Rebecca Siegel, de la American Cancer Society, coautor al studiului, a afirmat că: "În loc de a se eradica, riscul de cancer intestinal s-a întors la nivelul anilor 1800."
Descriere
În funcţie de localizare, cancerul intestinal mai este denumit şi cancer de colon sau de rect. Conform Dr. Helen Webberley de la Oxford Online Pharmacy: "Cancerul porneşte de la un mic polip de-a lungul intestinului, care arată cam ca un punct de grăsime. Dacă acest polip este descoperit devreme şi îndepărtat, cancerul nu are cum să se mai dezvolte. Dacă se trece cu vederea polipul, el creşte şi devine canceros, deci cu cât mai devreme se tratează primele simptome cu atât mai bine."
Există numeroşi factori care pot influenţa evoluţia bolii, cum ar fi: vârsta, dieta bogată în carne roşie procesată excesiv şi semipreparate sau săracă în fibre, supraponderalitatea sau obezitatea, gradul de activitate fizică, alcoolul, fumatul şi istoricul familial.
Prevenţie
În urma noilor descoperiri, Rebecca Siegel ridică un semn de exclamare asupra nevoii publicului larg de a fi informat cu privire la această boală necruţătoare, mai ales în ceea ce-i priveşte pe tineri, care sunt din ce în ce mai afectaţi. De asemenea, dr. Webberley şi-a exprimat îngrijorarea privind faptul că boala este asociată mai mult cu persoanele în vârstă şi deseori din această cauza simptomele sunt ignorate. Ceea ce toţi specialiştii au căzut însă de acord asupra faptului că ar fi bine să existe mai multe campanii de informare, pentru ca lumea să îşi schimbe obiceiurile alimentare şi să aibă un stil de viaţă mai activ.
Simptome
Dr. Webberley atrage atenţia asupra faptului că lumea trebuie să fie atentă dacă slăbeşte brusc şi fără explicaţii, dacă există o durere acută persistentă în abdomen sau se observă vreun nodul. În plus, este bine ca cei care au riscul mai mare să îşi schimbe obiceiurile alimentare şi să facă tot posibilul să meargă la toaletă mai des, iar dacă observă sânge închis la culoare în fecale să apeleze de urgenţă la un medic.
Din nefericire, unele simptome pot fi confundate uşor cu alte probleme de sănătate, cum ar fi pofta de a mânca ceva ce de obicei nu este benefic propriului organism.
Diagnostic
Iniţial, un doctor va examina abdomenul suspect pentru a vedea dacă există anomalii la palpare. Apoi se va face o examinare digitală a rectului, care îi va ajuta pe specialişti să observe şi eventualele probleme ale intestinelor subţiri. Per total, testele n-ar trebui să dureze prea mult, însă potrivit dr. Nitin Shori, director medical al serviciului Pharmacy2U Online Doctor: "Testele amănunţite în spital includ şi folosirea instrumentalului de specialitate, pentru a verifică interiorul colonului."
Tratament
Extirparea chirurgicală a rămas cea mai eficientă metodă de tratament şi asta din cauza faptului că dacă este descoperit la timp e posibil să se înlăture doar prin tăierea din colon a părţii afectate. Mulţi pacienţi pot necesita şi câte o cură de chimioterapie sau radioterapie. Din păcate, vindecarea completă nu este posibilă întotdeauna şi câteodată există riscul de recidivă.