Intotdeauna am confundat, in mod constient sau nu, bucataria mexicana cu cea spaniola. Mi se parea ca nu fac nota discordanta in ceea ce priveste bucataria lor. Ba chiar si dansurile lor traditionale mi se pareau izbitor de asemanatoare, in concluzie, le consideram doua culturi foarte apropiate ca traditii. Am citit despre traditiile lor si obiceiurile lor culinare separat, si dupa ce am scris deja despre bucataria mexicana, am remarcat deosebiri importante si am descoperit noi preparate, unele mai gustoase decat altele si mai benefice, atat pentru dieta cat si pentru sanatate. Este una dintre tarile in care nu ai de ce sa iti faci griji ca dieta ta este in pericol, si ca meniul tau pe sejurul tau acolo se va compunde doar din legume fierte. Au o varietate de alimente gata sa te ademeneasca cu gustul si mirosul lor si sa te mentina supla , ca intotdeauna.
Va provoc sa parcurgem impreuna traseul culinar al Spaniei si sa observam ce specialitati degusta ei zi de zi, si de ce nu, sa ne bucuram si noi alaturi de ei, incercand retetele lor sau vizitand restaurantele cu specific de pe la noi.
Toata lumea a auzit de dieta mediteraneana, fie din reviste de specialitate, de la nutritionisti sau pus si simplu din vorba in vorba. Aceasta dieta nu este asociata unei singure tari, ci mai multor regiuni care au deschidere la Marea Mediterana, iar Spania nu face exceptie din aceste tari, fiind una dintre norocoasele tari care au posibilitatea sa se infrupte din cele mai sanatoase alimente pe care le-am putea consuma:o varietate de fructe si legume proaspete, cereale si fructe cu coaja, o selectie exclusivista de peste atat de la Oceanul Atlantic cat si de la Mediterana, dar si carne rosie.
Principalele alimente ale dietei mediteraneene… in Spania?
Fructe si legume: intalnim pe meleaguri hispanice un adevarat "paradis" al fructelor, astfel ca daca te plimbi prin pietele lor specifice iti va iesi in cale paleta larga de culori specifice varietatii de fructe: banane, portocale, mango, avocado, capsuni si multe alte fructe, pe care ei le folosesc si in mancare, nu numai ca desert. Ca legume, hispanicii folosesc foarte mult si ingrediente aduse din America: fasole, cartofi, rosii, etc.
Uleiul de masline – cel mai sanatos aliment gras, daca putem spune asa. Este o sursa de grasimi monosaturate si nu ne afecteaza organismul intr-un mod nociv ca grasimile saturate sau trans, si este un ingredient de baza al bucatariei spaniole.
Peste: fara de care "dieta mediteraneana" si in general tarile meditaraneene, sau cu deschidere la mari si oceane, nu ar exista . Reprezinta un simbol al acestei tari si totodata o imagine a ceea ce inseamna sa mananci sanatos. Carnea de peste este cea mai recomandata in orice dieta de catre nutritionisti, chiar daca este slab sau gras, componentele lui nutritive sunt de neinlocuit si cu adevarat "pretioase" pentru buna functionare a organismului. Putem spune ca este o tara norocoasa care se bucura din plin de aceste "comori ale naturii".
Carnea de pasare – este una dintre tipurile de carne recomandata in dieta mediteraneene, precum si carnea rosie in cantitati moderate, ceea ce respecta si spaniolii cu strictete.
Si vinul este unul dintre "alimentele" recomandate in dieta mediteraneana, iar spaniolii nu fac exceptie de la acest produs, evident in cantitate moderata.
10 alimente care dau "personalitate" bucatariei spaniole:
1. Ulei de masline – ei intotdeauna folosesc uleiul de masline extravirgin. Pentru cei care nu sunt obisnuiti cu un astfel de gus puternic, ei folosesc si uleiul de masline virgin, obisnuit pentru un gust mai atenuat, desi cel extra virgin este cel mai natural si mai sanatos.
2. Usturoiul - daca gatiti hispanic, aveti grija sa aveti la indemana intotdeauna usturoiul. Este foarte utilizat in bucataria lor, si dupa cum stiti foarte sanatos si terapeutic, fiind considerat un antibiotic natural si un ajutor de nadejde al dietelor, evident consumat moderat.
Uleiul de masline si usturoiul sunt doua ingrediente care nu lipsesc din bucataria niciunui spaniol. Sunt elemente de baza in prepararea aproape oricarui fel de mancare.
3. Paprika – paprika spaniola sau "pimenton" este un condiment care caracterizeaza tinuturile si preparatele hispanice. Poate fi picanta, dulce sau afumata.
4. Ouale – sunt indispensabille in bucataria spaniola, numai o omleta la ei necesitand cam 5-6 oua, iar orice desert al lor "cere" cel putin 2 oua.
5. Cartofii – chiar daca spaniolii i-au importat de pe taramuri americane, este un ingredient esential in bucataria lor, fiind folosit in multe supe, garnituri si alte preparate cu specific.
6. Rosiile - ca si celelalte popoare mediteraneene, spaniolii adora rosiile si le prepara in multe feluri: fie proaspete in salate, fie cooapte sau gatite in diverse preparate sub forma de sos de rosii sau bulion.
