Odata cu intrarea intr-o cura terapeutica incepi sa treci prin diferite stari, cunoscute sau mai putin cunoscute, sa ai tot felul de trairi si neintelegeri, de frustrari si, nu in ultimul rand, o oarecare dependenta fata de terapeut.
De aceea, cu ani in urma, cand terapeutii plecau din localitate, apelau la un substitut de cadru terapeutic, folosind telefonul pentru a-si tine sedintele de terapie. Telefonul era folosit uneori si in cazuri de “urgenta”, exceptionale.
In zilele noastre rolul telefonului a fost schimbat cu computerul si internetul. Asa cum se pot tine conferinte, sedinte de afaceri pe net, la fel de bine se poate face si terapie online. Ca in orice comunicare la distanta, prin intermediul unei interfete artificiale, se pierde ceva din comunicarea nonverbala, din relatia fata in fata. Dar e mai bine decat nimic, nu-i asa?
Cine apeleaza la terapia online? Oameni care au oricand la indemana un computer si o conexiune de internet si mai putin timp sau posibilitati de a ajunge in cabinetul unui terapeut. E mai la indemana, mai usor si mai rapid. Nu e nevoie sa te deplasezi (scutesti bani si timp de transport), nu e nevoie sa te imbraci si sa te aranjezi ca si cand ai iesi din casa. Si, in felul acesta, scapi si de “temerea” ca te-ar putea vedea cineva cunoscut, ca intri la un psiholog sau un psihoterapeut.
Terapeutul poate pleca din oras, insa isi tine totusi sedintele de terapie. Clientul poate sa se deplaseze oriunde pe mapamond, fara a pierde o sedinta si scapa si de apasarea ca trebuie sa o plateasca daca nu e prezent la data si ora stabilita. Spatiul virtual poate fi la fel de securizant ca si cabinetul obisnuit. Este vorba de o relatie bazata pe incredere, de ambele parti.
Ideea de a avea o ora a ta, cand terapeutul este doar pentru tine, intr-un cabinet la care ai acces direct de oriunde din lume e mai mult decat reconfortanta.
Cum gasesti un terapeut care lucreaza online? E suficient sa dai un search pe orice motor de cautare. Care ar mai fi avantajul? Poti din start, inca inainte de a lua contact cu persoana respectiva, sa afli cate ceva despre ea si activitatea ei, despre pregatirea si experienta ei in domeniu. Pe langa asta, poti afla ce tip de terapie practica, te poti interesa despre aceasta si iti poti da seama daca de asta ai avea nevoie si ti s-ar potrivi.
Cum se tin astfel de sedinte? Cat dureaza? Care e tariful obisnuit? Asta depinde de fiecare terapeut in parte. Si nu e o regula ca toate acestea difera in functie de experienta si renumele terapeutului.
Oricum ar fi, chiar si pe net, e bine sa te gandesti putin inainte de a purcede. Ai suficient timp pentru a urma o astfel de cura terapeutica? Daca stam sa ne gandim la o sedinta pe saptamana, poate parea mai mult decat ridicol sa spui ca nu ai gasi timp. Dar sunt momente in decursul terapiei cand nu vrei sa te prezinti nici la acea amarata de sedinta, pentru ca ai dat de greu, de o problema mai delicata si mai dificila.
Sa zicem ca timp ai gasit, ai reusit sa strecori o ora dintr-o saptamana, doar pentru tine, pentru a investi in tine acest timp. Acum, partea financiara. Tarifele practicate sunt din cele mai diverse, sa zicem, pentru toate buzunarele. E bine sa discuti de la bun inceput cu viitorul terapeut ce investitie financiara prespune aceasta terapie, pentru a sti daca poti sa te intinzi in voie sau doar cat iti este plapuma. Sa nu ajungi intr-un impas financiar si sa fi nevoita sa renunti tocmai la terapie.
Precum spuneam, e o investitie in tine, pe termen lung, care necesita multa energie, rabdare, consum psihic, efort, timp si nu in ultimul rand bani.
Crezi ca ai nevoie de o terapie? Simti ca iti e mai la indemana sa urmezi o cura terapeutica din fotoliul de acasa? Tot ce ai de facut este sa deschizi computerul si sa cauti.