Problema e ce te faci cand se defecheaza si nu mai "produc" nimic?
Probabil ca ai ajuns pe aceasta pagina cautand „copil – scaun - normal” sau „bebelus - constipatie”. Ei bine, te vom dezamagi. Nu exista un grafic anume in care trebuie sa se incadreze mititelul tau. Unii copii pot avea scaun imediat dupa fiecare masa, altii – mai strangatori – au un intestin mai lenes care se goleste o data pe zi sau chiar mai rar.
Deci tu esti singura care stii de fapt cum e „normal” pentru puiul tau. De tine depinde sa realizezi cand ai de-a face cu o mica intarziere sau cu o constipatie in toata regula. Doar tu ai idee ce a mancat si ce a baut cel mic, cata miscare a facut, cat de repede are scaun de obicei si asa mai departe.
In lipsa unei norme legata de timp, avem insa pentru tine un criteriu cel putin la fel de clar: consistenta. Un scaun tare si uscat denota constipatie, fie ca vorbim despre bilute sau alte forme geometrice.
De asemenea, constipatia vine insotita si la bebelusi de disconfort. Iti mai aduci aminte cum iti zambea, chiar fara sa te distinga prea bine? Te bucurai degeaba: facea caca. Ei bine, in cazul constipatiei zambetul se transforma in rictus si adesea chiar in plans si agitatie.
i nu te culca pe o ureche daca scaunele celui mic au ajuns aproape lichide. N-ai trecut in extrema cealalta, dimpotriva: asta poate fi un semn ca numai partea lichida poate trece prin blocajul din intestinele celui mic si pana in scutec.