The Beatles

The Beatles concurează la Premiile Grammy datorită...

Citeste mai mult»
Meryl streep 2

Meryl Streep, nevoită să taie gardul proprietății sale...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna, acuzații către Donald Trump după ce a interzis...

Citeste mai mult»
prințesa Beatrice

Prințesa Beatrice a născut o fetiță cu câteva săptămâni...

Citeste mai mult»
sarpe

Ce trebuie să știi despre Anul Șarpelui, noul An...

Citeste mai mult»
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu

Alina Sorescu, după ce a divorțat de Alexandru Ciucu după...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Următorul album al cântăreței Lady Gaga, 'Mayhem', va fi...

Citeste mai mult»
Stella McCartney

Stella McCartney răscumpără participaţia deţinută de...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Cântăreţul Chris Brown cere 500 de milioane de dolari de...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant cere investigarea tabloidelor britanice ale...

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney cere guvernului britanic să „protejeze”...

Citeste mai mult»
flori

De ce ambalajul este la fel de important ca florile?...

Citeste mai mult»
sof

Karla Sofía Gascón, starul din „Emilia Pérez”, devine...

Citeste mai mult»
oscar

Nominalizări Oscar 2025 - Sebastian Stan a fost selectat...

Citeste mai mult»
narcisist

Care sunt semnalele de alarmă care îți arată că...

Citeste mai mult»
sting

Sting amână două concerte din SUA la sfatul medicilor

Citeste mai mult»
Bruce Dickinson

Bruce Dickinson, solistul Iron Maiden, a fost invitat de...

Citeste mai mult»
Ryan Gosling

Ryan Gosling este în discuţii pentru a juca în următorul...

Citeste mai mult»
studio

Care este frecvența ideală pentru bronzarea la solar?

Citeste mai mult»
 Bertrand Blier

Regizorul francez Bertrand Blier, premiat cu Oscar, a...

Citeste mai mult»
omleta

Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Rețeta...

Citeste mai mult»
Jennifer Aniston

Antrenamentele care o țin mereu tânără pe Jennifer Aniston

Citeste mai mult»
Minodora

Cum a reușit Minodora să slăbească de la 100 la 60 de...

Citeste mai mult»

Boala pe care riscă să o dezvolte persoanele care consumă...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet consideră că lumea are nevoie de un nou...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»

Bucataria orientala - arma secreta a unui trup armonios!

De în Sport 7 oct 2008
Cand ma gandesc la preparate arabesti imi trece automat prin minte vestita shaorma sau kebab-ul. In rest mai nimic. Hmm, cred ca este cazul sa descoperim mai indeaproape ce presupune cu adevarat universul culinar al orientalilor, care se spune ca este bogat in preparate usoare si sanatoase, gata sa ne incante simturile. Nutritionistul Antonio Taune de la Palm Saloon & Spa ne-a marturisit ca in opinia lui bucataria arabeasca este cea mai sanatoasa, aceasta folosind condimente naturale, carne usoara si multe legume.
Nu m-am gandit niciodata sa ma duc la un restaurant cu specific oriental din Bucuresti. Ma limitasem la celebrele shaormerii care au impanzit tot orasul. Mai mult de o shaorma, un kebab sau un airan nu am degustat niciodata din bucataria musulmanilor. Ma intreb de ce oare nu m-a preocupat niciodata sa experimentez aceasta bucatarie si mi-am dat seama ca nu am fost suficient de informata in legatura cu preparatele lor culinare traditionale sau nu, daca sunt sau nu valoroase pentru sanatatea mea sau… pentru silueta mea.

