Cercetatorii recomanda consumul de cafea si ceai
Se stie deja ca expunerea la soare determina deteriorarea ADN-ului din celulele pielii care sufera mutatii si devin canceroase.
Plecand de la problema pe care o reprezinta expunerea la soare pentru piele, profesorul Paul Nghiem de la Universitatea de dermatologie Washington din Seattle a descoperit ca un consum regulat de produse cu cofeina scade riscul de a face cancer de piele. Cele mai comune surse de cofeina sunt cafeaua, boabele de cacao, nucile de cola si frunzele de ceai. Dintre acestea, cafeaua si ceaiul sunt cele mai indicate pentru a fi consumate sustin specialistii.
Pentru studiu, echipa doctorului Nghiem a testat in laborator efectul cofeinei asupra celulelor pielii care au fost expuse radiatiilor ultraviolete.
In urma studiului s-a demonstrat ca in cazul celulelor afectate de razele UV, cofeina a intrerupt evolutia proteinei numita ATR-Chk1, care este responsabila de distrugerea celulelor.
Proteina ATR face ca celulele afectate de ultraviolete sa se inmulteasca si sa aiba potential de malignizare. Conform studiului, cofeina are rolul de a bloca procesul de inmultire a celulelor canceroase si a le distruge pe cele deja afectate de razele UV.
Cafeaua si ceaiul sunt unele dintre bauturile care contin o cantitate semnificativa de cofeina. O ceasca de cafea poate sa contina pana la 140 de mg de cofeina, in functie de sortimentul folosit, iar o cana medie de ceai contine 40 mg de cofeina. Aceasta substanta ne ajuta sa avem mintea mai agera si ne diminueaza starea de oboseala. De asemenea, cofeina ne face sa ne simtim plini de energie si sa ne concentram mai bine.