Nu de putine ori am vrut sa schimb meniul de sarbatori, sa ies putin din tiparul traditional, sa fiu un pic originala si sa ma bucur de gustul altor preparate decat cel al carnatilor si sarmalelor. Cu gandul ca am savurat din plin preparatele din Romania, este timpul sa fac un pas inainte si sa trec intr-o altfel de aventura culinara chiar si in plin sezon de sarbatori.
As vrea sa aleg un meniu simplu, exotic, usor, savuros, de gustul caruia sa ma bucur intens alaturi de familia mea. Am mare noroc ca si familia mea este deschisa la astfel de provocari si ca lipsa preparatelor traditionale, de care o sa avem parte in toate locurile pe care o sa le colindam, nu o sa fie o pierdere prea mare. Si nici invitatilor care imi vor trece pragul nu o sa le para prea rau: ghiftuiti deja dupa prima zi de Craciun cu mancaruri traditionale, or sa fie incantati de alegerea mea . Nu de putine ori invitatii care au poposit in casa mea de sarbatori refuzau sa mai serveasca din piftie, carnati, toba, caltabosi sau sarmale, aceleasi mancaruri deja savurandu-le la ei acasa. Mereu se asteapta la ceva nou. Pentru a nu mai risca sa apara astfel de reactii, am sa le fac o surpriza si am sa-i incant cu un meniu usor, care va veni ca „uns" dupa grasele mancaruri degustate de Craciun.
Ok, mi-a venit in cap mancarea thailandeza ca bucatarie exotica putin pe dinafara acestei luni de decembrie, in care exoticul nu prea isi gaseste locul, dar vreau sa fiu originala si sa aduc insoritele meleaguri thailandeze in farfuria de Craciun. Pentru aceasta, am cautat timp de cateva zile sa aflu exact ce au ei mai specific si mai unic in gusturi, si care dintre retetele pe care le-am gasit imi vor lasa invitatii masca. Am studiat universul lor culinar si ceea ce au ei mai „personal" in camara lor de alimente, si am incercat sa investighez si pentru prietenele mele dosarul pentru a selecta cateva alimente pro-dieta. Iata ce am aflat:
Specificul thai
O cultura culinara ampla, necunoscuta pana acum cativa ani, se defineste a fi bucataria thailandeza. O bucatarie simpla, cu preparate simple, dar cu un gust unic oferit de imbinarea originala pe care acestia o realizeaza si datorita condimentelor combinate in arome extrem de rafinate. Ceea ce parea a fi o bucatarie simpla, fara a ridica pretentii, s-a transformat intr-o adevarata arta culinara comparandu-se de la egal la egal cu marile bucatarii ale lumii.
Pentru thailandezi, mancarea are o semnificatie cu totul si cu totul speciala, fiind o componenta esentiala a unei vieti bune. Peninsula thailandeza s-a dovedit a fi inca de la origini o bogata sursa de alimente si carne, drept pentru care in timp acestia au valorificat la maxim aceasta ramura si incet, dar sigur, si cu ajutorul influentelor chinezesti si hinduse au inaintat spre cele mai inalte culmi ale succesului.Ceea ce este interesant este ca nu trebuie sa fii maestru bucatar pentru a incerca retetele lor, alimentele si condimentele fiind la-ndemana oricui, si putand gati preparatele traditionale chiar si la noi in bucatarie. Inarmata cu acest impuls, am cautat sa vad in primul rand care sunt condimentele pe care le folosesc in bucataria lor, imbinarea lor asigurand originalitatea si specificul respectivei mancari.
Amalgamul de condimente – originalitatea thailandezilor
Bune si utile in dieta, condimentele fac furori in farfuriile cu mancare care ni se perinda pe sub nas. Mirosi, degusti si incerci cu tot dinadinsul sa afli secretul ce se ascunde in spatele respectivului preparat. Pentru thailandezi, mirodeniile sunt comoara lor cea mai de pret, pe langa rolul deja clasic de a innobila mancarurile, avand importante efecte tamaduitoare. Nu vom regasi in bucataria lor condimente inedite pe care sa nu le fi aflat din alte bucatarii ale lumii, dar pentru fiecare tara in parte exista cate un condiment – emblema.
Ei bine, pe meleaguri thailandeze vom intalni o multitudine de condimente, pe care ei le apreciaza foarte mult, in primul rand datorita rolului terapeutic pe care il au in diverse probleme de sanatate.
Focul aprins de cele patru gusturi
Bucataria thailandeza si-a impartit intr-un mod interesant felul in care aromele „rasfata" papilele gustative in cele 4 gusturi de baza:
Dulce – si cel mai „delicat" oferit de fructele dulci, zaharul de palmier, trestia de zahar
Amar – oferit de legumele si fructele amare: castravete amar, napi, mustar sau avocado
Acru – citricele: lamaia, lime, otetul, si alte legume si fructe acre
Sarat – sosul de peste, sarea, pestele sarat etc.
Focul – troneaza de departe peste toate cele patru gusturi, si este dat evident de binecunoscutul chili
Condimentele pe care le regasim in bucataria lor si de care nu ne putem lipsi in prepararea retetelor cu gust thailandez sunt:
- chili cu gustul sau inconfundabil care aduce la pachet si beneficii asupra organismului: prevenirea diverselor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare. De asemenea sa nu uitam ca este si un adjuvant in dieta.
- susanul este un condiment folosit adesea de tailandezi mai ales sub forma de ulei; este o bogata sursa de proteine.
