Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»
mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»

Bucataria orientala - arma secreta a unui trup armonios!

De în Sport 7 oct 2008
Cand ma gandesc la preparate arabesti imi trece automat prin minte vestita shaorma sau kebab-ul. In rest mai nimic. Hmm, cred ca este cazul sa descoperim mai indeaproape ce presupune cu adevarat universul culinar al orientalilor, care se spune ca este bogat in preparate usoare si sanatoase, gata sa ne incante simturile. Nutritionistul Antonio Taune de la Palm Saloon & Spa ne-a marturisit ca in opinia lui bucataria arabeasca este cea mai sanatoasa, aceasta folosind condimente naturale, carne usoara si multe legume.
Nu m-am gandit niciodata sa ma duc la un restaurant cu specific oriental din Bucuresti. Ma limitasem la celebrele shaormerii care au impanzit tot orasul. Mai mult de o shaorma, un kebab sau un airan nu am degustat niciodata din bucataria musulmanilor. Ma intreb de ce oare nu m-a preocupat niciodata sa experimentez aceasta bucatarie si mi-am dat seama ca nu am fost suficient de informata in legatura cu preparatele lor culinare traditionale sau nu, daca sunt sau nu valoroase pentru sanatatea mea sau… pentru silueta mea.

Pentru a nu pati si voi la fel, ne-am hotarat sa ne documentam ce ofera Orientul Mijlociu in materie de mancare, ce restaurante cu specific exista in Bucuresti si ce condimente folosesc ei in preparatele lor, de toata lumea vorbeste despre ele:

Popoarele arabe au trecut de-a lungul timpului prin momente grele in ceea ce priveste hrana si conservarea ei. Tocmai acest lucru i-a determinat sa fie extrem de iscusiti in ceea ce priveste nutritia, sa gaseasca variante diverse pentru a supravietui, prin aceasta oferind de-a lungul timpului arome interesante pentru gustul europenilor si nu numai. Clima si formele de relief ale Orientului Mijlociu s-au dovedit a fi propice pentru cultivarea diverselor mirodenii, datorita carora au devenit atat de cunoscuti. Meniul lor pe baza de legume nu s-a datorat neaparat dorintei lor de a fi vegetarieni, ci conditiilor precare de viata si imposibilitatii de a conserva carnea, in conditiile temperaturilor extrem de ridicate. Carnea era considerata o delicatesa si era extrem de apreciata atunci cand exista in meniu.

Arabii sunt gazde extrem de ospitaliere. Nu exista arab care sa nu te serveasca cu un ceai (rece vara, fierbinte iarna) atunci cand ii treci pragul, iar refuzul de a sta la masa este considerat o jignire la adresa lor.

In ceea ce priveste carnea, se stie ca arabii nu mananca carne de porc, care e destul de toxica, ci folosesc doar carne de vita, oaie sau de pui, mult mai sanatoase, ne spune nutitionistul nostru. Bucataria orientala, mai ales cea libaneza, este considerata ca fiind sinonima cu mancarea sanatoasa, deorece se bazeaza din plin pe legume, fructe, peste sau fructe de mare... Arabii evita grasimile animale si in general carnea rosie, puiul fiind preferat in locul multor tipuri de carne. Totusi cand doresc sa gateasca carne rosie, foarte rar de altfel, folosesc mielul.

De cele mai multe ori preparatele sunt facute la gratar, coapte sau saute, iar condimentele si ierburile specifice, pe care arabii le folosesc din plin in preparatele lor, parfumeaza si dau o savoare deosebita mancarurilor, facand din bucataria lor una de prestigiu international, dovada fiind multitudinea de restaurante cu specific deschise in intreaga lume.

Shaorma

Din discutia pe care am avut-o cu Antonio Taune, mi-am dat seama ca acest concept de shaorma este extrem de prost inteles in Romania, nefiind o preluare a bucatariei arabesti, ci o adaptare pur romaneasca de amestec al unor sosuri si prajeli, adevarate bombe calorice, fara nicio legatura cu shaorma traditional arabeasca.

Originala shaorma, ne spune nutritionistul, nu este cea pe care o mancam in Bucuresti la standurile cu specific. Reteta nu se bazeaza pe carne in lipie cu sosuri de maioneza, ketchup, varza si cartofi prajiti, la arabi shaorma insemnand doar carnea de pui, vita sau oaie pusa la macerat in diferite arome si condimente (lamaie, ceapa, usturoi, mirodenii etc). Este adevarat ca si la arabi se serveste in paine arabeasca sau la farfurie, dar faptul ca noi punem maioneza si cartofi prajiti este numai o "adaptare" locala.

