Ba mai mult, le poate dauna celor care se incadreaza in aceasta categorie, potrivit celor scrise de Brian Little in "Me, Myself and Us: The Science of personality and the Art of Well-Being", lucrare publicata la sfarsitul anului trecut:
"Dupa ingerarea a doua cesti de cafea, extrovertitii isi indeplinesc sarcinile mai eficient, in timp ce introvertitii se descurca mai greu. Acest deficit este sporit daca sarcina este cantitativa si daca sunt presati de timp.
Pentru un introvertit, doua cesti de cafea consumate inainte de o intalnire se dovedesc a fi o provocare, mai ales daca scopul intalnirii este discutarea bugetului, analizarea unor date sau alte chestiuni cantitative similare. In aceeasi intalnire, colegul extrovertit beneficiaza de pe urma dozei de cafea."
Cum se explica efectul diferit al cafelei asupra introvertitilor? O cercetare realizata de Hans Eysenck si William Revelle de la Northwestern University, realizata in baza teoriei extraversiunii, arata ca intre cele doua tipuri de oameni difera nivelul de excitare neocorticala. Cu alte cuvinte, unii sunt mai alerti si mai receptivi decat ceilalti.
Conform acestei teorii, introvertitii depasesc nivelul optim, fiind mai usor de stimulat, in timp ce extrovertitii sunt mai greu de stimulat. Rezultatele cercetarii sugereaza ca performanta introvertitilor poate fi compromisa daca sunt expusi la situatii care ii stimuleaza intens sau daca ingereaza un stimulent puternic precum cofeina, intrucat ajung sa se indeparteze de nivelul optim de excitare neocorticala.
Citeste si:
Ce spune despre tine cafeaua preferata
Test de personalitate: CAFEAUA - Ce spun reactiile spontane despre caracterul tau
De ce ai mai multe sanse sa versi cafeaua si nu paharul cu bere