- sosul de peste – intr-o regiune in care pestii constituie o baza a lor in materie de carne, nu putea lipsi saratul si intepatorul sos de peste utilizat in special in salate.
- busuiocul, oregano, scortisoara, gingerul, usturoi, chimion, coriandru, curcuma, tamarind, sofranul, feniculul, mustaru si alte mirodenii naturale 100% constituie portofoliul de condimente pe care il detine bucataria thailandeza.
Te poti „infrupta" in voie din aceste condimente, fara sa iti faci probleme ca silueta ta este in pericol, deoarece ele nu afecteaza nici o dieta si sunt si foarte hranitoare.
Orezul - sta la baza bucatariei thailandeze si reprezinta inlocuitorul principal al painii. Ei mananca orez cu orice fel de mancare. Foarte sanatos si hranitor, de preferat a fi nerafinat, el este util in dieta si o sursa bogata de elemente nutritive.
Legumele si fructele constituie „radacina" culinara a oricarei bucatarii, de unde rasar majoritatea tipurilor de mancaruri si deserturi, iar in Thailanda exista o varietate extinsa de legume si fructe. Se gaseste aproape orice, nu exista sa intrebi de o leguma sau fructa si sa nu se gaseasca acolo.
Peste si fructe de mare: o paleta variata de fructe de mare si peste regasim in orice regiune a Thailandei. Ar fi dubios sa nu fie asa. Thailanda este inconjurata in trei parti ale sale de ape, cu multiple specii de pesti si fructe de mare. Cele mai des intalnite tipuri in alimentatia lor sunt: ton, macrou, biban, creveti, scoici, crabi, caracatita, stridii si midii. Ritualul lor este cu totul special, thailandezii fierband fructele de mare si pestele in lapte de cocos; sau le mai prepara la aburi impachetate in frunze de banane iar cel mai des pestii si carnea sunt fripte pe gratar.
Ca tot vorbeam de carne, sa nu credem acum ca pentru ei exista numai pestele. Ba din contra, carnea de pasare, porcul sau vita gasindu-si locul lor de cinste in bucataria thailandeza. Deci, daca credeam ca am scapat de traditionalul nostru porc, aflam acum ca il putem folosi in preparatele thailandeze fara a afecta gustul lor unic si orginal prin adaptarea retetelor. Dar sincer, nu imi doresc sa gatesc porc in stil thailandez, mi-e suficient cel preparat in stil romanesc.
Acum dupa ce am aflat cu ce se „mananca" bucataria lor, mi-am facut o idee despre ce nu trebuie sa imi lipseasca din casa pentru a duce la capat cu succes meniul meu. Paleta larga de mancaruri etse una naturala si foarte sanatoasa. Lipsita de grasimi si avand combinatii exotice reusite, bucataria thailandeza este recomandata femeilor care tin dieta in ansamblul ei: de la orez, legume, fructe, peste sau sea-food, dieta noastra are din ce sa aleaga pentru a-si compune meniul cel de zi cu zi, natural si non-caloric. Daca vrei sa tii dieta, traieste in Thailanda, cam asa ar suna o recomandare sau o reclama a acestei regiuni din perspectiva nutritionala si a curelor de slabire.
Pentru "ceva dulce", intalnim in Thailanda combinatii inedite de fructe cu lapte de cocos, frecvent folosit atat in deserturi (ex. banane in lapte de cocos), cat si in preparate. De asemena, putem savura in deserturile din Thailanda fructe in inghetata, fructe confiate cu sos de cocos sau crema de cocos, sau budinci pe baza de fructe (de exemplu mango este foarte utilizat in deserturile lor).
3 retete cu aroma de Thailanda:
Tom Yum Talay – supa de fructe de mare
20 buc. creveti Jumbo
8 midii
150 gr calamar
150 gr. raci
200 gr. ceapa alba feliata
rosii feliate
cateva bucatele de ginger
3 felii de Lemon Grass
1 legatura de ceapa verde tocata
750 ml apa
150 ml suc de lamaie
150 de ml sos peste
1 lingura praf chili
Mod de preparare:
Incepe prin a fierbe apa. Adauga gingerul, lemon grassul, toate fructele de mare, si lasa-le pana fierb bine. Dupa ce supa a fiert, adauga ceapa alba si rosiile feliate. In bolul in care servesti supa, adauga sosul de peste si sucul de lamaie (nu le adauga in timpul fierberii). Decoreaza bolul cu ceapa verde si condimenteaz-o cu chili.
Vita picanta cu busuioc (o portie)
Ingrediente:
250 grame de carne de vita taiata marunt
60 gr de busuioc proaspat
90 gr de sos de peste
90 de grame de ceapa alba taiata marunt
90 gr de ardei gras
Mod de preparare:
Aceasta reteta se prepara cu ajutorul wok-ului. Adauga mai intai carnea de vita. Las-o sa se caleasca 30 de secunde, apoi adauga legumele si mai lasa 45 de secunde. Asezoneaza cu sos de chili si sos de peste.
Creveti „dezbracati" (aperitiv – 2 persoane)
Ingrediente:
12 creveti mari
90 ml suc de lamaie
90 ml sos de peste
30ml- 90 ml sos chili in functie de gust
60 grame spanac
8-10 frunze de menta
Mod de preparare:
Intr-un wok incins, prajeste crevetii. Cand sunt aproape gata, adauga frunzele de menta si sosul picant. Apoi adauga sosul de peste si sucul de lamaie. Pe un platou realizeaza o patura din spanac si apoi adauga crevetii.
Te tenteaza un astfel de meniu? Spune-ne mai multe pe forum!