In primul rand incearca sa evaluezi cat de grava e situatia. Sau cat de moale, ca sa fim mai exacti. Scaunele nou-nascutilor sunt in general mai moi, atata vreme cat sunt hraniti aproape exclusiv cu lapte.
Dupa intarcare, copiii incep sa aiba un scaun din ce in ce mai bine legat. In functie si de mesele zilei. De aceea nu te impacienta la primele semne de schimbare a consistentei, s-ar putea sa fie un episod trecator. Fii totusi vigilenta si incearca sa vezi daca, pe langa aspectul lor mai apos, s-a inmultit cumva si frecventa scaunelor.
In functie de gravitatea si de amploarea ei, o diaree ar putea indica o infectie virala (acompaniata de febra, dureri abdominale, greata, varsaturi, frisoane), una bacteriana (manifestata prin febra, crampe si chiar sange in fecale, vomismentele nu sunt obligatorii), infectii ale urechii (adesea apar dupa o raceala si sunt insotite de varsaturi iar cel mic isi freaca urechea afectata), paraziti (recunoscuti pentru ca provoaca balonare si un aspect unsuros al scaunului), alergii alimentare (cu balonare, dureri abdominale, sange in scaun, mergand pana la eruptii cutanate, inflamari ale tegumentelor, dificultati de respiratie), intoleranta alimentara (crampe, balonare), otravire sau intoxicare cu diverse substante (vomismente, oboseala, convulsii).
Tot cu diaree se pot solda si administrarea de antibiotice, care elimina o buna parte din flora lui intestinala, victime colaterale, sau sucurile de fructe mai ales cele indulcite cu sorbitol.