In timp ce femeile abia isi castigau dreptul la vot, o tanara temerara visa sa zboare in jurul lumii. Era inceputul anilor '30 iar Amelia Earthar se pregatea sa darame tabuurile, sa-si depaseasca limitele si sa-si urmeze pasiunea pentru zbor cu orice pret pentru ca, spunea ea, "o viata linistita si derulata dupa legile dictate de obisnuinta este o viata pe jumatate pierduta".
Fiica juristului Samuel Stanton Earhart si a lui Amy Otis, Amelia si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in casa bunicilor, deoarece tatal ei era alcoolic. Inca din vremea copilariei, Amelia se comporta diferit de toate celelalte fete de varsta ei. In locul papusilor si a jocurilor specifice fetelor, Amelia se catara in copaci, vana sobolani si manuia mai bine decat oricine arma. Erau semnele care prevesteau o viata plina de aventura si condusa de un curaj nebun pentru urmarea pasiunilor.
In 1915 Amelia Earhart a absolvit liceul, iar doi ani mai tarziu s-a angajat in Boston ca sora medicala. In 1919 a inceput sa studieze medicina la "Columbia University" din New York, insa dupa numai un an si-a intrerupt studiile si s-a reintors acasa.
Credea cu putere ca "aventura este valoroasa prin ea insasi" si a facut din aventura un tel pe care sa-l urmeze de pe bancile scolii si pana la moarte.
Anul 1920 avea sa fie cel care i-a schimbat viata. Atunci Amalia Earthar a reusit sa zboare pentru prima oara cu avionul, iar dorinta care se cuibarise de mai multa vreme in sufletul ei, aceea de a deveni pilot, avea sa se transforme in certitudine. Isi gasise drumul. Costul orelor de zbor era insa de aproximativ 1000 de dolari, iar parintii au refuzat finantarea cursului de pilot. Asta nu a facut-o sa renunte la visul ei...
"Femeile trebuie sa incerce sa faca lucruri pe care si barbatii au incercat sa le faca. Cand nu reusesc, esecul lor trebuie sa fie o provocare pentru altii.", avea sa spuna cativa ani mai tarziu, cand visul ei deja se implinise... Dar cu ce pret? Ei bine, Amelia a muncit din greu pentru ca dorinta ei cea mai mare, aceea de a deveni pilot sa se materializeze.
A practicat circa 28 de profesii pana ce, in anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook. Dorinta ei de a deveni pilot era atat de mare incat, dupa sese luni, cu ultimii bani pe care ii avea si-a cumparat un avion "Kinner Airster".
Zborul nu a fost doar un hobby. Acesta a fost dublat de dorinta de a-si depasi cu orice pret limitele. Asa ca, foarte curand, a ajuns sa stabileasca record dupa record la bordul avionului sau si a stabilit recodrul de inatime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 metri.
Amelia Earhart nu era doar o tanara pasionata de zbor, era si o femeie extrem de frumoasa. Dupa ce a fost prima femeie care a traversat ca pasagera Oceanul Atlantic la bordul unui avion, Amelia a fost declarata "femeia anului 1928". A devenit un simbol in America, o femeie exemplu pentru femeile care vroiau sa-si ia soarta in maini si sa-si croiasca singure drumul catre fericire.
In 1931, cand avrea 34 de ani a fost ceruta in casatorie de George P. Putnam, mentorul si admiratorul ei. Desi se temea ca o familie ii va limita posibilitatea de a zbura, Amelia A acceptat cererea in casatorie, dar si sa-si urmeze visul.
In toate aparitiile sale in presa vremii, Amelia subliniaza faptul ca femeile nu sunt cu nimic mai prejos decat barbatii. A lupta in fiecare zi pentru a demonstra asta. A oferit exemplul personal si le-a ajutat pe femeile calauzite de aceleasi credinte sa reuseasca. In 1929 a contribuit la infiintarea clubului pilotilor feminini "Ninety Nines", cu scopul sprijinirii femeilor care vor sa zboare cu avionul.
Amelia a fost singura femeia care a traversat de doua ori Atlanticul si a primit de la presedintele american " Herbert C. Hoover" medalia de aur "National Geographic Society". Au urmat o serie de zboruri peste Pacific, intre Honolulu (Hawaii) si Oakland (California), sau intre Mexico City si Newark (New Jersey). Nu s-a rezumat insa doar la zbor... Un citat pentru care a ramas celebra spune ca "femeia care isi va crea propriul job este o femeie care va avea faima si avere", si-a facut propriul job din a se angaja in lupta pentru drepturile femeii si recunoasterea pozitiei acesteia in societatea americana.
"Exista doua tipuri de pietre, cele pe care le stie toata lumea si cele care se rostogolesc", spunea Amelia, femeia care a decis sa rostogoleasca aceste pietre pentru a demonstra nu numai ca se poate, ci ca si o femeie poate sa faca asta.
La scurt timp dupa ce a traversat Atlanticul, Amelia Earhart a decis sa faca inconjurul lumii in propriul ei avion. Dupa ce si-a inceput calatoria, a disparut fara absolut niciun indiciu, iar misterul disparitiei lor nici acum nu a fost elucidat. Cu toate astea, Amelia continua sa ne inspire.
Amelia ramane un simbol al curajului de a face ceea ce-ti doresti, indiferent de ceea ce cred ceilalti, indiferent de barierele pe care le intampini si de prejudecatile existente la un anumit moment in societate.
Nu trebuie sa pilotam avioane pentru a fi la inaltime. A-ti urma pasiunile, a fi ceea ce tu iti doresti sa fii si nu ceea ce altii vor sa fii, a face in viata acele lucruri care te fac fericita fara sa cauti retetele altora de fericire, a pasi pe drumuri neumblate si a reusi sa ajungi acolo unde iti doresti sa fii in ciuda tuturor obstacolelor care iti stau in cale, a te ridica cand ai fost doborata la pamant, a nu te teme de nou, a munci pentru pasiunea ta, a pretui curajul si aventura sunt lectii de viata ramase peste vreme de la Amelia Earthar. Pana la urma totul se rezuma la a ne acorda noua dreptul la fericire si, mai ales, a avea curajul sa fim fericite...