de sirop), mere, mure si alte bunatati care te ispitesc mai ceva ca deserturile preparate in patiserii.

Evident ca au existat si influente exterioare in privinta "camarii" de fructe si legume a bucatariei lor, de aceea vei intalni si altfel de fructe si legume, de "import", insa cele enumerate mai sus sunt vegetale de baza regasite in bucataria lor inca din cele mai vechi timpuri. Daca privim din perspectiva unei vieti sanatoase si in special a alimentatiei sanatoase, atunci evident ca vegetarianismul este un stil de viata preferat.

Recomandat si in cazul dietelor, vegetarianismul este o cale sigura si sanatoasa pentru a slabi, fiind bazat pe fructe si legume. Ai insa grija la cereale, sa alegi cereale integrale, nerafinate pentru ca sunt sanatoase si ajuta si in dieta. Atentie la ora de servire a fructelor, caci asa cum ne recomanda Vera Daghie, nutritionist, ele trebuie consumate pe stomacul gol si niciodata ca desert.

Laptele si carnea nu se impaca

In traditia evreilor, laptele si carnea sunt doua alimente care nu se combina in nici un fel, aceasta fiind considerata o interdictie mai mult din punct de vedere religios. In simbolistica lor, laptele este cel care ofera viata oamenilor, pe cand carnea este un fel de simbol al mortii (deoarece animalele sunt omorate inainte de a fi consumate), si de aceea nu se pot consuma impreuna, pentru ca nu se poate imbina in acelasi timp simbolul vietii cu acela al mortii. Este o regula pe care trebuie sa o respecti atunci cand traiesti un stil de viata Koser.

Branzeturi si lactate… grase

Branzeturile si lactatele sunt si ele componente importante ale bucatariei israeliene, dar in general, ele sunt foarte grase, au pana la 15 % grasime si se folosesc in pregatirea diferitelor salate sau preparate cu specific traditional evreiesc. Din pacate, daca tinem dieta, trebuie sa evitam aceste produse pe meleaguri evreiesti, sau daca le gatim acasa, sa incercam sa le inlocuim cu lactate slabe in grasimi.

Bauturi cu aroma evreiasca…

Ca bauturi, comunitatea evreiasca se "scalda" in ceai negru si cafea turceasca, iar vinul este la mare cautare. Desi era folosit numai in scop religios, in ritualuri specifice, de-a lungul timpului, evreii au adoptat aceasta bautura in mesele lor obisnuite, insa fara a exagera.

Sucurile din fructe proaspete fac legea pe teritoriul Israelului, mai ales ca locuitorii sai se vehiculeaza a fi maestri in prepararea diferitelor tipuri de sucuri, din diverse fructe.

3 retete in stil Kosher:


Iata doua retete vegetariene extrem de sanatoase care denota faptul ca legumele pot fi combinate in feluri variate, inovatoare si totodata gustoase.

Givetch / Ghivech

Ingrediente:

1 ceapa (alba sau rosie);
2 vinete (taiate in jumatate);
2 ardei grasi mari (unu rosu si unul galben);
2 rosii mari (de preferat sunt rosiile in bulion);
3-4 linguri ulei de masline;
2 linguri de usturoi zdrobit;
2 linguri ceapa verde pentru decorare;
sare, piper dupa gust.

Mod de preparare:

Vinetele: taie-le in jumatate si sareaza-le usor. Pune vinetele intr-o punga de hartie sau doar acoperite cu hartie si baga-le la microunde. Lasa-le intre 7 si 10 minute sau pana cand li s-a schimbat culoarea sau au devenit foarte moi. Indeparteaza-le coaja si taie vinetele in bucati mici, apoi mixeaza-le.

Ardeii grasi, ceapa si rosiile: taie ceapa si ardeii in cercuri subtiri, iar apoi sotati-le in ulei de masline aproximativ 5 pana la 10 minute. Apoi adauga rosiile si lasa-le inca 2 pana la 3 minute.

Apoi amesteca toate ingredientele si adauga usturoi zdrobit, sare si piper dupa gust.

Shaksuka

Ingrediente:

2-3 ardei grasi mai maricei;
1 kilogram jumatatee de rosii;
2-3 cepe;
1 ardei iute;
5-6 oua;
busuioc, cimbru, sare, piper.

Mod de preparare:

Rosiile si ardeii se dau pe razatoare, cepele se taie fasii si se calesc, dupa care se adauga sucul de rosii si ardei, se adauga condimentele si se lasa cam 30 de minute la fiert pana scade.

Se adauga ouale (ca la oua ochiuri, deci nu trebuie batute), se pune un capac si dupa cam 10-15 minute este gata.

Peste Gefilte
– este cel mai frecvent tip de mancare intalnit pe taramuri evreiesti.

Ingrediente:

1 kg peste;
1 ou;
1 ceapa mai mare sau doua mai mici;
sare si piper.

Mod de preparare:

Se taie pestele in bucati, se indeparteaza oasele si pielea, iar apoi se toaca fin si se amesteca cu oua, sare, piper si ceapa tocata. Se formeaza un fel de perisoare romanesti si se adauga in supa de peste.

Ce zici? Te tenteaza? Ai degustat vreodata mancarea evreiasca?

Spune-ne mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Ganciu (05.12.2008, 10:45)
Buna, este foarte probabil sa ai dreptate! eu nu am trait deloc in Israel si sincera sa fiu, acum am descoperit si eu cultura lor culinara, odata cu acest articol. Crede-ma ca la gefilte fish sunt 10 variante pe care le-am gasit. Am ales una care se repeta in mai multe locuri. Dar pentru asta sunteti voi, cititoarele noastre sa ne impartasiti din experientele voastre! Am aprecia mult daca ne-ai oferi pe forum reteta exacta "ca la ei acasa" pe care o stii din experienta! Iti multumesc!
Răspunde-i
(05.12.2008, 01:21)
Eu am trait 5 ani in Israel, cunosc si Gefilte fish dar nu asa se face cum e scris aici.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi