Ce inseamna de fapt menopauza? Daca e sa o luam mot a mot, ar insemna fara men, adica fara barbati. Dar de fapt e inseamna fara menstra, adica fara ciclu. Adica incetarea menstruatiei si functiei ovariene. La nivel anatomic se petrec anumite transformari semnificative ce schimba destul de mult corpul si viata femeii. Desi o mare parte din viata s-a simtit poate incomodata de ciclul menstrual, iata ca vine si “eliberarea”. Dupa cateva luni bune de zapaceala pur si simplu, cand prea mult, cand prea putin, cand de doua ori in aceeasi luna, cand deloc, se opreste definitiv. De acum inainte, fara tampoane, fara dureri de cap, de spate, de burta sau orice altceva. Fara indispozitii, nervi si toate cele. Perioada de tranzitie e suficient de pacatoasa totusi, pentru cele mai multe dintre femei. Sunt “amenintate” de riscul osteoporozei, se ingrasa, au bufeuri... Valuri de caldura, chiar si la minus 10 grade afara, transpiratie din cap pana in picioare, instantaneu, ca si cum ar iesi de sub dus. Si o modificare a apetitului sexual. Sau poate ca nu. Sau nu la toate femeile, in aceeasi masura. Pentru ca multe continua sa aiba o viata sexuala normala, chiar si dupa ce inceteaza a mai avea ciclu. Nimic rau in asta.
Dar daca menopauza ar insemna fara barbat, de ce mai continua viata sexuala? Unele dintre ele chiar si pana bine dupa 70 de ani. Dar de ce nu?! Daca simt sa faca asta in continuare, de ce s-ar opri? Unii mai de moda veche ar raspunde “ca nu se mai cade”. Ca si cum ai face asta public. Sexul e oricum ceva intim. Il ascundem bine printre haine, il facem in dormitor cu usile si geamurile inchise, chiar si cu lumina stinsa… Si atunci? De ce am pune semnul egal intre menopauza si sfarsitul vietii sexuale?
Sigur ca apetitul scade si asta datorita lipsei functiei ovariene, dar dorinta ramane. Ca si amintirea placerii oferite de orgasm. De altfel, mare parte din actul sexual se petrece in mintea noastra. Desigur, partea anatomica este implicata foarte mult si foarte activ, dar fara sa decodificam ceea ce simtim, nu ar mai exista placerea in sine.
Si asa cum descreste la femei, se intampla si la barbati. Corespondentul menopauzei in cazul barbatilor e andropauza. Andro, care provine din grecul andras, care inseamna barbat. Pauza barbatului, in cazul asta (?!). Intr-un fel. Adica perioada de involutie a functiei testiculare secondata de o diminuare a activitatii sexuale a barbatului. Diminuare, nu eliminare completa. Ca si in cazul femeii.
Avand in vedere ca in unele tari in care fetele incep sa aiba ciclu inca de la varsta de 9-10 ani, sa ia anticonceptionale de la 12, si sa “ramana” fara ciclu in jur de 30-35 de ani, menopauza pare a se fi si instalat. Desi ele continua sa aiba o viata sexuala normala. Atata doar ca nu prea mai au cum ramane insarcinate, nemaiavand ciclu.
Ai vrea sa stii dinainte si sa fii pregatita. Dar uite ca informatia asta nu o poti obtine prin intermediul horoscopului. Estimativ, ti-ar putea aprecia medicul ginecolog varsta la care vei intra la meopauza. In urma anamnezei secondata de analize si investigatii clinice, luand in considerare si varsta la care mama si femeile din familia ta au intrat la menopauza, cam pe probabil ca vei incepe si tu aceasta transformare ireversibila cam in jurul aceleiasi varste.
Ce poti face? Doar sa o accepti asa cum accepti si cursul vietii, sa te ingrijesti ca organismul tau sa primeasca tot ce are nevoie si sa nu renunti la viata sexuala pentru ca asa spun altii sau considera nepotrivit ori… imoral. Fa ce simti si continua sa fii tu insati, sa ai incredere in feminitatea si frumusetea ta.