Potrivit unui nou studiu, consumul de cafea poate scadea riscul de melanom (cancer de piele) cu pana la 20 de procente.
Oamenii de stiinta nu se mai hotarasc odata in legatura cu preferata diminetilor noastre - cafeaua. Periodic, cercetatorii dau publicitatii studii despre cat de teribila sau benefica este cafeaua pentru corpul uman. Insa astazi poti sa adaugi un alt beneficiu pe lista celor mai bune lucruri pe care le poate face cafeaua pentru organism.
O echipa de la Yale School of Public Health si National Cancer Institute a raportat ca un consum de cafea ar putea reduce melanomul (cancerul de piele) cu pana la 20%; acest tip de cancer este al cincilea in topul celor mai frecvente forme de cancer din Statele Unite ale Americii. Studiul a fost publicat in Journal of the National Cancer Institute.
Cercetatorii au evaluat informatiile legate de sanatate si alimentatie primite de la 447.357 de oameni albi care nu sufereau de cancer, non-hispanici, cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. Aproape 10 ani mai tarziu, ei au identificat 2904 cazuri de melanom malign. Ei au descoperit ca, cu cat subiectii au baut mai multa cafea, cu atat erau mai putin predispusi sa dezvolte aceasta forma de cancer.
Consumul a cel putin 4 cesti de cafea pe zi a fost legat de o scadere cu 20 de procente a riscului de imbolnavire - tinandu-se cont de varsta, sex, educatie, fumat, indicele de masa corporala si expunerea la razele ultraviolete - comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc cafea in acest interval. Bauturile decofeinizate nu au avut acelasi efect asupra participantilor la studiu.
Studiul confirma ceea ce un alt grup de cercetatori a constatat anterior: cafeaua este benefica pentru pielea noastra. Ei au concluzionat intr-o lucrare din 2012 ca, daca bei mai mult de 2 cesti de cafea, iti scade riscul de carcinom bazocelular, un alt tip de cancer care se dezvolta mai lent, dar este cea mai frecventa forma de cancer de piele.
Rezultatele acestea le pot oferi iubitorilor de cafea un motiv in plus pentru a bea inca o ceasca, dar cercetatorii sustin ca alte variabile ar fi putut conduce la acest rezultate si ca rezultatele lor nu ar trebui sa schimbe obiceiurile oamenilor in ceea ce priveste consumul de cafea.
In plus, exista alte studii care sustin ca acest ingredient al vietii noastre de zi cu zi, cafeaua, poate sa creasca riscul de atac de cord si exista unele probleme legate de sistemul reproducator care trebuie luate in calcul.
"Cel mai important lucru pe care o persoana il poate face pentru a reduce riscul este sa reduca expunerea la soare si la ultraviolete", a declarat autoarea studiului, Erikka Loftfield, pentru The New York Times. Sursa.
Citeste si: Trucul genial pentru o cafea de nota 10