Cu atat mai mare a fost curiozitatea mea sa aflu ce preparate putem alege pentru o persoana care tine dieta, pentru situatiile in care drumurile ei se intersecteaza la un moment dat cu cele ale Danemarcei, Suediei, Finlandei, Islandei sau Norvegiei. Nu prea suntem informatii nici macar in legatura cu specialitatile culinare pe care ni le ofera peninsula, cum putem sti ce preparate nu ne ruineaza dieta si silueta totodata?
Bucataria scandinava este destul de putin cunoscuta nu numai in Romania, ci in multe regiuni ale lumii. Aceasta nu a trezit interesul marilor lanturi de restaurante sau oamenilor de afaceri pentru a o exploata si pentru a face din ea un adevarat business. Sa fie mult prea complicata, prea greu de reprodus si de aplicat in alte regiuni?
Noi nu am vrut sa lasam "neatinsa" aceasta zona culinara si de aceea va prezentam cele mai importante informatii legate de acest tip de bucatarie, evident in raport cu "cerintele" drastice ale unei diete, pe care nu o putem neglija.
Sa fie oare Danemarca, Suedia, Norvegia, Islanda sau Finlanda… tari prietene cu dieta?
Aceste tari care compun peninsula nu au bucatarii proprii, individuale care sa fie consacrate, cultura lor culinara se regaseste in ceea ce se numeste bucatarie scandinava. Totusi in fiecare tara exista cateva preparate specifice, asa numite specialitati ale regiunii. Vom incerca sa va aratam care dintre acestea cunt compatibile cu notiunea de dieta.De la carnea de ren si somon, la fructe de mare , dar si de padure, de la lapte la produse cerealiere, ne spune Vera, vom descoperi ca bucataria scandinavilor este extrem de vasta si bogata din punct de vedere culinar.
In Suedia se stie ca se consuma cel mai mult alimentele eco, avand cel mai mare numar de vegetarieni din lume. Aici stilul de viata alimentar sanatos primeaza si deci este foarte recomandat amatorilor si celor care armeaza o dieta.
In Finlanda intalnim cel mai des produse cerealiere si gustoasele fructe de padure. Se fac chiar si supe de fructe de padure, ne spune nutritionistul.
Vera Daghie ne avertizeaza sa fugim cat mai mult de bucataria daneza, care este foarte nesanatoasa si evidend daunatoare oricarui tip de dieta. De ce? Pentru ca aceasta tara promoveaza foarte mult produsele de tip fast-food, pe care le cunoastem foarte bine si care niciodata nu au fost in "relatii" bune cu regimul alimentar.
Islanda este o tara care are ca fundament alimentar carnea. Poate si datorita conditiilor climatice extrem de scazute, islandezi isi bazeeaza foarte mult meniul pe carne, bogata in proteine si o sursa de enrgie inepuizabila. Cu atat mai mult cu cat si tipurile de carne care se consuma aici sunt foarte sanatoase: miel si vita.
Daca vorbim de tipuri de peste nu putem sa nu aducem aminte de Norvegia, o "emblema" a somonului fume in intreaga lume.
Tragem linie si observam ca daca tinem dieta, cea mai recomandata tara din peninsula este Suedia, unde produsele organice sunt la mare cautare si nu sunt o raritate ca in alte regiuni, printre care si Romania. Ce poate fi mai sanatos decat sa mananci produse eco, naturale 100%, "neatinse" de nici un ingrasamant sau produse toxice menite sa le grabeasca procesul de crestere si coacere? Nu sunt de neglijat nici Islanda si Norvegia, reusind totusi sa gasim in meniul lor preparate care sa nu ne distruga dieta.
Ce consuma scandinavii la orice ora din zi si noapte?
Pestele – un pont pentru o alegere sanatoasa
Pentru scandinavi pestele este pus "la loc de cinste" in meniul lor. Nu lipseste din nici o casa si nici un restaurant. Vera ne spune ca aceasta alegere este una extrem de sanatoasa si benefica in diete. In general pestele este un aliment sanatos in orice regim. E adevarat ca si aici intalnim tipuri variate de peste: somon, hering, cod, pastrav si altii; unii mai grasi, altii mai putin grasi.. Dar, datorita faptului ca exista o gama variata, nu trebuie sa ne speriem de faptul ca nu am gasi ceva pe placul nostru.
