Medicul pediatru Valeria Herdea spune: "Pregatirile pentru iarna in camera copilui constituie o discutie aproape fara sfarsit. Sunt foarte multe de spus si foarte mult lucruri pe care mamicile trebuie sa le respecte."
Nedorind sa facem altceva decat sa iti expunem lucrurile cele mai importante pentru copilul tau pe timp de iarna, iti vom spune principalele lucruri de care trebuie sa tii cont.
"In primul rand, camera copilului trebuie sa fie luminoasa si trebuie sa fie aerisita constant, chiar si iarna", ne povesteste doctorul pediatru.
Pentru ca micutii au nevoie de o temperatura constanta (pe timp de iarna intre 23 si 24 de grade Celsius, spune Valeria Herdea.) este foarte util sa ai un termometru in camera copilului.
Termometrul digital este util pentru camera puiului tau. O alternativa buna ar fi termometrul in forma de ou Grobag Egg de la www.icbaby.com. Ce are diferit acest termometru? Faptul ca isi schimba culoare in functie de temperatura din camera. Daca, de exemplu, in camera sunt 15 grade, termometrul in forma de ou va capata o culoare albastra care te va avertiza ca este prea frig pentru micutul tau. Daca temperatura este intre 16 si 20 de grade, termometrul va fi galben… daca sunt 22 de grade in camera, se va transforma intr-un ou de culoare portocalie (galben si portocaliu inseamna temperaturi potrivite) iar daca temperatura din camera depaseste 24,1 grade Celsius, va deveni rosu, pentru a te avertiza. In felul acesta, cu o singura privire aruncata asupra lui vei afla daca temperatura e potrivita. Site-ul englezesc livreaza si in Romania iar un termometru de acest fel costa 18,79 lire sterline. Din Romania il poti cumpara de pe site-ul www.top-products.ro, pentru 59,5 euro.
Nu uita de variatiile de temperatura si imbraca-ti bine micutul daca este la varsta in care merge de-a busilea sau se joaca pe covor. Trebuie sa aiba mereu ceva in picioare si tu trebuie sa fii atenta la curentii de aer care se pot forma la nivelul solului!
Iata ce spune o tanara mamica: "Trebuie sa fii atent ca in camera copilului sa nu se formeze igrasie, deoarece ii poate provoca probleme respiratorii si bronsite. In plus, aerul trebuie sa fie umidificat, sa nu fie uscat din cauza caldurii emanate de calorifer si atunci ori iei un umidificator, care e destul de scump, ori pui cate o carpa uda pe calorifer din cand in cand. Eu asa procedez si nu am avut probleme niciodata cu el. Am descoperit in timp ca in ceea ce priveste trusa medicala nu trebuie sa iti lipseasca din casa antitermicele (nurofen, panadol, algocalmin) si evident un termometru", spune Elena, mama unui baietel de aproape doi ani.
"Trebuie sa stie (n.r mamele) ca ar fi bine sa acopere caloriferele, astfel incat sa il impiedice pe copilul care incepe sa mearga sa intre in contact cu acele suprafete", precizeaza pediatrul. In plus, e bine sa fii atenta si la sobe sau la seminee si sa ai grija ca micutul sa nu mearga prea aproape de ele. Supravegheaza-l mereu daca ai in casa soba sau semineu!
Elena, mama lui Matei ne povesteste: "Eu sunt norocoasa. Matei deja stie de 'tsssss' (adica frige) si nu pune mana. In plus, in casa mea caloriferele nu frig atat de tare incat sa poata provoca arsuri."
In timpul somnului, e mai bine sa nu exagerezi cu invelitul copilului. Elena ne spune care este experienta ei: "Noaptea il invelesti cu o paturica putin mai groasa decat vara, dar nu exagerat, ca sa nu transpire si sa raceasca din cauza asta."
Te invit sa ne dai si tu sfaturi, pe forumul nostru!