Singura informatie pretioasa legata de mancarea japoneza pe care o detin este cea legata de orez , de celebrul sushi si de faimoasa bautura sake. Cine nu a auzit de sushi? Personal cand zic sushi il asociez cu pestele crud si cu orezul nelipsit din bucataria nipona. Acest subtil aspect nu m-a determinat niciodata sa degust acest preparat. Intotdeauna am avut senzatia ca notiunea de peste crud contravine tuturor principiilor alimentare cunoscute si necunoscute de mine pana acum. Pe de alta parte, as fi fost tentata sa aflu de ce este atat de cerut acest preparat si pana la urma ce gust are, dar mi-a lipsit curajul.
DIn documentatia mea, am reusit sa construiesc o mica gama de atribute ale acestei bucatarii si am descoperit o multitudine de calitati, toate adunate laolalta ca in nici o alta bucatarie: naturala, armonioasa, echilibrata, echivalenta cu longevitatea, saraca in grasimi si calorii. Aceasta bucatarie nipona parca a adunat laolalta toate calitatile necesare organismului si siluetei noastre.
Vera Daghie, nutritionist la "Vera Med Club Family", intareste spusele mele si aminteste efectele alimentatiei japoneze asupra populatiei acestei tari, care sunt admirabile si de urmat intocmai. Ea sustine ca Japonia are cea mai scazuta rata a obezitatii din intreaga lume, acest lucru graind de la sine despre atributele alimentatiei intalnite pe acele mealeaguri. In aceeasi masura vorbim si de cea mai scazuta rata a bolilor cardio-vasculare, iar femeile au cea mai mare medie de viata. Secretul sta indubitabil in faptul ca "suntem ceea ce mancam", sustine nutritionistul.
In opinia mea, este un lucru uimitor faptul ca poti sa intri intr-o bucatarie cu specific si sa alegi absolut orice preparat, avand siguranta ca acesta nu afecteaza nici sanatatea, si nici silueta. Nu trebuie sa te gandesti cum sa "adaptezi" respectivul fel de mancare in asa fel incat sa se potriveasca dietei tale sau sa te gandesti daca are prea multa grasime sau conservanti si iti "ruineaza" sanatatea, pentru nu o sa gasesti astfel de preparate in bucataria lor. Parca ar scrie pe fiecare meniu cu specific: 100% natural, sanatos, pentru dieta, fara efecte adverse. Cum sa nu fie asa daca enumeram la intamplare cateva preparate: sushi, tempura, tofu, ceai verde, orez , soia etc. si nu le putem gasi nod in papura in ceea ce priveste analiza alimentara.
Daca rascolim putin domeniul dietelor consacrate pana acum in intreaga lume pentru pierderea kilogramelor in plus, cu usurinta vom descoperi un titlu simplu, care la prima vedere nu atrage, fiind unul din zecile tipuri de diete pe care le-am analizat de-a lungul anilor. Se numeste simplu "Dieta Japoneza", dar cat mister si cate secrete ascunde acest nume simplu, banal este fascinant! Daca te asteptai sa descoperi o sumedenie de interdicitii alimentare, te inseli. Este o dieta "relaxata", care nu este altceva decat mancare specific japoneza. Bucataria lor este de fapt o dieta permanenta.
Ne-ar trebui poate zeci de pagini sa vorbim despre bunatatile si gustoasele preparate japoneze si despre intregul continut al bucatariei lor, dar iti putem spune astazi cateva dintre secretele si alimentele nelipsite din niciun restaurant japonez .
Vera Daghie sustine ca dieta japoneza se bazeaza pe multe fructe, legume, peste si fructe de mare, orez in loc de paine, ceai verde, toate acestea "asortate" cu multa miscare!
Fructe si legume alese… pe spranceana
Fructele si legumele sunt nelipsite din nici o bucatarie, iar cea nipona nu putea face exceptie. Insa vorbim de legume "pe alese", japonezii trecand printr-o sita atent aleasa multitudinea de vegetale existente si alegand in special legumele din familia cruciferelor (varza, broccolli, conopida, gulii, ridichi, etc.), sustine nutritionistul, acestia crezand foarte mult in efectele benefice ale acestor legume.
