Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Cand nu ai voie sa faci sport deloc?

De în Sport 3 mar 2009
Am vorbit adesea de calitatile si beneficiile pe care le aduce practicarea sportului in viata noastra: cat de multa sanatate emana prin fiecare antrenament realizat acasa sau in sala de gimnastica. Desi unele boli au pus stapanire pe corpul multor femei si au incercat sa le impiedice sa se aventureze in programe de antrenament, sportul si-a extins aria de exercitii fizice si pentru cele cu dureri de spate sau diabetici, si pentru multe alte afectiuni. Insa exista unele maladii care se interpun in calea oricarui tip de efort fizic si care le lipseste pe unele dintre noi de izvorul de sanatate al sportului. Afla de la dr. Doina Mihaila, medic de familie, care sunt afectiunile care constituie un scut mult prea puternic caruia sportul nu ii poate face fata.
In vremurile noastre, sportul a capatat o alta dimensiune si a reusit sa-si diversifice ramurile si domeniile in moduri extrem de variate si interesante. S-au descoperit si inventat sporturi care imbina mintea si corpul in acelasi "colaj" de antrenamente fizice, antrenamente care lucreaza fiecare particica a corpului de parca ar fi singura si sporturi care sa solicite persoana respectiva cat mai putij, insa cu rezultate mari. In acest fel, sportul ne-a aratat ca nu avem scapare din mrejele si a facut in asa fel incat sa fie pe placul tuturor. A inventat exercitii si metode pentru toate gusturile si calitatile fizice de care dispune o persoana, astfel incat sa nu existe o persoana care sa ii reproseze ca ea se incadreaza intr-un anumit tipar si nu are optiuni la-ndemana. Sportul si-a creat o conduita si un catalog ireprosabil, pe gustul tuturor.

Insa bolile nu iarta si de cele mai multe ori te priveaza de toate placerile vietii, inclusiv de sport. Am citit mai demult povestea unei femei ale carei lacrimi, desi nu le vedeam, le simteam de parca mi-ar fi atins monitorul calculatorului.  Citeam randurile ei si simteam vocea trista si oftatul unei femei condamnate la moarte mai curand de cat se astepta. Avea numai 36 de ani si suferea de TBC pulmonar. Fusese pana la varsta de 26 de ani sportiva de performanta, practicase voleiul, pasiunea copilariei ei, cum declara chiar ea, avea sa devina una dintre reusitele cele mai de pret in viata. Dupa ce a renuntat la volei, pentru a-si intemeia o familie, a continuat sa aduca sportul in viata ei prin diverse antremante de sala si in aer liber, impreuna cu propriii ei copii. Asta pana cand un control medical de rutina i-a dat viata peste cap. A descoperit ca are probleme pulmonare serioase, iar recomandarea, ba mai mult chiar impunerea medicala de a renunta la sport pentru a nu suprasolicita plamanii, a cazut ca un bumerang in viata ei. Lipsa sportului, a constituit pentru ea lipsa unei parti din corp... Si mai sunt multe femei care descopera zi de zi ca o boala cumplita le impiedica sa mai practice micile placeri ale vietii... care toate la un loc formeaza fericirea.

Dr. Doina Mihaila, care detine propriul sau cabinet medical individual, mi-a spus ca se pot face miscari usoare de sport chiar si atunci cand cand suferi de o boala delicata, insa acest lucru se stabileste cu emdicul:: nimeni nu interzice o plimbare in parc, rotatii ale mainilor, capului picioarelor, fara efort intens, atunci cand suferi de anumite boli, doar daca respectiva bolnava nu este izolata in pat sau nu se poate deplasa. Problema intervine in sala de sport, si in antrenamentele care se practica acolo, care au un grad mai ridicat de dificultate, necesitand mult efort si foarte multe organe.

1. Bolile pulmonare cronice - in cazul bolilor pulmonare, sportul la sala sau efortul intens este cu desavarsire interzis, pentru ca plamanii sunt suprasolicitati si apare hiperventilatia.

2. Angina pectorala - se caracterizeaza prin aport insuficient de oxigen la nivelul muschiului inimii si apare din cauza ingustarii unuia dintre vasele de sange care iriga inima. Durerile sunt localizate in angina pectorala sau in regiunile toracice adiacente si se manifesta in crize de pana la 15 minute. In aceste cazuri, efortul fizic nu este interzis cu desavarsire, dar in nici un caz nu se mai permite efortul sustinut in sala de sport sau antrenamentele prelungite, ci doar eventuale plimbari mai lungi, in functie de toleranta fiecareia la efort fizic.3. Hipertensivi/hipotensivi - tensiunea arteriala prea mare sau prea mica poate fi fatala unei persoane, desi putine persoane stiu acest lucru si aceste probleme medicale nu sunt luate tocmai in serios. Hipertensiunea ucide, la fel ca si hipotensiunea. Dr. Doina Mihaila, medic primar, medicina de familie sustine ca acestea sunta fectiuni problematice, dar ca oricine sufera de ele, trebuie sa se trateze, iar daca sunt sub tratament, pot realiza sport, Probleme grave, chiar tragedii apar atunci cand femeia respectiva nu este diagnosticata si se supune unui efort fizic care nu ii este adecvat. De exemplu, ne spune medicul, in cazul hipertensiunii, sportul poate veni ca "tratament" ajutator in  terapia deja existenta pentru aceasta afectiune, deoarece dupa un antrenament fizic sustinut, tensiunea are tendinta sa scada, insa in cazul unui hipotensiv nediagnostic, ii poate crea probleme grave.

