Desigur, poti reformula si spune sex in loc de dragoste. Dar parca nu mai suna la fel, parca ii lipseste incarcatura afectiva. Desi, in mare, ideea ar putea fi cam aceeasi.
Un doctor ginecolog o sa formuleze ceva de genul: “cand ai avut prima oara un contact sexual?”. Desigur, daca o sa aiba nevoie sa afle cand s-a intamplat asta pentru prima oara. Contact – encounter, suna de parca s-ar intalni doi alien, nu doi oameni, doi parteneri, care probabil au ajuns acolo si datorita unei legaturi afective. Bineinteles ca pe doctor nu il intereseaza sentimentele implicate in acea relatie, ci doar ce a rezultat in urma ei, sau a contactului sexual respectiv, in cazul in care exista niste urmari nedorite de pe urma carora ai ajuns tu in cabinetul lui.
Probabil ca iti vine mai usor sa vorbesti despre acest subiect cu o prietena foarte buna, mai putin cu mama sau parintii, cineva apropiat din familie. Chiar, lor la ce le-ar folosi sa stie lucrul asta?!? Sau sa faci public asta, sa mai afle si altii in afara de tine si cel cu care...? Desi uneori simti nevoia sa impartasesti cuiva, sa spui cat esti de fericita sau nu, sa te intrebi cu voce tare in fata cuiva: si mai departe ce fac?!?
Cele mai multe femei se asteapta ca acest eveniment sa fie unul deosebit si, in functie de educatie, cultura, religie, il vor trata in mod diferit. Unele tinere traiesc cu ideea ca asta le va transforma dintr-odata in femei, ca vor arata altfel, se vor schimba ca infatisare, gestica, ca se vor maturiza asa, instantaneu, pur si simplu dupa ce fac dragoste pentru prima oara cu un barbat. Altele isi doresc sa treaca peste acest eveniment cat mai repede, pentru a se simti eliberate si a putea incepe sa se exprime sexual la largul lor. Mai sunt si cazurile in care femeii ii este pur si simplu teama de acest inceput. Fie ca temeriele ei provin din povestirile din familie, fie din alte surse, aceasta frica actioneaza in detrimentul ei si isi poate pune o amprenta defavorabila pe viitorul ei sexual. Daca partenerul nu stie cum sa procedeze, nu are tact, rabdare si intelegere, femeia poate ramane traumatizata si, pe viitor, va evita in permanenta actul sexual. Asta nu inseamna neaparat ca va deveni frigida. Atata doar ca prima experienta fiind nefericita, cu greu isi va recapata curajul sa o ia de la capat, sa mai incerce inca odata, eventual cu un alt partener. Ca sa nu mai vorbim de cele care nici macar nu isi aduc aminte cand, cum si cu cine si-au inceput viata sexuala. Da, exista si cazuri din acestea si inca destul de multe! Asta spune destule despre persoana respectiva, in fiecare caz in parte; despre felul in care isi asuma acest aspect al vietii sale, despre cum vrea sa evolueze si cum este capabila sa se exprime la nivel sexual. Ca sa nu mai vorbim de acele tari in care traditia trateaza acest aspect al vietii femei intr-un mod destul de barbar, am cataloga noi, europenii, fie prin taierea clitorisului, fie printr-un rit ce consta in raporturi sexuale repetate cu parteneri pe care novicea nici macar nu ii vede la fata. Pana la urma, cred ca noi, femeile europene si occidentale trebuie sa ne consideram norocoase ca putem alege momentul si ca, pana la urma, noi decidem si partenerul si contextul.
Dar oare este indicat sa tot amani momentul acesta, in cautarea partenerului “ideal”, sa tot astepti sa vina Fat Frumos cel mult dorit? In definitiv, nu poti sti daca iti place o “mancare” pana nu o gusti, pana nu o incerci, eventual de mai multe ori.
Imi aduc aminte de un film cu subiectul acesta: era vorba de doi tineri rusi care s-au casatorit din mare dragoste, amandoi virgini. Din nefericire, prima data cand au facut dragoste a fost o mare dezamagire pentru ea. Nu ii venea sa creada ca se facea atata caz pentru ceva atat de banal, de firesc si, in cazul ei cel putin, nu neaparat atat de fericit si minunat pe cat se astepta. In cazul unor parteneri fara experienta sexuala, se intampla destul de rar ca cei doi sa ajunga sa se inteleaga foarte bine chiar de la bun inceput.
Iata ca nu te poti baza foarte mult pe ce spun ceilalti. Daca stai sa te gandesti bine, este foarte putin probabil ca prima oara cand fac dragoste, ambii parteneri sa aiba orgasm in acelasi timp. In definitiv, asta ar fi un final fericit si mult asteptat, nu? Dar de cate ori am auzit intamplandu-se asa? Cred ca nici macar prin carti sau filme.
In foarte putine cazuri se intampla ca parintii, mai cu seama mamele, sa discute cu fiicele lor despre ciclul menstrual, sex, orgasm si tot ce mai tine de viata sexuala in general. Ei, parintii, se asteapta ca aceasta educatie sa vina cumva de la sine, eventual din scoala. Scoala face o oarecare instruire in acest sens, numai ca nu are cum sa te invete ce sa simti, cum sa iti controlezi sentimentele si, mai ales, propriile dorinte. Societeatea face si ea o educatie, asa cum poate, cum ii sta la indemana: carti, reviste, emisiuni radio si tv, cursuri, etc. Dar cu toate acestea, chiar si in ziua de azi, cu atata informatie la indemana, tot mai exista cazuri de tinere care isi incep viata sexuala parca legate la ochi, fara pic de responsabilitate. Ca sa nu mai vorbim de femeile care au deja o viata sexuala, eventual un copil si care totusi se lasa duse de val si se aventureaza intr-o noua relatie, fara nici un fel de protectie, fara a se gandi putin mai departe de momentul acela.
Oricum ar fi, inceputul vietii sexuale reprezinta inca un subiect delicat, parca dificil de abordat atat de cele care sunt la “inceput de drum”, cat si de cei din jurul ei care ar putea-o indruma cat de cat.