Viaţa este precum o farfurie sau, dacă extindem un pic, un set de farfurii. Cei care mă cunosc ştiu că îmi place să spăl vase şi farfurii. Nu mă laud şi nu o zic doar ca să mă aflu în treabă sau să impresionez pe cineva de sex masculin. Am spus de multe ori că spălatul vaselor mi-a salvat şi mi-a schimbat viaţa. Şi am vorbit foarte serios.
Dar nu întâmplător a fost aşa şi am învăţat pe pielea mea că farfuriile spălate la momentul potrivit, lângă omul potrivit (credeam eu), ajung să mă facă să îmi dau seama că el era omul nepotrivit pentru mine. Tot spălând farfurii, mi-am zis - chiar dacă uneori plângeam, sufeream sau zâmbeam - că viaţa este precum o farfurie... sau un set de farfurii.
Parafrazându-l pe minunatul şi înţeleptul Forrest Gump, pot spune că pentru unii dintre noi (printre care şi subsemnata) viaţa este precum un set de farfurii. De ce? Pentru că nu ştii niciodată ce găseşti şi ce fel de "preparat" se aşterne în faţa ta.
O farfurie este un cerc perfect, aşa că nu trebuie să uiţi niciodată de unde ai plecat şi unde poţi să te întorci atunci când nu mai ai de ales. O farfurie - oricât de murdară, neplăcută sau dezgustătoare este după ce ai mâncat din ea - este un lucru care va fi din nou curat. La fel ca în viaţă, cu farfuria curată avem parte de un nou început - fie că este o nouă relaţie, un nou partener, noi prieteni, un nou loc de muncă sau un nou cartier pe care îl descoperi. Şi chiar dacă nu ne place să recunoaştem, uneori viaţa îşi arată şi latura urâtă, hidoasă, neplăcută, pe care nu ne face plăcere să o vedem - la fel ca o farfurie murdară pe care abia aştepţi să o ia un ospătar din faţa ta.
Farfuriile, la fel ca şi situaţiile din viaţă, sunt de diverse mărimi, modele, texturi şi culori. Când eşti îndrăgostită, începi să vezi că farfuria din faţa ta este colorată şi plină de bunătăţi dulci ca mierea, apetisante ca o îngheţată într-o zi toridă de vară, delicii numai bune de gustat în compania partenerului.
Când viaţa îţi dă o lecţie sau o palmă peste faţă, poţi vedea cum practic farfuriile din turnul pe care l-ai construit alături cel drag în X ani de relaţie se sparg în capul tău, una câte una, şi rămâi singură pentru a aduna cioburile. Nu e o muncă uşoară după ce uraganul tibetan a dat o tură sau două în dulapul tău cu farfurii. Amintirile frumoase, sentimentele, trăirile, săruturile, strângerile de mână, îmbrăţişările - toate se transformă în milioane de cioburi care până mai ieri erau colorate, pline de viaţă, de preparate gătite împreună, iar astăzi abia dacă îţi vine să mai pui mâna pe ele.
Totuşi, speranţa nu moare odată cu ultima farfurie spartă. Acolo, printre cioburi şi dărâmături, uraganul tibetan a lăsat o victimă în viaţă. Cauţi în dulapul cu vase şi găseşti acolo o ultimă farfurie firavă şi doar puţin crăpată care, în adâncul inimii tale, îţi dă un pic de speranţă... Speranţa unui nou început. Acum ştii că o poţi lua de la capăt. Ştii că viaţa are suişuri şi coborâşuri şi ştii că oricât de murdară ar fi o farfurie sau o situaţie, vei reuşi să treci peste asta. Cum? Fiind mai puternică, având în mână un burete cu care poţi şterge resturile de mâncare şi un detergent de vase nou-nouţ, în care până mai ieri ţi-a fost teamă să ai încredere pentru că reprezenta un brand nou şi nu voiai să îţi usuce mâinile care muncesc acum de zor la un nou turn din farfurii de porţelan.
Şi până să îţi dai seama că rănile tale pricinuite de uraganul tibetan, de cioburile farfuriilor sparte, de vechiul detergent de vase care te făcea să lăcrimezi ca o nebună deasupra chiuvetei din bucătărie, iată că într-o zi faci cunoştinţă cu un meşter olar care vrea să făurească şi să modeleze cu tine - cea cu inima spartă în mii de cioburi - o nouă farfurie, frumoasă, puternică, vizibilă, plină de simboluri vesele, zâmbete şi trăiri sincere. Şi acest olar e gata să facă această farfurie şi mai solidă, să o călească într-un cuptor şi să se mândrească cu ea, alături de tine.
Da, viaţa este precum un set de farfurii. Şi graţie producătorilor, ştii acum că există unele farfurii rezistente la temperaturi extreme, care fac faţă încercărilor vremii; ştii că există şi unele farfurii de calitate, din cel mai bun şi fin porţelan şi care merită să fie preţuite din toată inima. Iar pe cele ieftine – cum sunt falsurile şi cele din materiale slabe calitativ - ar trebui să învăţăm să le recunoaştem şi să le dăm jos de pe rafturile ce reprezintă viaţa noastră. (Cu dedicaţie pentru M. şi M.)