Este aceasta tesere una care are un scop bine determinat – sa contina patologia respectiva. Rolul terapiei analitice de cuplu este de a asigura reteserea acestora pentru a implementa un rol de continere pe care cuplul sa il genereze.
Ea nu are serviciu, nu are bani, nu are o buna adaptare la realitate. Impulsiva, imprevizibila incearca se asteapta in permanenta ca ceilalti sa ii realizeze dorintele. Intalneste un tanar care incearca sa se realizeze. In cadrul cuplului apare un joc reciproc in care fiecare incearca sa gaseasca mai multi bani, mai multe realizari. Uneori ea ii reproseaza ca el nu poate sa aiba grija de ea. El asculta pasiv aceste lucruri. Periodic izbucnesc conflicte care iau frecvent forma in care ea il ameninta ca se desparte. El spune in prima intalnire ca nu ar vrea sa o piarda iar daca este posibil ca el sa corecteze ceea ce se intampla cu el atunci este dispus sa o faca. Amandoi considera ca el este vinovat de tot ceea ce nu functioneaza intre ei.
La inceput situatia pare simpla – un barbat care este cauza tuturor relelor din cuplul respectiv. Totusi el nu pare sa aiba o perspectiva similara – nu considera ca are defecte majore si nici nu isi da seama de ce anume este ”eronat” la el. In fapt, daca reusim sa privim situatia in ansamblu vom vedea ca cei doi si-au constituit relatia plecand de la nevoia lui de a se integra social si o structura cu dificultati de iubire care a suferit mult in trecutul ei. Acest trecut pare uitat, pare sa nu existe si ea nu vorbeste decat despre ”pacatele” lui.
Ei si-au tesut relatia tragandu-se reciproc spre propria lor patologie. Ea a reusit mai mult decat el astfel incat discursul lui il putem intelege ca un regret si o pierdere a propriilor idealuri precum si a incercarii disperate de a trai in afara relatiei cu parintii, cu fratele mai mare, etc. Faptul ca cei doi au reusit sa isi puna impreuna in aceasta panza de paianjen a nebuniei a facut ca cel care are rezultate sociale, un loc de munca, prieteni sa fie considerat ”nebun” iar patologia exprimata sa devina una a ”normalitatii” cuplului.
Faptul ca la doi ani de la intalnirea lor, el a fost concediat a fost o consecinta fireasca a acestei evolutii. Si poate elementul dominant a fost ca cea care a vorbit pentru programare si care s-a oferit sa ajute cuplul a fost mama lui. Acest lucru s-a si consolidat intr-un impediment major intrucat curiozitatea ei mergea pana la a se interesa de ceea ce se intampla in cadrul sedintelor. Ea s-a implicat mult invitandu-i sa locuiasca la ea. Aceasta a condus la imposibilitatea cuplului de a se manifesta efectiv.
Toata aceasta tesere a patologiei este necesar sa fie desfacuta pentru a se putea realiza o noua asezare. Iar acest lucru pleaca de la fantasma. Daca aceasta fantasma ar fi comuna atunci cuplul nu ar resimti ca fiind ceva traumatic si am putea sa vorbim despre o suferinta individuala dar aici avem o legatura in plina suferinta.
Dar ce i-a facut pe cei doi sa se adreseze pentru o terapie de cuplu la initiativa mamei lui? Situatia era asa: in acel moment dificultatile lor sexuale erau dominante si locuind la mama lui au vorbit cu aceasta despre aceasta problema a lui. Aparent partenera era in rol de insotitoare a lui intr-o consultatie ce pleaca de la o problema sexuala. Dar acest aspect era doar unul superficial – in esenta vorbim de o patologie profunda in care au alunecat ei.
Claudiu Ganciu
Psihoterapeut de orientare analitica
Cabinetul de Psihoterapie Analitica de Cuplu
Tel: 0722 453 906
Mail: [email protected]