In primul rand da-ne voie sa te asiguram ca ciotul respectiv e cat se poate de normal. Toti copiii iesiti din maternitate dupa cateva zile de la nastere vin cu el acasa. Dupa 10 – 21 de zile, acesta se va usca si va cadea de la sine. Procesul va fi treptat si nu il va deranja nicicum pe cel mic.
Pentru a preintampina orice probleme, trebuie sa respecti insa cateva reguli simple. In primul rand ai grija sa inchizi scutecul sub nivelul lui, chiar daca va trebui sa rasfrangi scutecul pentru asta. Buricul trebuie expus doar la aer, nu si la urina.
Daca in camera e cald si bine, lasa-l pe cel mic doar in scutec si un tricou lejer, pentru a lasa aerul sa usuce mai repede cordonul ombilical. Nu-l infofoli pe cel mic, oricum nu e sanatos. Evita combinezoanele, pana la caderea buricului si nu incerca sa-i faci baita in cada cea noua pe care abia astepti sa o incercati impreuna.
Pentru o vreme, bebelusul se va multumi doar cu mici mangaieri ale unor buretei naturali sau tampoane de bumbac moi.
In niciun caz nu incerca sa desprinzi de la tine cu putere ciotul acela putred, desi va parea spre sfarsit gata sa cada. Lasa-l sa se usuce singur. In urma lui s-ar putea sa ramana cateva pete de sange pe scutec, e normal, sau niste mici umflaturi nedureroase, granuloame, ce se vor resorbi in timp.
Contacteaza-ti totusi medicul la cel mai mic semn de infectie locala, adica atunci cand copilul are febra, cand zona din jurul buricului e umflata sau rosie, cand la baza ciotului ombilical apare puroi.