Desi credeai ca varsta intalnirilor este departe, cel mic aduce deja vorba de colega simpatica pentru care vrea sa cumpere bomboane sau devine secretos atunci cand il intrebi cum a fost la scoala?
Nu e cazul sa intri in panica. De regula, abia la varsta adolescentei ajung sa fie destul de indrazneti pentru a si intra intr-o relatie. Pana atunci, obisnuieste-te cu faptul ca sexul opus s-a transformat din partener de nazbatii in cel care iti face copilul sa roseasca, sa devina timid si sa-si piarda cuvintele.
Tine minte, insa, ca apropierea parintilor de copii este eficienta in a preveni un comportament riscant pe viitor, in ceea ce priveste viata amoroasa a celor mici.
In plus, limitele pe care i le impui au tendinta sa reflecte mai degraba viata ta amoroasa decat sa se potriveasca nevoilor lui. Acorda-i atentie si nu lasa trecutul tau sa iti influenteze deciziile.
De regula, parintii implicati in relatii stabile, sanatoase, tind sa fie mai stricti in ceea ce priveste comportamentul copiilor in relatia cu sexul opus, sa stabileasca o varsta la care cel mic poate iesi la intalnire, locuri in care acesta are voie sa mearga si reguli explicite in ceea ce priveste inceperea vietii sexuale.
Daca vrei sa eviti efectul “Romeo si Julieta”, ai in vedere ca regulile stricte tind sa ii apropie mai mult pe indragostiti si ii ajuta sa dezvolte o relatie stransa, pozitiva.
Atentie, insa, si la un comportament permisiv, insotit de indicatii referitoare la cum sa se poarte cu sexul opus. Desi ai crede ca spunandu-i fiului tau sa fie un cavaler il vei invata sa aprecieze femeile, copilul va interpreta sfaturile ca fiind intruzive si va actiona in baza principiului psihologiei inverse.
Iata cateva reguli generale in ceea ce priveste viata amoroasa a copilului tau:
1. Nu spune ca e prea devreme pentru copilul tau sa participe la evenimente unde ar putea sa ia nastere legaturi mai stranse cu sexul opus, fie ca este vorba de vizite la colegi, dormit in deplasare, zile de nastere sau petreceri tematice. Este singurul argument pe care nu il va intelege niciodata.
2. Nu te lua dupa varsta altor copii, ai prietenilor vecinilor sau rudelor, atunci cand decizi daca fiul sau fiica ta are voie sa iasa la intalnire.
3. Incepe cu intalniri supravegheate.
4. Cand ai dubii, transmite-i copilului de ce ii interzici un anumit lucru.
Cativa factori cheie pe care sa ii ai in vedere cand decizi varsta ideala pentru o prima intalnire:
- maturitate
- independenta in gandire
- experiente pozitive in ceea ce priveste interactiunile in cadrul unor evenimente la care l-ai lasat nesupravegheat
- vointa
- alegerile lui in materie de prieteni
- responsabilitatea la scoala
- respectul pentru autoritate
Si tine minte ca importanta nu este varsta la care copilul tau ia contact cu sexul opus si simte primii fluturi in stomac, ci valorile pe care insufli pana la varsta respectiva si relatia pe care tu ai construit-o pana atunci.
Pentru a deveni o mama de nota 10, in recomandam dosarul pentru mamici si pitici, creat de Feminis special pentru tine.