Este interesant, sustine Vera, faptul ca japonezii aleg legumele si fructele de sezon. Nu folosesc tot timpul anului aceleasi vegetale, ci le separa pe categorii, in functie de sezonul din care fac parte.
Fructele constituie pana la urma desertul japonez, niponii consumand foarte rar dulciuri sau preparate de patiserie, salata de fructe fiind "la ordinea zilei" in orice meniu japonez.
Orezul… pur si simplu japonez
Este un aliment omniprezent inca de la micul dejun si pana la cina. Orezul inlocuieste cu succes painea. Vera sustine ca pentru japonezi orezul nu este o simpla mancare, printre altele, ci reprezinta o parte a identitatii Japoniei. Magia alimentatiei japoneze, sustine specialistul, sta in capacitatea de a imbina toate nutrientele de care corpul nostru are nevoie, aceasta ducand la o stare generala de bine. Orezul, alaturi de alimentele marine, asigura o alimentatie saraca in colesterol si grasimi, dar bogata in fibre alimentare.
Pentru o alegere sanatoasa, recomandarea noastra este de fiecare data aceeasi in ceea ce priveste orezul: alege orezul brun, nerafinat!
Peste si soia… pur si simplu sanatate
Pestele si soia reprezinta de fapt "carnea" utilizata frecvent in bucataria lor. Prefera foarte mult pestele gras: somonul si tonul, surse ideale de proteine si acizi omega 3, sustine nutritionistul. Dar nu sunt tipurile exclusive de peste pe care niponii le utilizeaza, din meniul lor mai facand parte si macroul, heringul sau sardinele.
De asemenea, niponii au inlocuit cu succes carnea rosie, de cele mai multe ori toxica si daunatoare sanatatii, cu produsele de soia, pe care acestia le consuma moderat, dar constant. Soia este o sursa importanta de proteine si nu contine grasimi saturate.
Sake
Sake este o bautura traditionala japoneza care se obtine prin fermentarea orezului. Mai este denumita si "vin de orez". Continutul de alcool este de 15% sau 17% , se serveste rece si se bea numai inainte sau dupa servirea mesei.
4 secrete ale siluetelor japoneze
Vera Daghie ne explica de ce japonezele au un trup de invidiat, in afara alimentatiei extrem de sanatoase si sarace in calorii:
1. In primul rand japonezii au o cultura a alimentatiei; pentru ei mancarea nu este doar ceva care "ne umple stomacul pe moment", ci este o adevarata arta, o hrana pentru suflet si apoi un act fiziologic. De aceea japonezii merg pe principiul ca trebuie sa te saturi doar in proportie de 80%.
2. Portiile sunt foarte mici si niciodata nu o sa gasesti toate preparatele pe un singur platou mare, ci pe mai multe platouri mai mici.
3. Pe cat de mici sunt portiile, pe atat de mici trebuie sa fie si "inghititurile". Astfel, daca vrei sa mananci in stil japonez, trebuie sa mananci extrem de incet si sa mesteci bine si lent preparatul; mancatul rapid, pe fuga, fiind considerat un semn de impolitete.
4.Japonezii mananca de 3 ori pe zi, fiecare masa sfarsindu-se cu renumitul ceai verde, care este foarte bogat in antioxidanti si este considerat inamicul grasimilor.
3 restaurante pe care merita sa le incerci:
Restaurant Kyoto
Contact: Calea Dorobantilor, nr.79, A
Telefon: 021.610.79.50
0723.312.459
Restaurant Sushi To Go
Contact: Piata Dorobanti, nr. 182
Telefon: 021.230.95.11
Restaurant Asami
Contact: Calea Victoriei, nr.17 (magazin Victoria)
Telefon:021.312.47.85 / 021.312.47.86
Tu ai incercat preparatele bucatariei japoneze? Spune-ne mai multe pe forum.