4. Anemiile severe
- anemia nu este considerata o boala, ci mai degraba un "simptom" al unei boli grave, ea luand nastere din insuficienta de globule rosii din sange, modificarii formei sau marimii lor. Anemiile severe denota complicatii grave si afectiuni grave care te impiedica sa faci sport sustinut. Daca hemoglobina iese cu mult sub media normala, ne spune dr. Doina Mihaila, este foarte clar ca in organism s-a instalat o boala foarte grava care te impiedica sa faci sport. Numai daca ne gandim ca o anemie usoara se manifesta prin stari de oboseala, paloare, astenie stare de letargie, ne putem da seama ca stari ca acestea, amplificate de cateva ori ne impiedica in mod clar sa mai practicam sport, din cauza organismului mult prea slabit.

5. Astm - desi in fazele usoare si medii, accesul la sport nu este restrictionat, medicul nu recomanda practicarea sportului in cazul suferinzilor de astm, mai ales daca este practicat in sala de sport, unde este un mediu inchis, cu praf si unde se poate declansa automat o criza astmatica.

6. Reumatism acut
- in cazul reumatismului acut este clara interdictia practicarii sportului, dar mai degraba vorbim de o imposibilitate fizica de a face sport pentru ca durerile sunt foarte mari. In cazul reumatismului general, in functie de tratament si de evolutia bolii se pot adapta anumite miscari fizice.

7. Hepatita virala acuta - este o boala grava, o complicatie care nu iti ofera posibilitatea de a face sport. In cazul celei cronice se poate face sport sub supravegherea atenta a unui instructor, pentru ca organismul este destul de slabit

8. Spasmofilia - este una dintre afectiunile pe care dr. Doina Mihaila le nominalizeaza la categoria: fara sport! Este o complicatie aparuta pe fond de stres, oboseala sau in urma unui soc puternic si are la baza carenta de calciu si magneziu din organism. Daca o femeie sufera de spasmofilie, nu este indicat sa mai faca si sport, pentru ca si la antrenamentele fizice se pierde destul calciu, si cum acesta este deja destul de absent, nu este indicat. Trebuie ca noi, femeile sa acordam o atentie deosebita calciului din organism pentru ca nu suntem "inzestrate" de la natura cu foarte mult, si oricum pierdem cantitati mari prin multe activitati.

9. Discopatie lombara - manifestata printr-o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei lombare. De cele mai multe ori femeile neglijeaza durerile de spate si ajung la spital doar in ultim stadiu. Discopatia lombara nu permite efectuarea antrenamentelor de sport.

10. Prolapsul valvei mitrale - este o boala cardiaca care se caracterizeaza prin prolapsul uneia sau a ambelor parti ale valvei in atriu pe parcursul mezosistolei. Grav este ca decele mai multe ori aceasta boala este asimptomatica, in foarte putine cazuri fiind insotita de sincope, ameteli, scaderea capacitatii de efort, organism slabit, palpitatii. Dr. Doina Mihaila sustine ca nu este recomandat efortul fizic in aceste cazuri, pentru a nu risca complicatii ulterioare.

Acestea sunt cateva boli si afectiuni din cauza carora accesul la sala de sport este o necunoscuta. Si mai dureros si trist este atunci cand o astfel de persoana suferinda este o adevarata prizoniera a sportului, facand din el o adevarata placere a vietii si un refugiu de apasari cotidiene. Nu trebuie sa ne descurajam nici in fata acestor cumpliti dusmani ai vietii, ci trebuie sa ne reinventam zi de zi dupa posibilitati. Doar daca esti complet izolata in pat nu poti practica nici un fel de miscare. In rest, inventeaza-ti propriul program adecvat corpului tau, chiar si "plapand" fiind. Afla ce poti face: cateva miscari de maini, o plimbare prin parc, etc.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

popescu elena (17.09.2012, 14:38)
buna ziua . tin sa va contrazic in legatura cu ce ati spus despre tbc-ul pulmonar. nu e adevarat ca o persoana care e bolnava de tbc e condamnata la moarte. tbc-ul se vindeca daca se urmeaza tratamentul exact cum la prescris medicul credeti-ma ca stiu foarte bine. eu sufar de tbc mdr rezistent la tratament. si tot ma vindec. pt ca vreau sa traiesc si iau tratamentul zilnic . o zi buna
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi