Cei de la University of Stirling au studiat 100.000 de subiecti pe parcursul a 13 ani si au ajuns la concluzia ca oamenii care tineau centrala pornita la o temperatura crescuta aveau tendinta de a fi mai slabi decat cei care alegeau sa tremure de frig pe parcursul iernii.
Studiul publicat saptamana aceasta arata ca oamenii care traiesc in medii calduroase au mai putine sanse de a se ingrasa si prezinta un index de masa corporala (IMC) mai mic decat cei care stau in frig.
Cercetatorii de la University of Stirling din Scotia au scos la iveala legatura directa dintre temperaturile crescute si nivelul scazut de grasime din organism in cadrul unui studiu desfasurat pe parcursul a 13 ani, implicand mai mult de 100.000 de adulti care se bazeaza pe incalzirea cu o centrala termica.
Specialistii sustin ca greutatea nu este determinata doar de ceea ce mancam si de cata miscare facem - temperatura locuintei ar putea avea un impact major asupra capacitatii de a ne mentine greutatea ideala, potrivit rezultatelor cercetarii.
In ultimii ani, oamenii de stiinta au sugerat ca o temperatura crescuta ar fi un factor care contribuie la sporirea cazurilor de obezitate din Statele Unite, Canada, Marea Britanie si Europa.
Cu toate acestea, cercetatorii de la Behavioural Science Centre din cadrul Stirling Management School dovedesc ca este adevarat tocmai contrariul si ca exista o legatura directa intre temperaturile crescute si un nivel scazut de grasime corporala.
Au luat in calcul nivelul indicelui de masa corporala al participantilor la studiu pentru a afla nivelul de grasime si au constatat ca oamenii care traiesc intr-o casa incalzita corespunzator tind sa aiba un IMC mai mic, in timp ce aceia care petrec mai putin timp cu centrala pornita sau care aleg o temperatura ceva mai scazuta tind sa fie mai grasi.
Unul dintre autorii studiului, Michael Daly, a subliniat ca oamenii mananca mai putin si ard mai multa energie cand locuiesc intr-un mediu incalzit corespunzator.
In cadrul studiului au fost luati in calcul si factori precum un aport exagerat de calorii sau un nivel scazut de activitate fizica, insa este prima cercetare care examineaza legatura dintre temperatura casei si nivelul IMC al populatiei.
“Am comparat IMC-ul oamenilor ce locuiau in locuinte incalzite diferit din Anglia si am gasit un nivel redus al greutatii in randul celor care locuiau in incaperi incalzite la peste 73.4 grade Fahrenheit (23 de grade Celsius), fapt reprezentativ pentru aproximativ 15.000 dintre gospodariile studiate. Acest studiu arata ca epidemia de obezitate s-ar putea agrava acolo unde incalzirea este oprita pe perioade indelungate pentru a face economie. Nu e vorba doar despre cei care locuiesc in case incalzite corespunzator pentru ca au posibilitatile financiare pentru a-si permite alimente cu mai putine calorii, cursuri de fitness si activitati sportive, reusind astfel sa isi mentina un IMC scazut. Studiul a luat in considerare varsta, genul, clasa sociala si alti factori. O temperatura ambientala confortabila de 68.5 - 73.4 grade Fahrenheit (20.3 - 23 de grade Celsius) este aceea care iti permite sa te simti confortabil in haine nici prea groase, nici prea subtiri. La temperaturi ce depasesc aceasta limita (de 23 de grade) consumam mai multa energie si mancam mai putin fiindca apetitul este suprimat.”
Studiul a fost publicat in jurnalul international “Obesity”.
Citeste si:
Dieta nu este benefica pentru relatii - Iata de ce