Dacă eşti mamă – fie că ai un singur copil, fie că ai mai mulţi micuţi – cunoşti situaţia. Fiul sau fiica ta îi scrie o scrisoare lui Moş Crăciun. Micuţul tău îi trimite scrisoarea la Polul Nord. Tu furi scrisoarea în cauză din cutia de scrisori şi citeşti ceea ce fiul sau fiica ta – acum la grădiniţă sau la şcoală – i-a cerut lui Moş Crăciun.
Dar stai puţin. Acum vin întrebările din partea ta. Ce îşi doreşte de Crăciun? Şi cât de mult costă acel lucru? Şi chiar este un obiect destinat copiilor de 6 ani? De aici încep grijile tale. Dacă încerci să îi explici că acest cadou de la Moşul costă prea mulţi bani, vei intra singură în "dilema lui Moş Crăciun". Iar fiul sau fiica ta va spune "Dar, mami, Moş Crăciun poate să facă acel obiect. Nu are nevoie să îl cumpere!".
Scenariul este corect. Dar ce faci acum? Ei bine, părinţii de peste hotare au deja un răspuns la această dilemă şi te vor ajuta şi pe tine să găseşti o rezolvare la această situaţie cu care eşti familiarizată.
Iată cele mai bune sfaturi de la părinţi, care au fost testate cu brio:
15 dintre cele mai bune strategii pentru a rezolva dilema cadourilor de la Moş Crăciun
1. Strategia fratelui / surorii mai mari. Convinge sora sau fratele să aibă o discuţie cu copilul mai mic despre motivul pentru care Moş Crăciun nu îi poate aduce în dar acel obiect pe care şi-l doreşte. Spune-i fratelui sau surorii mai mari să-i sugereze celui mic să aleagă un cadou diferit/ mai puţin scump / potrivit vârstei micuţului.
2. Mergi şi vorbeşte cu Moş Crăciun de la mall. Explică-i pe furiş care este dilema ta iniţială şi cere-i să îţi sugereze un plan B pentru a rezolva problema cu cadoul prea scump.
3. Foloseşte scuza "Moş Crăciun are peste 300 de ani". Spune-le copiilor tăi că Moşul nu îşi aminteşte întotdeauna ce cadouri i-au cerut, dar el va face tot posibilul să le aducă ceva frumos în dar.
4. Foloseşte tehnologia în avantajul tău. Trimite-ţi singură un SMS cu răspunsul de la Moş Crăciun sau trimite-ţi un email sau un mesaj pe Facebook. Creează-i micuţului iluzia că Moşul i-a răspuns la scrisoare şi că îi sugerează un cadou minunat, mai puţin costisitor.
5. Spune-i copilului tău că lumea este un loc aglomerat. Explică-i fiului sau fiicei tale că Moşul are un volum mare de muncă în noaptea de Crăciun, când trebuie să livreze cadouri la miliarde de adulţi şi copii. Iar atunci când moşul intră pe horn, ar fi frumos ca micuţul "să primească ce-o fi şi să nu caute nod în papură" din cauză că nu a primit cadoul pe care şi-l dorea iniţial de la Moş Crăciun.
6. Discută cu cel mic şi spune-i că familiile cu mai puţini bani trebuie să primească mai multe de la Moş Crăciun. Apelează la latura generoasă a copilului tău şi speră că fiul sau fiica ta va înţelege că există familii nevoiaşe şi copii care nu primesc nimic de Crăciun.
7. Explică-i că mami este şeful lui Moş Crăciun sau, cel puţin, spune-i că tu şi Moşul sunteţi aliaţi. Spune-i copilului tău că Moşul şi părinţii discută şi hotărăsc împreună ce jucărie sau jucării sunt cele mai bune pentru micuţ.
Sunt părinţi care le spun întotdeauna copiilor lor că au putere de decizie asupra oricărui lucru pe care Moşul îl aduce în dar. Aşa că, dacă este vorba de un lucru pe care cei mici nu şi-l doresc, Moşul nu îl va aduce.
8. Moş Crăciun va alege cea mai bună variantă. Reaminteşte-le copiilor tăi că Moşul îi cunoaşte şi el ştie ceea ce le va plăcea cel mai mult să primească în dar.
9. Întotdeauna să ai un cadou de rezervă. Spune-i copilului tău că Moş Crăciun are nevoie de o întreagă listă de cadouri din care să aleagă şi că Moşul încearcă să aducă cel puţin un lucru de pe acea listă pentru fiecare copil. Dar – orice ar fi – părinţii trebuie să le spună celor mici că trebuie să fie recunoscători dacă primesc ceva la Moşul, orice ar fi acel lucru, te sfătuiesc specialiştii.
10. Explică-i situaţia cu scrisul de mână al Moşului. Lasă un bileţel sub bradul de Crăciun – bileţel de la bătrânelul cu barba albă – în dimineaţa de Crăciun, în care să îi explici cum acest cadou pe care l-a primit va fi cu mult mai bun decât cel pe care l-a cerut copilul iniţial. (Via.)