Riscul de imbolnavire este determinat pe fond genetic
Adevarul este ca doar 5 din 10% dintre cazurile de cancer mamar sunt cauzate pe fond genetic.
Multe femei fac greseala sa creada ca nu pot suferi de cancer de san decat daca cineva din familia lor a avut aceasta afectiune. Insa o proportie de 70% dintre cazurile de cancer de san nu sunt cauzate pe fond genetic. In schimb, nu este obligatoriu sa suferi si tu de aceasta afectiune daca mama ta spre exemplu a avut cancer mamar. De cele mai multe ori cancerul de san nu este cauzat de o malformatie de ordin genetic, ci din cauza expunerii unui stil de viata daunator. Daca ai totusi o persoana in familie care a fost diagnosticata cu cancer de san, in special daca este o ruda de gradul intai, este recomandat sa faci o mamografie incepand cu varsta de 25 de ani.
Femeile cu un bust mai putin generos nu sunt expuse riscului
Adevarul este ca aceasta fectiune nu are nicio legatura cu dimensiunea bustului.
Cancerul de san se dezvolta la nivelul tesustului sanului si acesta este la fel pentru toate dimensiunile de sani. Ceea ce face ca un bust sa fie mai mare si altul mai mic este depozitul de grasime si tesutul fibros. Asa ca nu te amagi crezand ca daca nu ai un bust generos esti protejata de aceasta afectiune.
Cancerul de san se depisteaza dupa aparitia unui nodul
Adevarul este ca in proportie de 10% dintre cazurile diagnosticate cu cancer de san nu au prezentat aparitia unor noduli, nu au resimtit dureri sau alte indicatii ale unor probleme.
Depistarea unui nodul nu este simptomul care sa indice neaparat cancer de san. In cele mai multe cazuri, asfel de noduli se dovedesc a fi beningni. In timpul examinarii trebuie sa fii atenta la mult mai multe detalii si sa nu cauti doar un posibil nodul. Atunci cand iti examinezi sanii fii atenta la senzatia pe care o resimti la atingere, daca s-a schimbat ceva in aspectul sanilor, daca prezinti o sensibilitate ridicata, simti pielea sanului foarte calda sau este rosie, umflata.
Mamografia poate induce cancerul de san
Adevarul este ca riscul cauzat de expunerea la radiatii este minuscul comparativ cu diferentele uriase pe care le poate face o depistare la timp.
Mamografia presupune expunerea la radiatii, insa este vorba de un procent minuscul, chiar mai putin decat expunerea dobandita in urma unei radiografii, spre exemplu. Un procent atat de scazut nu poate influenta in vreun fel aparitia cancerului de san. Iar testul de ultrasunete si RMN, care sunt folosite si in cazul depistarii cancerului la san, nu au radiatii.
Anticonceptionalele cresc riscul de cancer de san
Adevarul este ca nu exista dovezi clare si sigure care sa ateste aceasta afirmatie.
Studii realizate prin anii 90 sustineau ca femeile care luau anticonceptionale aveau un risc ridicat de a suferi de cancer mamar. Cercetatorii insa, sustin ca in prezent s-a modificat compozitia anticonceptionalelor, s-a redus nivelul de hormoni responsabili cu cresterea riscului de cancer la san. De asemenea, studiile arata ca riscul dispare in 10 ani de cand o femeie a incetat sa mai urmeze un tratament cu anticonceptionale. Pana si in cazul in care in familia ta exista un antecedent de cancer la san, nu este necesar sa incetezi sa mai iei anticonceptionale. In acest caz insa, este bine sa te adresezi medicului pentru a stabili impreuna care este masura cea mai buna.
Femeile tinere nu pot suferi de cancer de san
Adevarul este ca aceasta afectiune este comun intalnita in cazul femeilor trecute de menopauza, dar orice femeie poate fi diagnosticata cu cancer mamar, indiferent de varsta.
Cancerul de san poate fi intalnit la orice varsta, este adevarat insa ca femeile trecute de 50 de ani sunt cele predispuse afectiunii si au un risc crescut de a fi diagnosticate pozitiv. Potrivit Institutului National de Cancer, jumatate dintre femeile diagnosticate cu cancer sunt peste varsta de 65 de ani. 7% din cazurile de cancer sunt intalnite in cazul femeilor cu varsta sub 40 de ani. Asadar cancerul mamar este posibil indiferent de varsta, de aceea este important sa mergi regulat la medic pentru un control si acest lucru poate fi chiar mai important in cazul femeilor tinere cand sanii sunt mai fermi si poate fi mai dificil de depistat un nodul. Ar trebui sa iti examinezi sanii incepand de la varsta de 20 de ani, odata la 3 ani sa mergi la un consult specializat si incepand cu varsta de 40 de ani ar trebui sa iti faci mamografie.
Deodorantele si antiperspirantele cresc riscul de cancer de san
Adevarul este ca o utilizare limitata a acestor produse de igiena nu te fereste de aceasta afectiune.
S-a creat un zvon potrivit caruia antiperspirantele impiedica eliberarea de toxine care odata acumulate pot cauza cancerul de san. Studiile ulterioare insa au combatut aceasta credinta si s-a dovedit ca nu exista nicio legatura directa intre aceste produse si cancerul de san. De asemenea, multe femei traiesc cu falsa impresie ca deodorantele si antiperspirantele contin parabeni si aluminiu, iar cercetarile de specialitate arata ca parabenii pot intr-adevar creste nivelul de estrogen, una dintre cauzele cancerului de san, insa nu exista o dovada clara. Iar aluminiu poate altera rezultatul testului si poate da la mamografie un rezultat pozitiv fals. De aceea este recomandat sa nu folosesti un antiperspirant atunci cand mergi la medic pentru o astfel de examinare.
Sutienul cu sarma creste riscul de cancer la san
Adevarul este ca nu exista nicio dovada stiintifica care sa sustina acest zvon.
Se considera ca sutienul cu sarma ar reduce drenajul limfatic si astfel creste riscul de cancer mamar. Studiile nu sustin insa acest mit. Fie ca este vorba de sutien sau oricare articol vestimentar care exercita o presiune la nivelul bustului nu este de fapt o cauza pentru a creste riscul.
Daca ai cancer la un san, cel mai probabil se va extinde si la celalalt
Adevarul este ca riscul de extindere este scazut.
Pentru femeile care nu sunt predispuse genetic riscul de a fi depistat cancerul si la celalalt san este de doar 5%. Pentru cele care au un precedent in familie riscul este intr-adevar ridicat, de aceea multe femei aleg sa faca dubla mastectomie. Daca nu s-ar recurge la aceasta masura, riscul ar fi de 40% ca si la celalalt san sa fie depistat cancer.
Cancerul de san poate fi prevenit
Adevarul este ca sunt identificati o serie de factori care pot creste riscul, precum obezitatea sau inactivitatea fizica, insa nu se stie exact cauza care duce la aaprita cancerului mamar pentru a fi prevenit in totalitate.
Obezitatea instalata dupa perioada de menopauza sau consumul de alcool sunt doi factori principali care cresc riscul de cancer la san, insa ceea ce este clar este ca acesti factori nu sunt cauzele care induc cancerul mamar ci doar niste promotori. In prezent se fac cercetari pentru un medicament care sa reduca intr-o proportie ridicata acest risc, dar deocamdata este inca in faza de testare. Dubla mastectomie are o eficienta de 90% in cazul femeilor cu un risc foarte ridicat de a fi diagnosticate cu cancer de san.