Pentru a nu pati si voi la fel, ne-am hotarat sa ne documentam ce ofera Orientul Mijlociu in materie de mancare, ce restaurante cu specific exista in Bucuresti si ce condimente folosesc ei in preparatele lor, de toata lumea vorbeste despre ele:

Popoarele arabe au trecut de-a lungul timpului prin momente grele in ceea ce priveste hrana si conservarea ei. Tocmai acest lucru i-a determinat sa fie extrem de iscusiti in ceea ce priveste nutritia, sa gaseasca variante diverse pentru a supravietui, prin aceasta oferind de-a lungul timpului arome interesante pentru gustul europenilor si nu numai. Clima si formele de relief ale Orientului Mijlociu s-au dovedit a fi propice pentru cultivarea diverselor mirodenii, datorita carora au devenit atat de cunoscuti. Meniul lor pe baza de legume nu s-a datorat neaparat dorintei lor de a fi vegetarieni, ci conditiilor precare de viata si imposibilitatii de a conserva carnea, in conditiile temperaturilor extrem de ridicate. Carnea era considerata o delicatesa si era extrem de apreciata atunci cand exista in meniu.

Arabii sunt gazde extrem de ospitaliere. Nu exista arab care sa nu te serveasca cu un ceai (rece vara, fierbinte iarna) atunci cand ii treci pragul, iar refuzul de a sta la masa este considerat o jignire la adresa lor.

In ceea ce priveste carnea, se stie ca arabii nu mananca carne de porc, care e destul de toxica, ci folosesc doar carne de vita, oaie sau de pui, mult mai sanatoase, ne spune nutitionistul nostru. Bucataria orientala, mai ales cea libaneza, este considerata ca fiind sinonima cu mancarea sanatoasa, deorece se bazeaza din plin pe legume, fructe, peste sau fructe de mare... Arabii evita grasimile animale si in general carnea rosie, puiul fiind preferat in locul multor tipuri de carne. Totusi cand doresc sa gateasca carne rosie, foarte rar de altfel, folosesc mielul.

De cele mai multe ori preparatele sunt facute la gratar, coapte sau saute, iar condimentele si ierburile specifice, pe care arabii le folosesc din plin in preparatele lor, parfumeaza si dau o savoare deosebita mancarurilor, facand din bucataria lor una de prestigiu international, dovada fiind multitudinea de restaurante cu specific deschise in intreaga lume.

Shaorma

Din discutia pe care am avut-o cu Antonio Taune, mi-am dat seama ca acest concept de shaorma este extrem de prost inteles in Romania, nefiind o preluare a bucatariei arabesti, ci o adaptare pur romaneasca de amestec al unor sosuri si prajeli, adevarate bombe calorice, fara nicio legatura cu shaorma traditional arabeasca.

Originala shaorma, ne spune nutritionistul, nu este cea pe care o mancam in Bucuresti la standurile cu specific. Reteta nu se bazeaza pe carne in lipie cu sosuri de maioneza, ketchup, varza si cartofi prajiti, la arabi shaorma insemnand doar carnea de pui, vita sau oaie pusa la macerat in diferite arome si condimente (lamaie, ceapa, usturoi, mirodenii etc). Este adevarat ca si la arabi se serveste in paine arabeasca sau la farfurie, dar faptul ca noi punem maioneza si cartofi prajiti este numai o "adaptare" locala.

Kebab

Aceeasi problema ca si la preparatul anterior. Romanii au tendinta ca mearga pe principiul: mult si bun, si uita ca mancarea respectiva are un nume cu specific si ar trebui sa urmeze o reteta exacta. Kebab-ul la noi inseamna o chifla mare umpluta cu varza, cartofi prajiti, multa maioneza, ketch-up si ceva urme de carne de pui.

Ce inseamna la turci kebab-ul? Si la ei se foloseste o chifla mare, cu varza si multa carne de vita. Mai putine ingrediente, dar mai sanatoase si mai reduse caloric.

Airan

Antonio Taune sustine ca in general airan-ul este facut din lapte de oaie, ceea ce pentru noi femeile nu este tocmai recomandat, daca tinem la silueta noastra.

Nutritionistul recomanda iaurtul pe baza de lapte de capra care este redus in grasimi si astfel mai potrivit in diete. Airan-ul se poate prepara foarte usor si acasa, fie cu putina sare, fie cu menta si usturoi.

