Daca asculti atent povestile oamenilor si experientele lor, indiferent de natura acestora, frumoase sau mai putin vesele si cu sfarsit fericit, vei vedea ca nimeni nu are nicio problema cu inceputurile. Inceputurile sunt frumoase, inceputurile nu dau niciodata semne pentru ce se va petrece in continuare. Cu inceputurile nu se lupta nimeni, in afara cazurilor rare in care minciuna a fost prezenta inca din primul moment in relatie.
Relatiile cu cei pe care ii iubim ne afecteaza fiecare aspect al vietii. Daca in acest moment avem o relatie frumoasa si sanatoasa, asta inseamna ca esti o persoana mult mai fericita si ca viata curge mult mai lin pentru tine. Esti mai productiv, dormi mai bine, esti mai sanatos si, de ce sa nu recunoastem, o persoana langa care cei din jur se simt bine. Poti citi mai multe despre "Cum iti influenteaza sexul viata" aici.
Daca, insa, relatia in care te afli nu e una care sa te faca fericita, niciun aspect al vietii tale nu va fi ferit de uraganul sentimental in care te afli. Si, daca relatiile iti controleaza sau influenteaza o mare parte din viata, am putea spune ca cel care controleaza relatia iti controleaza si viata.
Conform specialistilor in terapia de cuplu, o relatie in care numai unul dintre parteneri il controleaza pe celalalt, fara ca rolurile sa se schimbe, este o relatie cu potential distructiv.
Jeni Chiriac, psihoterapeutul si psihosexologul de la Clinica Terapia M, ne explica: "Este vorba de un lucru bazat pe respect reciproc, nu neaparat de control. Pentru o relatie stabila si de lunga durata, ar trebui ca o femeia sa spuna stop atunci cand comportamentul ii dauneaza. Momentul ar trebui sa fie atunci cand raportul dintre beneficiile pe care simte ca le obtine in urma relatiei nu mai este corelat cu efortul pe care il face pentru a mentine relatia."
Cine e cel care detine controlul?
Am cunoscut cateva femei care se plangeau ca sunt in astfel de relatii. Dintre acestea, una singura a fost de acord sa imi povesteasca mai multe despre felul in care s-a simtit in timpul relatiei.
Un barbat care incearca sa controleze relatia pe care o are cu o femeie si implicit pe aceasta este, conform specialistilor, lipsit de incredere in sine si cu o imagine personala proasta. Acesta va incerca sa apeleze la diverse comportamente
A. (27 de ani, Bucuresti), povesteste felul in care partenerul sau intelegea o relatie: "El a reusit sa ma controleze pentru ca a mizat pe faptul ca sunt mai indragostita decat era el, in acel moment. Si, pentru ca am fost de acord la inceput sa il las pe el sa imi spuna ce ar trebui sa fac, cum ar trebui sa decurga totul si. Abia dupa ce ne-am despartit am realizat ca tot ce a facut, toate felurile in care mi-a facut rau erau din cauza fricii lui. Stia ca cu cat se poarta mai rau, cu atat mai putine motive sa raman langa el am, si totusi nu se oprea."
O relatie in care numai unul dintre parteneri conduce il poate face pe celalalt partener sa devina neincrezator in fortele proprii, lipsit de vitalitate, nemultumit de sine si de relatia in care este implicat.
"Daca ne referim la conceptul de control, acesta presupune si "un cot in gura". Intr-o relatie ar trebui sa fie vorba de principii si de amendamente. De exemplu, atunci cand partenerul propune ceva, tu i-ai putea spune, "da, este o idee, insa m-ar putea face sa nu ma simt bine". Ideea este sa dialogati pentru a se ajunge la un compromis", precizeaza specilistul Clinicii Terapia M, Jeni Chiriac.
Cu cat se inainteaza in relatie, lucrurile sunt din ce in ce mai greu de "pus la punct". Daca, inca de la inceput, tu ai fost de acord si l-ai lasat sa detina controlul absolut, este mai greu ca pe parcurs tu sa poti spune stop si ca acest lucru sa se si intample, natural.
Specialistul explica de ce este bine ca unele lucruri, principii si amendamente de tipul "Asta pot accepta" si "Asta nu sunt dispus sa accept" e bine sa se faca de la inceputul relatiei.
Jeni Chiriac: "Mai tarziu este mult mai dificil, pentru ca pot aparea tot felul de neplaceri pentru tine. Daca tu ai facut din dragoste totul pana acum - o dragoste prost inteleasa - si el iti tot cere sa faci anumite lucruri sau sa te comporti intr-un anumit fel si nu apreciaza efortul tau, atunci apar nemultumirile. Daca tu i-ai dat partenerului tau totul "pe tava" inca de la inceput, neavand retineri si nepunand nicio conditie, este foarte greu ca la un moment dat sa ii spui: "Gata!" si el sa inteleaga."
In orice relatie exista doua persoane implicate si doua persoane care sunt sau nu multumite de felul in care se desfasoara acea relatie. Adevarul este ca nu iti poti controla partenerul - nici nu ar trebui sa ne dorim acest lucru - si nici nu il poti schimba dupa bunul tau plac, fara ca acela sa isi si doreasca sa se schimbe, asa cum precizeaza si Jeni Chiriac. Dar te poti schimba pe tine si poti schimba mecanismul interior prin care ii permiti partenerului tau sa fie singurul care conduce.
Cum "intorci foaia"
Pentru a identifica corect felul in care partenerul tau conduce in relatia voastra, dar si pentru a-ti putea da seama ce te enerveaza cu adevarat… este bine sa iti faci, spune Jeni Chiriac, psihoterapeut de cuplu si psihosexolog, o lista, un fel de trecere in revista a lucrurilor neplacute. Dupa ce faci acest lucru, poti incerca sa iti schimbi atitudinea, pastrandu-ti realismul si intelegand ca nu se pot face schimbari si transformari in relatie "peste noapte".
Nu pierde din vedere compromisurile si abordeaza-ti partenerul cu delicatete. "Trebuie sa iti dai seama in functie de celalalt si de personalitatea sa ce anume ii poti spune din toate lucrurile care te deranjeaza si cum poti face asta cel mai bine. Avem tendinta sa ne "fofilam" atunci cand vorbim de sentimentele noastre", crede Jeni Chiriac.
"Daca partenerul tau este o persoana egocentrica, el va percepe refuzul tau (n.r de a mai continua pe aceeasi cale) sau "impietrirea" ta drept ofense si, vazand ca nu te mai lasi ghidata atat de usor, va deveni despotic"- ne explica specialistul in relatii de cuplu.
O tendinta a barbatilor este sa spuna "M-a inselat", spune psihoterapeutul Clinicii Terapia M. Ei se plang ca femeile cu care au intrat in relatie, calde, blande se schimba in timp si, cred ei, isi arata "adevarata fata". Aceasta dezamagire ar putea fi evitata, spune Jeni Chiriac, daca femeile ar incerca sa se comporte exact asa cum sunt inca de la inceputul relatiei.
Nu stiu daca acesta e adevarul: o persoana nu isi poate recapata controlul in relatie decat atunci cand ramane de una singura. Dar e adevarat faptul ca un partener care te controleaza nu va da "puterea din mana" foarte usor.