Bucataria este inima casei tale, dar ar putea fi si centrul de comanda al celor mai nesanatoase obiceiuri, care pot duce treptat la cresterea in greutate. Totul - de la marimea farfuriilor, pana la dimensiunile paharelor - are un efect direct asupra alimentelor pe care le consumi si asupra cantitatii lor, potrivit unui cercetari publicate in Annual Reviews of Nutrition.
Mai jos vei regasi cativa inamici ascunsi ai siluetei tale, care iti saboteaza talia si stilul de viata:
1. Farfuriile tale sunt de marimea unor platouri
Cele mai multe dintre noi si-au facut un obicei din a-si umple farfuriile cu mancare si din a termina tot ce se afla in ele. De-a lungul timpului, farfuriile au crescut in diametru cu pana la cativa centimetri. Mananca de pe o farfurie cu aproape 5 centimetri mai mica in diametru si vei servi cu 22% mai putine calorii per portie, iar asta inseamna ca vei reusi sa slabesti intr-o luna aproape un kilogram, sustin specialistii.
Solutia este sa regandesti asezarea la masa si tipul de farfurie. Foloseste farfurii mai mici pe care sa pui preparate bogate in calorii, precum carne sau paste. Iar farfuriile mai mari le poti umple cu legume din belsug.
2. Paharele tale sunt prea largi
Oamenii au tendinta de a se servi cu mai multe sucuri si bauturi acidulate atunci cand folosesc pahare scunde, dar late, comparativ cu cantitatea pe care o consuma din pahare inalte si foarte subtiri, arata o cercetare. Asta deoarece ne concentram pe inaltimea pe care o au bauturile atunci cand ne turnam o portie.
Solutia este sa folosesti pahare cat mai inguste (subtiri) pentru sucuri acidulate sau sucuri naturale si sa le umpli pe cele mai late cu apa sau cu lichide cu mai putine calorii. Cand vine vorba de slabit, ceea ce bei are un impact mai mare asupra organismului decat ceea ce mananci, de aceea este important sa iti alegi paharele de dimensiunile potrivite pentru stilul tau de viata.
3. Camara ta este uriasa
Poate ca te-ai gandit la unele aspecte financiare atunci cand ai cumparat o multime de pachete, de alimente si mancaruri. Dar daca iti depozitezi produsele si cumparaturile in pachete de dimensiuni extrem de mari, vei fi mai tentata sa cresti marimea portiilor la masa.
Daca ai o paleta larga de alimente si mancaruri, acest lucru te va influenta si te va face sa mananci mai mult decat este nevoie, spun specialistii. Cu patru tipuri de dulciuri la indemana ta, vei fi tentata sa gusti cate putin din fiecare pentru a-ti satisface curiozitatea.
Solutia este sa nu lasi nimic in camara in pachete mari. Cel mai indicat ar fi sa desfaci pachetele mari in parti sau portii mai mici. Iar in casa sau in bucatarie ar fi si mai bine daca ai pastra un singur fel din tratatia ta favorita pentru a nu fi ispitita de celelalte sortimente de ciocolata, spre exemplu.
4. Din cauza televizorului, bucataria ta se transforma in sufragerie
In medie, bucatariile din ziua de azi sunt cu multi metri patrati mai mari decat erau in urma cu 20 sau 30 de ani, transformandu-se astfel in spatii unde se intampla o multime de lucruri - cum ar fi privitul la televizor sau platitul facturilor. Potrivit unui studiu recent, oamenii care au mancat in timp ce se uitau la TV au consumat mai multa mancare si chiar au mancat mult mai des decat era necesar - cu o portie mai mult pe zi.
Solutia este sa muti televizorul sau laptopul in afara bucatariei; iar celelalte sarcini pe care le faceai de obicei in bucatarie trebuie mutate si ele in alte spatii, ca de pilda birou sau hol. Iar intre doua mese, stinge luminile din bucatarie; acesta este un semn subtil ca bucataria este inchisa si nu vei fi tentata sa te duci dupa o gustare nesanatoasa.
5. Servesti mancarea in stilul cu care ai fost obisnuita: cel al familiei
Atunci cand iei masa in familie, tentatiile sunt mari. Potrivit unui studiu, oamenii si-au dat cu presupusul in legatura cu cate portii au mancat la masa in familie si au raspuns una sau doua portii de mancare. De fapt, realitatea era alta: multi dintre participantii la studiu au mancat pana la patru portii de mancare.
Solutia este sa nu tii niciodata mancarea in fata ta, fie ca este vorba de un castron extrem de mare de paste, fie ca este o cratita cu friptura la cuptor. Ideea este ca, dupa ce ti-ai pus in farfurie cantitatea dorita, sa nu mai tii pe masa recipientul; cel mai bine este sa il pui pe un dulap sau sa il pui la loc in frigider, pentru ca nu va mai fi la indemana ta si nu vei mai fi tentata sa iti pui a doua sau a treia portie. Dar in cazul salatelor si legumelor, aceasta regula nu se aplica.
Citeste si: 3 greseli pe care si tu le comiti in bucatarie!
5 obiceiuri sanatoase pentru o casa eco!
Cum scapi rapid de insectele din casa
Trei remedii impotriva durerilor, direct din bucatarie!
4 trucuri care-ti usureaza munca in bucatarie!
Dieta nocturna - Slabesti 12 kilograme fara sport si restrictii
Sursa foto: www.freedigitalphotos.net