Deserturi orientale


Deserturile Orientului Mijlociu sunt delicioase. Cataif-ul, baclavaua si sarailiile sunt doar cateva dintre specialitatile culinare de care m-am indragostit instantaneu. Deliciosul cataif din taitei subtiri si crocanti cu umplutura de fistic, imbibate in aromatul sos sau baclavaua insiropata, innobilata cu nuca si foietaj sunt deserturi de care nu te mai dezlipesti odata ce le-ai gustat, dar din pacate pentru silueta noastra sunt adevarate "pacate" culinare. Pe cat de sanatoasa este mancarea orientala potrivita pentru diete, pe atat de interzise sunt dulciurile lor, din cauza excesului de zahar, deserturile arabesti fiind imbibate in sosuri extrem de dulci si bogate in calorii.

Ce nu trebuie sa mai ratezi din bucataria orientala:

- falafel (preparat 100% vegetarian, gatit din chiftele de naut, patrunjel, ceapa tocata, servite cu salate, in paine subtire arabeasca);

- cuscus (preparat din aluat de paine);

- salate (de exemplu fatush este o salata acrisoara ce contine frunze de salata verde, felii de rosii, sos rodii, patrunjel si bucati crocante de lipie, sau tabuleh care are ca ingredient principal patrunjelul amestecat cu grau zdrobit si crutoane de lipie);

- humus (crema consistenta de naut).

Mirodenii orientale

Condimentele sunt nelipsite din orice bucatarie, ele fiind cele care dau gust oricarui tip de mancare. Sa amintim numai de sare si piper, cele mai cunoscute si folosite arome in intreaga lume, fara de care nici un preparat nu ar avea nici o noima si atractie pentru simturile noastre. In timp, mirodeniile s-au diversificat incepand chiar sa fie clasificate in: elegante, fine, regale sau afrodisiace, in functie de preparatul pe care il "insotesc" si de caracteristicile fiecaruia.

Mirodeniile arabesti sunt diverse si imbina o gama variata de condimente, arabii reusind sa le asocieze intr-un stil propriu, conducand astfel la mancaruri specifice, unde caracterul particular este dat de combinatia de ingrediente presarate.

Exista in bucataria araba condimente pe care le cunoastem cu totii si le folosim in mai multe tipuri de mancare si mirodenii specifice mai putin cunoscute si utilizate in alte bucatarii:

-curmale, migdale, alune, fistic, arahide;

- piper (negru, verde, rosu), ghimbir, menta, usturoi, patrunjel, busuic rozmarin, dafin, scortisoara, ceapa, chimen, coriandru,

- seminte de susan (folosite in diferite tipuri de paine sau patiserie);

- cardamon (in cafea);

- mahlab (un miez cu fruct de culoare inchisa, care pisat se foloseste la diverse sortimente de paine si produse de patiserie);

- mastica (se aseamana cu fisticul si se foloseste in supe si tocanite);

- sofran (de culoare galbuie, se foloseste in condimentarea orezului, puiului si pestelui).

Restaurante orientale:

1 Restaurant Beirut

Specific libanez si international
Contact: Str. Turda, nr. 119, Bucuresti (la 5 minute de Arcul de Triumf)
Telefon: 021.224.10.59

2. Abu Abdu

Specific turcesc
Contact: Sos. Mihai Bravu, nr. 213
Telefon: 021.327.48.10

3. Restaurant L'Oriental

Specific arabesc
Contact: Str. Av. Nicolae Drossu, nr. 19
Telefon: 021.665.61.23

4. Restaurant Sahara

Specific libanez
Contact: Splaiul Independentei, nr. 2H-2I
Telefon: 021.315.04.31
0721.241.707

5. Restaurant Four Seasons

Specific libanez
Contact: Str. Vasile Lascar, nr.81, Bucuresti
Telefon: 021.212.29.92

Tu ce restaurante orientale mai stii? Si ce preparate culinare savurezi? Spune-ne mai multe pe forum 

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 ian