Fructele de padure – o alegere gustoasa si sanatoasa
Pentru scandinavi fructele de padure au mai multe intrebuintari: sunt si pe post de desert, dar se folosesc si in supe si in salate. Se bucura de aroma lor savuroasa cu orice ocazie pe care o au. Sunt o alegere sanatosa si utila in dieta, avand un aport caloric scazut si o sursa importanta de antioxidanti.
Carnea – o idee nu tocmai buna
Aici exista o problema atat din punct de vedere nutritiv cat si din punct de vedere medical, ne spune nutritionistul, deoarece din pacate pentru noi, nordicii mananca extrem de multa carne, mult prea multa pentru un tip de organism ca al nostru dintr-o zona temperat continentala. Dar la ei totul are o explicatie logica, temperaturile foarte scazute determinand consumul de carne, care este o sursa de energie. Ei consuma oaie, vita, miel, peste, ren, dar consumul de porc, pe care noi il agream atat de mult si care este atat de toxic, nu se afla printre preferintele lor.
Laptele – oriunde, oricand
Este o bautura indispensabila de pe mesele scandinavilor. Daca s-ar putea ei ar consuma lapte in loc de apa, cam asa de mare este consumul de lapte la ei si cum in general produsele lactate sunt grase, aceasta preferinta nu poate fi o alegere buna in dieta.
Cerealele – o alegere isteata
O alegere buna si utila avand in vedere conditiile termice sunt cerealele care asigura energia zilnica necesara. Un produs extrem de des consumat este painea, pe care ei o prepara numai din secara. O alegere desteapta, ne spune Vera.
In concluzie, ne spune Vera, bucataria scandinava are si plusuri si minusuri. Din punct de vedere medical si culinar, specialistul ne recomanda preparatele suedeze dar, in acelasi timp se pot incerca si alte specialitati atata vreme cat cunoastem (si aplicam) definitia notiunii de echilibru!
Sa gatim in stil scandinav:
Kottbullar (chiftelute suedeze)
Aceasta reteta se serveste diferit de chiftelutele reci, mici care se prepara de obicei in Suedia.
Ingrediente:
200 g carne vita;
200 g carne vitel;
1 ou;
½ cana apa;
½ ceasca smantana;
3 linguri de ceapa tocata fin;
3 linguri pesmet;
2 cartofi mici, fierti si facuti piure;
Sare, piper alb;
4-5 linguri de unt;
Ardei iute si ghimbir (suedezii adauga aceste 2 arome numai la Craciun).
Pentru sos:
1 lingura faina;
¾ ceasca smantana;
cuburi marunte de carne de vita;
sos soia;
sare;
piper alb.
Mod de preparare:
Caleste ceapa tocata marunt in putin unt. Inmoaie pesmetul in putian apa. Amesteca apoi toate ingredientele bine (carnea de vita si vitel tocate, piureul de cartofi,) si adauga si condimentele pentru gust.
Modeleaza chiftelute mici din amestec si aseaza-le pe un platou presarat cu faina, iar apoi prajeste-le la foc mic pe toate partile in mult unt.
Prepara sosul amestecand toate ingredientele pe foc si pune-l peste chiftelute.
Preparatul se serveste cald cu piure de cartofi si smanatana si castraveti murati.
Kalalaatikko (placinta peste)
Ingrediente:
6 cartofi medii;
1 morcov;
1 ceapa;
1 hering sarat sau somon sarat (se pot folosi si conserve);
ardei iute;
2 frunze dafin;
miez paine;
unt;
lapte.
Mod de preparare:
Se cojesc cartofii, morcovii si ceapa. Se desareaza partial pestele in apa rece.
Se incinge o tigaie in care se pune unt si se adauga cartofii si morcovii taiati felii, ceapa taiata inele, ardei iute (sau mirodenii picante) si apoi pestele taiat bucati. Se adauga lapte pana se acopera toate ingredientele si se baga la cuptor pana se rumeneste iar cartofii se inmoaie.