Aşa că astăzi îţi vom prezenta o serie de informaţii utile despre cancerul vulvei. Citeşte în continuare şi află care sunt semnalele de alarmă pe care ţi le transmite zona intimă şi ce simptome poate avea cancerul de vulvă. Nu le ignora, deoarece acest lucru poate fi fatal.
Cancerul vulvar este un tip de cancer care apare pe suprafaţa exterioară a organelor genitale ale femeilor. Aşa că, dacă vrei să îţi protejezi zonele intime de această boală gravă, află ce simptome are şi cum să le identifici corect.
Cancerul vulvar este o umflătură sau un nodul ori o zonă inflamată ce apare în apropierea vulvei şi poate fi însoţită de o mâncarime care nu dispare. Acest tip de cancer poate să apară la orice vârstă, dar cu toate acestea, este cel mai adesea diagnosticat în rândul persoanelor mai în vârstă.
Acest tip de cancer poate fi tratat prin îndepărtarea ţesuturilor afectate, precum şi prin eliminarea unei părţi din ţesutul sănătos din jur. Uneori, intervenţia chirurgicală necesită îndepărtarea întregii vulve. La fel ca oricare tip de cancer, cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât mai puţin extinsă va fi intervenţia chirurgicală în zona vulvei.
Alte simptome ale cancerului de vulvă sunt:
- Modificări ale pielii din zona vulve, de exemplu: modificări ale culorii sau excrescenţe, uneori însoţite de apariţia unui neg sau unei ulceraţii.
- Îngroşarea pielii din zona vulvei.
- Sângerare care nu are legătură cu menstruaţia.
- Sensibilitatea vulvei sau o sensibilitate ridicată a acestei zone.
- Durerea resimţită la nivelul vulvei.
- O rană deschisă pe vulvă, în special în cazul în care durează o lună sau chiar mai mult.
După cum poţi observa, unele semne şi simptome ale cancerului de vulvă pot fi factori ce indică alte afecţiuni, care nu au legătură cu cancerul. Însă dacă faci o biopsie, poţi fi sigură dacă este un diagnostic clar de cancer vulvar.
O bucăţică de şesut din acea zonă este îndepărtată şi analizată la microscop.
Un medic care este specializat în diagnosticarea bolilor, prin intermediul testelor de laborator, va examina mostra de ţesut pentru a determina dacă este prezent cancerul sau dacă este vorba de o formă de ţesuturi precanceroase.
Printre factorii de risc în cazul unei forme de cancer vulvar se numără infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus), dacă persoana are un istoric de herpes genital şi negi genitali sau dacă pacienta are neoplazie intraepitelială. Sursa.