Kebab

Aceeasi problema ca si la preparatul anterior. Romanii au tendinta ca mearga pe principiul: mult si bun, si uita ca mancarea respectiva are un nume cu specific si ar trebui sa urmeze o reteta exacta. Kebab-ul la noi inseamna o chifla mare umpluta cu varza, cartofi prajiti, multa maioneza, ketch-up si ceva urme de carne de pui.

Ce inseamna la turci kebab-ul? Si la ei se foloseste o chifla mare, cu varza si multa carne de vita. Mai putine ingrediente, dar mai sanatoase si mai reduse caloric.

Airan

Antonio Taune sustine ca in general airan-ul este facut din lapte de oaie, ceea ce pentru noi femeile nu este tocmai recomandat, daca tinem la silueta noastra.

Nutritionistul recomanda iaurtul pe baza de lapte de capra care este redus in grasimi si astfel mai potrivit in diete. Airan-ul se poate prepara foarte usor si acasa, fie cu putina sare, fie cu menta si usturoi.

Deserturi orientale


Deserturile Orientului Mijlociu sunt delicioase. Cataif-ul, baclavaua si sarailiile sunt doar cateva dintre specialitatile culinare de care m-am indragostit instantaneu. Deliciosul cataif din taitei subtiri si crocanti cu umplutura de fistic, imbibate in aromatul sos sau baclavaua insiropata, innobilata cu nuca si foietaj sunt deserturi de care nu te mai dezlipesti odata ce le-ai gustat, dar din pacate pentru silueta noastra sunt adevarate "pacate" culinare. Pe cat de sanatoasa este mancarea orientala potrivita pentru diete, pe atat de interzise sunt dulciurile lor, din cauza excesului de zahar, deserturile arabesti fiind imbibate in sosuri extrem de dulci si bogate in calorii.

Ce nu trebuie sa mai ratezi din bucataria orientala:

- falafel (preparat 100% vegetarian, gatit din chiftele de naut, patrunjel, ceapa tocata, servite cu salate, in paine subtire arabeasca);

- cuscus (preparat din aluat de paine);

- salate (de exemplu fatush este o salata acrisoara ce contine frunze de salata verde, felii de rosii, sos rodii, patrunjel si bucati crocante de lipie, sau tabuleh care are ca ingredient principal patrunjelul amestecat cu grau zdrobit si crutoane de lipie);

- humus (crema consistenta de naut).

Mirodenii orientale

Condimentele sunt nelipsite din orice bucatarie, ele fiind cele care dau gust oricarui tip de mancare. Sa amintim numai de sare si piper, cele mai cunoscute si folosite arome in intreaga lume, fara de care nici un preparat nu ar avea nici o noima si atractie pentru simturile noastre. In timp, mirodeniile s-au diversificat incepand chiar sa fie clasificate in: elegante, fine, regale sau afrodisiace, in functie de preparatul pe care il "insotesc" si de caracteristicile fiecaruia.

Mirodeniile arabesti sunt diverse si imbina o gama variata de condimente, arabii reusind sa le asocieze intr-un stil propriu, conducand astfel la mancaruri specifice, unde caracterul particular este dat de combinatia de ingrediente presarate.

Exista in bucataria araba condimente pe care le cunoastem cu totii si le folosim in mai multe tipuri de mancare si mirodenii specifice mai putin cunoscute si utilizate in alte bucatarii:

-curmale, migdale, alune, fistic, arahide;

- piper (negru, verde, rosu), ghimbir, menta, usturoi, patrunjel, busuic rozmarin, dafin, scortisoara, ceapa, chimen, coriandru,

- seminte de susan (folosite in diferite tipuri de paine sau patiserie);

- cardamon (in cafea);

- mahlab (un miez cu fruct de culoare inchisa, care pisat se foloseste la diverse sortimente de paine si produse de patiserie);

- mastica (se aseamana cu fisticul si se foloseste in supe si tocanite);

- sofran (de culoare galbuie, se foloseste in condimentarea orezului, puiului si pestelui).

Restaurante orientale:

1 Restaurant Beirut

Specific libanez si international
Contact: Str. Turda, nr. 119, Bucuresti (la 5 minute de Arcul de Triumf)
Telefon: 021.224.10.59

2. Abu Abdu

Specific turcesc
Contact: Sos. Mihai Bravu, nr. 213
Telefon: 021.327.48.10

3. Restaurant L'Oriental

Specific arabesc
Contact: Str. Av. Nicolae Drossu, nr. 19
Telefon: 021.665.61.23

4. Restaurant Sahara

Specific libanez
Contact: Splaiul Independentei, nr. 2H-2I
Telefon: 021.315.04.31
0721.241.707

5. Restaurant Four Seasons

Specific libanez
Contact: Str. Vasile Lascar, nr.81, Bucuresti
Telefon: 021.212.29.92

Tu ce restaurante orientale mai stii? Si ce preparate culinare savurezi? Spune-ne mai multe pe forum 

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr