“Rezultatele studiilor furnizate au demonstrat modul in care cafeaua actioneaza asupra sistemului nostru nervos, fiind un stimulent adevarat pentru memoria de scurta durata si nu numai. Astfel, cafeaua solubila face parte din alimentele care ne ajuta sa ne concentram mai bine in perioadele aglomerate si stresante, pentru ca vom reusi sa procesam mai usor si mai repede multitudinea de informatii pe care le avem de retinut. Pentru stimularea performantei mentale este esential sa pastram un consum moderat de 2-3 cani de cafea solubila pe zi si de asemenea, sa facem multa miscare si sa avem o alimentatie sanatoasa”, declara Luiza Pirvu, consultant in nutritie.
Memoria poate fi clasificata in memorie de scurta durata, memorie de lucru (acea parte care este activa in momentul procesarii informatiei) si memorie de lunga durata. Cafeaua are efecte benefice asupra primelor doua tipuri de memorie, mai ales atunci cand trebuie sa retinem o cantitate mai mare de informatii in acelasi timp. Functiile din zona memoriei scurte includ prioritizarea informatiilor, realizarea sarcinilor primite in mod eficient sau procesarea unui flux nou de informatii.
Studiile furnizate de Nescafe au demonstrat ca o cana de cafea are efecte stimulatoare: procesul de gandire devine mai rapid, memoria este mai buna si atentia este sporita. Beneficiile consumului de cafea solubila sunt vizibile atat asupra vitezei de procesare a informatiilor, cat si a cantitatii de informatii memorate.
Cafeina poate mari viteza de procesare a informatiilor cu un procent de 10%, iar o cantitate de 200 de miligrame de cafeina (continuta in doua cani de cafea solubila) consumata in primele ore ale zilei poate avea efect energizant pentru intreaga zi.
Astfel, cafeaua solubila are efecte benefice si in cadrul procesului de memorare, intrucat cafeina contribuie la retinerea oricarui tip de informatie, intensificand capacitatea de concentrare si alungand oboseala. In continuare, specialistii moderni se implica in numeroase cercetari pentru a intelege exact cum functioneaza creierul uman si cum ne putem imbunatati procesul de memorare si concentrare.