7. Patrunjelul – daca pe celelalte ingrediente mi le puteam imagina cat de cat, patrunjelul nu ma gandeam niciodata ca poate fi adoptat de bucataria spaniola atat de mult. Este foarte utlizat de bucatarii hispanici in multe preparate si nu neaparat numai ca décor, ci in interiorul lor.
8. Sofranul, rozmarinul, oregano si cimbru – mirodenii pe care le veti regasi in majoritatea retetelor spaniole, in special sofranul, care este destul de ieftin, si care e folosit in special in paella, si ii ofera acesteia o crusta aurie.
9. Ceapa – banala ceapa este folosita extrem de des de hispanici in faimoasele lor omlete (cea galbena), iar cea rosie este utilizata in salate.
10. Lapte – este un aliment esential folosit de spanioli nu numai la deserturi (mai ales la budinci), ci chiar in supe.
Preparate...cu gust de Spania
Ok, am inteles ca daca avem cele 10 preparate in camara noastra, putem considera ca avem o parte a culturii culinare a Spaniei. Dar este oare suficient sa le avem si sa le gatim, respectiv mancam dupa capul nostru? Nu, combinatiile hispanice de ingrediente sunt autentice si creeaza astfel traditia si specialitatile lor. Printre cele mai vestite preparate spaniole se numara:
Paella (o combinatie de fructe de mare cu orez si sofran);
Gazpacho (o faimoasa supa rece din legume, utila in dieta);
Zarzuela (un amalgam de fructe de mare innobilate cu un sos pe baza de vin si coniac, un amestec foarte sanatos si convenabil in dieta);
Totilla de patata (omleta de cartofi);
Carnati – spaniolii au o varietate de tipuri de carnati care mai de care mai condimentati sau nu, insa acestia nu sunt recomandati nici in dieta si nici pentru sanatatea organismului nostru); de exemplu au renumitul chorizo (carnat de porc cu paprika), embutidos;
Habas a la Catalana (fasole gatita cu sunca, o combinatie nu prea reusita in dieta);
Tapas (mici aperitive care se servesc inaintea pranzului sau cinei).
Sosuri care "rasfata" preparatele hispanicilor:
Cateva sosuri preparate " a la Espana" pentru a va putea bucura de ele nu numai in retetele traditionale hispanice, ci pentru a le "adapta" cu usurinta in retetele de acasa, in felurile voastre favorite de mancare. Sunt sosuri extrem de sanatoase si formate numai din ingrediente naturale care nu va afecteaza nici sanatatea, nici silueta. Totusi, chiar daca uleiul de masline este foarte sanatos si utilizat in diete, incercati sa nu abuzati de el, de aceea sosul de maioneza si cel alioli nu sunt foarte recomandate pentru cele care tin regim.
Alioli – un sos preparat din usturoi , ulei de masline, galbenus de ou si putin suc de lamaie, toate amestecate. Seamana cu maioneza de pe la noi, cu adaos de usturoi.
Mayonessa – maioneza spaniola de casa facuta simplu din oua, suc de lamaien si ulei de masline evident.
Marinera – aceasta marinata spaniola este bazata pe sos de peste si include vin alb, ceapa si patrunjel. Se poate sa mai regasesti acest sos si sub numele de "pescadora". Il regasesti incompozitia multor supe sau fripturi preparate in stil spaniol.
Picada – acest sos este originar din Cataluna si este preparat din migdale prajite, alune sau nuci de pin, usturoi, patrunjel si ulei de masline. Toate aceste ingrediente se faramiteaza si se prepara sub forma de piure.
Romesco – un sos extrem de gustos care se prepara din tomate, migdale prajite, ulei de masline si otet. Uneori alunele sunt folosite in locul migdalelor. Se serveste alaturi de peste, fructe de mare sau barbeque.
Samfaina – un sos bazat pe legume, preparat din usturoi, ceapa, vanata, dovlecel, tomate, ardei si bineinteles, ulei de masline. Un mix de gusturi si arome, toate intr-un sos sanatos si usor.
Sofrito – acest sos poate fi considerat un soi de salsa al spaniolilo, fiind preparat din sos de rosii, usturoi, ceapa si ulei de masline, si uneori, in functie de preferinte, se poate adauga ardei. Si se serveste la fel ca in Mexic alaturi de turte de malai.
Verde – numele sau vorbeste de la sine si este datorat culorii verzi a patrunjelului, un ingredient de baza al acestui tip de dressing. Pe langa aromatul patrunjel se mai adauga: usturoi, vin alb si ulei de masline. Este folosit alaturi de multe preparate din peste si crustacee.
Vinagreta – acest sos spaniol se pregateste din amestecul de otet, ulei de masline, ceapa si plante aromatice. Uneori se adauga pentru un pic de savoare si gus, capere si sardine.
Savureaza aromele spaniole la:
Restaurant Valencia – Casa spaniola
Contact: Str. Dr. Leonte, nr 12
Telefon: 021.312.81.96
Restaurant Salsa Picante
Contact: Str. Schitul Darvari, nr. 4
Telefon: 0720.300.400
Restaurant Sangria
Contact: Str. Caderea Bastiliei, nr.78
Telefon: 021.211.22.76
Tu ce preparate spaniole ai incercat? Te tenteaza?