Ne asezam la masa, iar dorinta noastra este ca farfuria respectiva sa cuprinda cat mai multe preparate, cat mai diverse, colorate si gustoase. Sa va spun cum fac eu. De cele mai multe ori, ma autoservesc din bolurile cu mancare de acasa. Imi caut o farfurie cat mai mare si incep sa adun lingura dupa lingura in interiorul ei. La un moment dat ma opresc si ma intreb "Oare ma satur din atat?", si, ca sa fiu sigura ca o sa ma satur, mai pun o lingura, doua, de rezerva, pe care intotdeauna ajung sa o consum, ca doar nu e frumos sa ramana ceva in farfurie.
In general, pentru o alimentatie sanatoasa, nutritionistii recomanda 3 mese principale si 2 gustari intre mese. De ce? Deoarece mancatul pe tot parcursul zilei mentine buna functionare a organismului si arderile digestive ocupate o zi intreaga. De asemenea, stomacul tau va fi plin pe tot parcursul zilei, iar senzatia de foame va disparea. Important este sa avem portii de mancare echilibrate si cam de aceeasi cantitate, acest lucru insemnand sa eviti sa mananci un mic dejun limitat in alimente si o cina colosala. Toate functiile corpului tau vor functiona la cote maxime, daca il hranesti sanatos si regulat, incercand sa combini proteine cu cereale integrale si carbohidrati benefici organismului.
In general femeile au nevoie de mai putine calorii decat barbatii, astfel ca o farfurie "ideala" de preparate pentru o femeie trebuie sa cuprinda intre 300 si 500 calorii la o masa principala. Nu acelasi lucru il putem spune despre gustarile dintre mese, numarul de calorii fiind mult mai redus, aceasta insemnand 100, maxim 200 de calorii pe gustare.
Noi iti prezentam in continuare 10 farfurii "ideale" de preparate, care pot fi folosite la oricare dintre mesele principale (mic-dejun, pranz, cina) si care nu aduna in farfuria ta mai mult de 400 de calorii:
1. Mic-dejun: 290 calorii
1 briosa englezeasca de grau;
2 bucatele de unt cu o concentratie scazuta de grasimi;
1 ou fiert tare;
1/2 cupa de fructe (ex.capsune, afine, struguri);
30 ml suc de fructe (natural);
30 ml apa.
2. Cereale: 300 calorii
1 cupa de cereale;
30 ml lapte cu 2% grasimi;
1 banana;
1 ceasca de cafea sau ceai.
3. Cartofi copti: 305 calorii
1 cartof copt de marime medie;
2 linguri de smantana;
2 linguri sos salsa;
1 cupa de pepene taiat felii;
1 pahar de apa.
4. Terci de ovaz : 325 calorii
1 cupa de terci de ovaz cu stafide;
1 cupa de fructe;
1 ceasca de cafea sau ceai (neindulcite);
1 banana.
5. Supa: 350 calorii
1 bol de supa;
1 castronel mic de salata asortata (rosie, castravete, morcov, sfecla etc.);
2 linguri de ulei (cu continut redus de grasimi) si otet;
1 pahar cu apa;
4 biscuitei sarati.
6. Pui: 345 calorii
1 bucata piept de pui (medie);
1 cupa de fasole verde;
2 bucati de unt cu o concentratie scazuta de grasimi;
1 castronel mic de salata asortata (rosie, castravete, morcov, sfecla, ardei gras, etc);
2 linguri de ulei (cu continut redus de grasimi) si otet;
1 pahar apa.
7. Salata de pui:
1 bol mare de salata;
2 linguri de ulei (cu continut redus de grasimi) si otet;
1 bucata de piept de pui (medie) taiata feliute;
1 cupa de biscuitei sarati (cu continut redus de grasimi);
1 pahar apa.
8. Omleta: 360 calorii
2 oua facute omleta;
2 fasii de bacon turcesc;
1 felie de paine prajita din grau;
1 bucata mica de unt cu o concetratie scazuta de grasimi;
1 cafea sau ceai;
1 pahar apa.
9. Peste: 365 calorii
1 bucata de peste la gratar;
1 cupa de piure de cartofi;
1 bucata unt;
1/2 ceasca de mazare;
1 pahar de ice-tea dietetic.
10. Pui cu orez: 395 calorii
1 bucata de pui;
2 linguri de sos barbecue;
1 ceasca de legume amestecate;
1/2 ceasca de orez integral;
1 castron mic de salata;
2 linguri de ulei (cu continut scazut de grasimi) si otet;
1 pahar apa.
Dupa cum spuneam mai sus, pe langa felurile principale de mancare care sunt recomandate de 3 ori pe zi, poti savura si 2 gustari intre aceste mese principale, care se pot dovedi delicioase, chiar daca limita lor de calorii ajunge undeva pe la 200:
Top gustari intre 100-200 calorii:
1. 25 gr. alune - 141 calorii;
2. 3 prune mici - 90 de calorii;
3. o cupa de afine - 90 de calorii;
4. 2 cupe de popcorn (fara unt) - 80 calorii;
5. 6 caise uscate - 80 calorii;
6. 1 baton cereale integrale cu fructe - 215 calorii;
7. 2 cupe de pepene verde - 85 calorii;
8. fulgi de porumb inmuiati in sos de rosii cu ierburi aromate - 150 calorii;
9. 1 banana medie si cu o lingura unt de arahide - 200 calorii;
10. 2 linguri de humus cu 12 rosii cherry.
Te asteptam si pe tine sa ne impartasesti secretele tale culinare sarace in calorii pe forum.