Ai observat vreodata cum respiri tu atunci cand esti relaxat? Dar atunci cand esti stresat?Ai sesizat vreo diferenta intre cele doua?
Daca n-ai facut niciodata acest lucru, nu-i timpul pierdut; Poti incepe de acum... de fapt, cum respiri in acest moment? Opreste-te din citit pentru o clipa si observa-te...
Situatia ideala este atunci cand abdomenul se misca usor, in ritmul respiratiei tale iar pieptul ramana nemiscat. :)
Faptul ca observi modul in care respiri in diferite situatii, iti ofera foarte multe informatii despre tine, despre starea ta la un moment dat si te ajuta sa intervii in ameliorarea ei.
Una dintre greselile majore pe care le faceam cu ani in urma (si pe care inca n-am remediat-o complet), era sa nu-mi ascult corpul. Eram atat de concentrata pe gandurile mele, pe supararile, frustrarile, nelinistile mele, incat nu mai auzeam mesajele pe care propriul meu corp mi le transmitea pe diferite cai.
Respiratia este in acelasi timp un barometru pentru starile tale si un mijloc de vindecare si echilibrare a acestora.Rolul principal al respiratiei este acela de circulare a gazelor: celulele noastre au nevoie de oxigen iar deseul rezultat din arderile interne, dioxidul de carbon, trebuie sa fie eliminat.Respiratia este o functie automata a organismului nostru, controlata de centrul respiratiei din creier. Cu toate acestea, in mod deliberat, ne putem imbunatati sau, dimpotriva, inrautati calitatea respiratiei.
Multi practicieni spirituali considera ca respiratia este puntea de legatura dintre corpul fizic si mintea eterica, si astfel, prin respiratia constienta se ajunge la intelegerile spirituale.Indiferent de filosofie, studiile stiintifice au aratat ca o respiratie corecta poate ajuta la gestionarea stresului si la linistirea sistemului nervos.
Folosirea respiratiei controlate, ca mijloc de relaxare, are multe efecte benefice in ceea ce priveste o intreaga serie de tulburari: Anxietate, Sindromul de oboseala cronica, Durere cronica, Hipertensiune, Insomnie, Atacuri de panica, Stres.
Care este legatura dintre respiratie si stres?
Creierul stabileste rata de respiratie mai degraba in functie de nivelul de dioxid de carbon, decat de cel al oxigenului. Atunci cand esti stresat, tiparul dupa care respiri, se modifica. Inspiri si expiri in reprize scurte, superficiale si-ti folosesti mai mult umerii decat diafragma pentru a pompa aerul in plamani. Recunosti acest stil? :)
Este de retinut faptul ca, respirand in felul acesta, se elimina o cantitate prea mare de dioxid de carbon din sange si astfel se strica echilibrul gazelor in organism.Acesta respiratie superficiala, daca nu este depistata la timp si corectata, poate prelungi starile de anxietate prin exacerbarea simptomelor fizice ale stresului:
* Senzatia de constrictie toracica
* Oboseala constanta
* Lesin si ameteli
* Sentimente de panica
* Dureri de cap* Palpitatii
* Insomnii
* Dureri musculare, spasme sau rigiditate
* Furnicaturi, maini si picioare amortite si reci.
In perioada in care sufeream de anxietate alternata cu depresie, mi se intampla aproape in fiecare seara sa simt amorteala si furnicaturi intense la nivelul degetelor de la picioare si al limbii. Era cumplit sa traiesti astfel... atat pentru mine cat si pentru mama mea care-mi masa talpile pentru a putea adormi.La acea vreme, nu faceam nicio legatura intre aceste simptome si ideea de stres sau, dimpotriva, de relaxare. In lipsa de informatie, am trait asa pana au disparut de la sine, odata cu vindecarea depresiei.
Ulterior, la cativa ani dupa aceea, mi-au reaparut aceste stari.De data aceasta am fost mult mai pregatita sa le fac fata si am inceput prin a-mi observa intregul organism... ei bine... am fost foarte surprinsa sa constat ca maxilarul imi era atat de inclestat incat imi scrasneau maselele iar mana stanga imi apasa pe stern intr-o incercare disperata de a-mi opri respiratie sacadata si foarte rapida.
Iti dai seama ca toate astea s-au intamplat de fiecare data iar eu nu mi-ai dat seama pana acum?! Inca sunt uimita de cum am putut, in toti anii aceia, condimentati cu furnicaturi si amorteli, sa nu observ si restul tabloului.
Iti spun asta ca o lectie pe care am invatat-o si care te-ndeamna sa dai zoom out si sa vezi intreaga imagine ori de cate ori te afli intr-o situatie ce-ti creeaza disconfort.Imediat ce am identificat toate astea si-am realizat cat de ridicat este nivelul meu de stres, am inceput sa practic cateva tehnici simple de respiratie.Dupa numai 4 zile eram deja alt om si asta doar cu cateva respiratii constiente. Ce-a mai simpla tehnica de respiratie constienta
Abilitatea de a te opri pentru o clip? și a respira adanc de cateva ori, te curata si te vindeca.
Cea mai simpla si la indemana tehnica de respiratie este, dupa parerea mea, respiratia abdominala. Ea se mai numeste “respiratie diafragmatica”, “respiratie normala” sau chiar “respiratie budista” (in artele martiale).
Cum se procedeaza...
1. Aseaza-te intr-o pozitie comoda, intins sau asezat. Pozitioneaza-ti una dintre maini in zona abdomenului, imediat sub coaste iar cealalta sprijin-o pe stern (partea superioara a pieptului).
2. Inspira adanc pe nas, lasand aerul sa-ti umple plamanii. Indiciul ca exersezi corect este acela ca: mana pozitionata pe abdomen se va ridica usor, odata cu intrarea aerului in plamani. Iar cealalta mana va ramane aproape nemiscata.
3. Expira pe gura, contractand muschii abdomenului. Goleste-ti plamanii!Acum, fa-o din nou...Inspira si expira in timp ce-ti relaxezi umerii si zona fetei (nas, buze, maxilar, frunte).
Nu-i asa ca te simti minunat? :)Te provoc in aceasta saptamana sa-ti acorzi doua minute sa respiri asa cum ti-am aratat, sa te relaxezi si sa te bucuri de cateva aceasta respiratii vindecatoare.Vei experimenta o energie noua in doar doua minute.
Asadar... pentru a 5-a saptamana dedicata Eliminarii Stresului...
Planul de Actiune
1. Concentreaza-te pe respiratia ta (respiratie abdominala) timp de doua minute, o data sau de doua ori pe zi, intreaga saptamana.
2. Scrie despre cum te simti, realmente, dupa ce stai linistit si “respiri adanc”. Asta te ajuta sa-ti constientizezi trairile si semnalele de la organismul tau.
Este extrem de usor si plin de satisfactii. :)
Respiratia este Spirit. Actul de a respira inseamna Sa Traiesti.
Cristina
PS: Tu cum respiri in acest moment? Poti sa-mi descrii? :)Nu uita de provocare: respira profund 2 minute de doua ori pe zi, timp de sapte zile si... bucura-te!!!
http://alungatristetea.ro/doar-doua-minute/