Prima conditie in realizarea acestui demers este ca partenerii sa se informeze pe teme ce tin de sexualitate si discutarea acestora impreuna cu partenerul.Urmatoarea conditie este ca in cuplul respectiv sa se discute despre dorintele, nevoile si problemele aparute.
Metode si tehnici care pot imbunatatii viata de cuplu:
1. Stimularea si amplificare fanteziilor cu caracter erotic. Acestea sunt produsul imaginatiei, au rolul de a intensifica si de a produce dorinta sexuala, ducand la sporirea relatiilor sexuale. Exercitiile de imaginatie in formarea fanteziilor erotice duc la scaderea anxietatii.
2. O alta metoda de abordare si depasire a disfunctiilor sexuale in cuplu este aceea de a rationaliza si de a realiza problemele din cuplu. In aceasta situatie este importanta actiunea demarata in interiorul cuplului, fiecare partener concentrandu-se pe ceea ce face.
Astfel devin importante locul, ora si atmosfera in care se desfasoara respectivul act sexual. Sunt foarte binevenite scenariile!!!
Pentru identificarea si rezolvarea disfunctiilor sexuale care au la baza factori psihologici este necesara identificarea stimulilor anxiogeni. Acesti stimuli se pot identifica in baza unor actiuni ce tin de viata sexuala a respectivului cuplu, sau care au avut un rol important in istoria vietii sexuale a respectivei persoane.
Teama este un factor important in mentinerea si intensificarea problemelor de natura sexuala. Temerile cel mai des intalnite sunt:
- neincrederea in propria persoana;
- teama lipsei de satisfactie a partenerului;
- teama ca ar putea fi tinta unei umilinte in public;
- teama ca partenerul ar putea mima un orgasm;
- teama aparitiei unor perversiuni sexuale in viata de cuplu;
- teama de inhibitie sexuala.
De regula, disfunctiile sexuale aparute la femei au ca punct de pornire scaderea libidoului. Scaderea libidoului se refera la frecventa scazuta a actelor sexuale si variaza diferit de la o femeie la alta. Scaderea libidoului este fireasca si normala la aparitia menopauzei si dupa nastere. In momentul in care se remarca o scadre a libidoului, este importanta identificarea factorilor psihologici ce au dus la acest fapt si o evaluare medicala.
In cazul femeilor, cel mai des intalnite disfunctii sexuale sunt: vaginismul (incapacitatea de a avea relatii sexuale datorita unui spasm vaginal - acest spasm poate aparea dupa un traumatism al vaginului sau in urma unei infectii) dispareunia (durerea continua sau intermitenta din timpul actului sexual, afectiune ce influenteaza negativ activitatea sexuala in cuplu).
Libidoul barbatilor poate scadea fie datorita aparitiei unor tulburari de erectie, unei comunicari deficitare sau a anumitor tulburari depresive.
In cazul barbatilor, cel mai des intalnite disfunctii se refera la impotenta si ejaculare precoce. Tulburarile de erectie au la baza o serie de factori psihologici sau medicali.
Ejacularea precoce este o tulburare primara, specifica pentru tineri si apare la inceputul vietii sexuale sau in situatiile de stres. O alta tulburare este ejacularea intarziata sau absenta, tulburare relativ rara, ce poate fi cauzata de consumul unor substante sau in cazul unor afectiuni medicale. Aparitia unei astfel de tulburari poate avea si o cauza cultural-religioasa. In aceasta situatie, stimularea sexuala trebuie sa fie prelungita un timp destul de lung. Alte posibile disfunctii sexuale sunt ejacularea dureroasa si dispareunia, care reprezinta un act sexual dureros, ce are la baza anumite probleme de natura medicala. Totusi, cazurile de dispareunie la barbati sunt destul de rare.
Indiferent de factorii ce cauzeaza aceste disfunctii, aparitia lor afecteaza sanatatea vietii sexuale si a cuplului, fiind necesare interventii de natura medicala sau psihologica pentru remedierea lor.