Annemarie, o cititoare, comenteaza pe marginea articolului "Iubitul meu ma insala pe internet cu alte femei":
"Draga mea, si eu am aceeasi problema, doar ca al meu se mai si intalneste cu unele din acele femei cu care vorbeste pe net. Sincer la inceput eram la fel ca si tine, dar acum nu ma mai consum ....stii cum se zice daca soarta nu te ajuta atunci o faci singur... M-am gandit eu asa sa-i dau un mic concediu soartei si sa ii iau rolul si acela de a face jocul asa cum vreau eu iar el partenerul sa joace dupa bunul meu plac, fapt pentru care contactez acele femei daca le pot numi asa si sa le aduc la cunostinta ca este luat.
Crede-ma, la mine merge deoarece am rezultate, iar ele isi vad de treaba lor si partenerul meu merge mai departe dezamagit ca nu au cazut in plasa. De o perioada buna de timp nu mai am treaba si s-a potolit pentru ca a constatat ca nu-i mai raspunde nimeni. Nu recomand sa incercati deoarece exista riscul sa dati peste acele femei care fac parte din alta categorie, dar daca sunteti femei puternice puteti merge mai departe. Oricum lupul isi schimba parul, dar naravul ba".
Cum putem sa gandim acest gen de situatii? Eu va propun o perspectiva a legaturii de familie si de cuplu. Atentia fiecarei persoane implicate este asupra faptelor, asupra infidelitatii virtuale sau in plan real. Indiferent de cum stau lucrurile avem in umbra o problema – cum este legatura lor?
Pentru ca intrebarea pe care o putem pune si care este cea importanta este, in fapt, aceasta – este satisfacatoare aceasta relatie? Daca este insatisfacatoare atunci merita sa vedem ceea ce se intampla in acest univers intim care este cuplul. Sa o urmam pe Annemarie care ne propune o abordare si un context pentru care ii multumesc.
Ea ne spune ca are aceeasi problema. Adica pentru Annemarie ceea ce se intampla este o problema. Acest fapt ne poate face sa consideram ca pentru ea nu este indiferenta situatia. Faptul ca este o problema ne face sa presupunem ca este vorba si despre faptul ca ceea ce se intampla nu o satisface.
Mai mult, la inceput era si foarte afectata de aceste momente. Ea s-a decis sa intervina pentru a transforma situatia. Mai mult strategia utilizata a dat rezultate dar nu ne recomanda aceasta strategie.
In mod obisnuit dupa ce o strategie functioneaza si avem o reusita ne-am putea astepta ca lucrurile in cuplul respectiv sa fie foarte bune. Dar mesajul ne face sa presupunem ca ceea ce s-a obtinut este un partener dezamagit si nici Annemarie nu pare foarte fericita. De ce oare?
Poate pentru ca nu aceasta este problema reala? Faptul ca partenerul are disponibilitate pentru alte persoane vine dintr-o suferinta a cuplului, dintr-o neputinta a lor de a fi impreuna si de a realiza propriile idealuri impreuna. Ei nu par a reusi acest lucru si as putea presupune cu usurinta ca este vorba despre o suferinta a legaturii pe care fiecare incearca sa o repare singur dupa propriile posibilitati.
Faptul ca el a procedat astfel a determinat-o pe Annemarie sa reactioneze. Acest lucru spune ca ei au o legatura stransa si in aceasta legatura au fost impreuna. Asa cum au putut in acel moment. Dupa ce "problema" s-a rezolvat prea multe nu s-au mai intamplat dar nici starea de satisfactie nu pare sa se fi realizat. Dar ei au propus un "semnal de alarma" iar acest semnal de alarma a fost stins. Si totusi el a ramas – faptul ca Annemarie ne spune despre asta poate insemna la fel de bine nevoia sa de a avea o relatie satisfacatoare.
In psihoterapie se intampla deseori sa existe acest semnal de alarma pe care o situatie o implica la un moment dat. Acest semnal de alarma are rolul de a semnala o suferinta. Iar acea suferinta face obiectul psihoterapiei. Cu toate acestea este vorba de o intrebare simpla: Cum s-a ajuns aici?
Situatia descrisa de Annemarie este una din care pleaca frecvent solicitari de psihoterapie de cuplu sau individuale. Partenerii constata ca nu reusesc sa aiba o relatie satisfacatoare iar momentele de acest tip reusesc sa le aduca in prim plan aceasta situatie. Uneori rezolvarea foarte rapida a problemei este echivalenta cu stingerea "semnalului de alarma" in timp ce defectiunea continua sa existe.
Psihoterapeut Claudiu Ganciu
[email protected]
www.centrupsihologie.ro
0722 453 906