Caltabos
1 kg carne de porc slaba
150 g slanina
100 g orez
boia de ardei dulce
piper boabe
sare, piper macinat
intestine groase de porc
Se taie carnea bucatI, se trece prin masina de tocat si se amesteca cu slanina taiata marunt. Separat, orezul ales si spalat se fierbe 5 minute in apa, se strecoara, se clateste cu apa rece, se scurge si se adauga peste carne. Se adauga sare si piper, dupa gust si un pahar de apa calda sau zeama de carne. Se amesteca bine si apoi se umple intestinul gros al porcului care a fost, in prealabil, ras pe dos, frecat cu malai si otet, clatit in multe ape reci pana dispare orice urma de miros. Nu se indeasa prea multa umplutura pentru ca la fiert orezul se umfla si poate plesni intestinul. Se leaga la capete, se pune la fiert in apa clocotita si se fierbe la foc mic. Se inteapa din loc in loc ca sa nu plesneasca la fiert. Cand caltabosul se lasa la fund, e gata fiert. Se scoate separat, iar zeama se fierbe in continuare cu cateva boabe de piper si boia de ardei. Se poate servi fierbinte, cu zeama in care a fiert, sau rece, taiat felii, garnisit cu castraveciori murati.
E bine sa stii
Dupa ce a fiert, caltabosul se poate pune intr-o cratita cu putina untura, la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Este deosebit de gustos!