Varsta medie la care femeile au prima lor nastere a crescut, de asemenea, in ultimele 4 decenii si din 2006, 46 de state americane au inregistrat o crestere a procentului de femei care nasc primul copil la peste 35 de ani.
Specialistii americani spun ca acest lucru se vede in cabinetele medicilor ginecologi si obstetricieni. Avand in vedere ceea ce stim despre riscurile asociate cu sarcina la varste inaintate, oare ar trebui femeile din epoca moderna sa fie ingrijorate?
O femeie sanatoasa in varsta de 40 de ani poate avea o sarcina mult mai putin riscanta decat o femeie sanatoasa de 28 de ani, spun specialistii americani, mai ales daca femeia isi pregateste corpul pentru sarcina cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si cu ajutorul exercitiilor fizice. Odata ce a ramas gravida, exista cativa factori care fac diferenta, cum ar fi: sa manance bine, sa ia in greutate un numar corespunzator de kilograme si sa se abtina de la comportamente nocive, ca de pilda fumatul.
Noul raport realizat in SUA arata ca, pentru prima data, mamele mai in varsta sunt, in general, mult mai educate si au mai multe sanse de a avea resurse pentru a-si creste copiii, cum ar fi venituri mai mari decat femeile aflate la varste mai mici din punct de vedere reproducator.
Dar femeile din segmentul de peste 35 de ani tind sa se confrunte cu mai multe riscuri si complicatii. De exemplu, riscul de a avea un copil cu o boala genetica creste dupa 40 de ani, spun medicii americani. Inca este foarte probabil ca bebelusul sa fie sanatos si sa nu aiba probleme la nivelul cromozomilor, dar riscul creste proportional odata cu varsta mamei. Sursa: prevention.com.
Citeste si: Sarcina emotionala este reala - Ce spun studiile
17 lucruri pe care sa nu le spui unei femei gravide
ASA arata o mama dupa nastere - "Nu trebuie sa fii cat o balena cand esti insarcinata"
Cele mai ciudate pofte pe care vedetele insarcinate le-au avut
Sarcina invizibila: A ajuns la spital cu o durere de spate si a plecat cu un copil