1. Afla ce site-uri viziteaza
Pentru asta va trebui sa verifici fisierele pe care browserul tau, fie internet explorer fie mozilla firfos, le stocheaza in memorie d-a lungul vizitelor pe internet. Iata cum le poti gasi:
Pentru Internet explorer 7.0:
Tools – Internet Options – General – Browsing history – Settings – View Files.
Fereastra deschisa iti va arata toate documentele din Temporary internet Files si URL-ul fiecaruia dintre acestea.
Mozilla Firefox
Tot ce trebuie sa faci e sa deschizi meniul History; iti va arata toate paginile accesate de cand te-ai conectat la internet / ai deschis calculatorul in acea zi, inclusiv tab-urile recent inchise.
ATENTIE: daca History-ul, respectiv Temporary Internet Files sunt goale desi calculatorul a fost deschis si stii ca copilul tau a a navigat pe internet inseamna ca cineva (poate chiar el) le-a sters de acolo, semn ca are ceva de ascuns.
2. Restrictioneaza-i accesul pe anumite site-uri
Niciun copil nu ar trebui sa aiba libertate totala de miscare pe internet. Pentru a fi sigura ca nu acceseaza (chiar si involuntar!) site-uri cu continut pornografic sau violent, limiteaza-i accesul. Iata cum o poti face:
a. Parental controls. Altfel spus, mai toate browserele iti permit sa restrictionezi accesul pe anumite site-uri, protejand acese setari printr-o parola. Daca folosesti Internet Explorer, du-te in Tools, selecteaza Internet Options si de acolo Content tab, dupa care fa clic pe butonul Enable de sub Content Advisor.
b. Foloseste We-blocker sau orice alt program care sa blocheze site-urile care nu vrei sa fie la indemana coplului tau. We-blocker este gratis si iti permite sa creezi cate un cont pentru fiecare browser in parte, oferindu-ti pentru fiecare o lista cu site-urile pe care el iti recomanda sa le bochezi.
Ce blocam?
Pe langa site-urile cu cntinut explicit, majoritatea parintilor sugereaza si blocarea site-urlor tip social networking, precum MySpace, Hi5 si FaceBook din simplul motiv ca acestea se adreseaza adolecentilor (s acici pot exista controverse) dar nu si celor mici. Un alt serviciu pe care ei opteaz sa-l blocheze sunt cele de Messenger (Yahoo, MSN, Skype etc).
3. Creaza mai multe conturi de utilizatori
Ne referim atat la browsere cat si la sistemele de operare (Windows, Linux etc). Daca creezi doua conturi, unul pe care sa zicem, il numesti „parinti” si un altul, „copii”, voi adultii va veti putea misca liberi pe internet fara sa mai introduceti parole pentru a bloca si re-bloca site-urile pe care nu au voie copiii. Optiunea le va fi cua atat ma utila familiilor care au un singur calculator.
IMPORTANT: Fii tu administratorul!
Fiecare computer are un cont destinat administratorului. A fi administrator inseama sa ai liberatatea de a schimba setarile si de a face instalari. Altfel spus, tu vei fi cea care decide daca copilul tau isi va instala Messenger sau alte programe de chat sau de download.
4. Asigura-te ca antivisrusul e la zi.
Opteaza pentru un program care blocheaza si spyware si adware, nu doar virusi si care, eventual, se upgradeaza singur, automat, odata conectat la internet.