Insa bolile nu iarta si de cele mai multe ori te priveaza de toate placerile vietii, inclusiv de sport. Am citit mai demult povestea unei femei ale carei lacrimi, desi nu le vedeam, le simteam de parca mi-ar fi atins monitorul calculatorului. Citeam randurile ei si simteam vocea trista si oftatul unei femei condamnate la moarte mai curand de cat se astepta. Avea numai 36 de ani si suferea de TBC pulmonar. Fusese pana la varsta de 26 de ani sportiva de performanta, practicase voleiul, pasiunea copilariei ei, cum declara chiar ea, avea sa devina una dintre reusitele cele mai de pret in viata. Dupa ce a renuntat la volei, pentru a-si intemeia o familie, a continuat sa aduca sportul in viata ei prin diverse antremante de sala si in aer liber, impreuna cu propriii ei copii. Asta pana cand un control medical de rutina i-a dat viata peste cap. A descoperit ca are probleme pulmonare serioase, iar recomandarea, ba mai mult chiar impunerea medicala de a renunta la sport pentru a nu suprasolicita plamanii, a cazut ca un bumerang in viata ei. Lipsa sportului, a constituit pentru ea lipsa unei parti din corp... Si mai sunt multe femei care descopera zi de zi ca o boala cumplita le impiedica sa mai practice micile placeri ale vietii... care toate la un loc formeaza fericirea.
Dr. Doina Mihaila, care detine propriul sau cabinet medical individual, mi-a spus ca se pot face miscari usoare de sport chiar si atunci cand cand suferi de o boala delicata, insa acest lucru se stabileste cu emdicul:: nimeni nu interzice o plimbare in parc, rotatii ale mainilor, capului picioarelor, fara efort intens, atunci cand suferi de anumite boli, doar daca respectiva bolnava nu este izolata in pat sau nu se poate deplasa. Problema intervine in sala de sport, si in antrenamentele care se practica acolo, care au un grad mai ridicat de dificultate, necesitand mult efort si foarte multe organe.
1. Bolile pulmonare cronice - in cazul bolilor pulmonare, sportul la sala sau efortul intens este cu desavarsire interzis, pentru ca plamanii sunt suprasolicitati si apare hiperventilatia.
2. Angina pectorala - se caracterizeaza prin aport insuficient de oxigen la nivelul muschiului inimii si apare din cauza ingustarii unuia dintre vasele de sange care iriga inima. Durerile sunt localizate in angina pectorala sau in regiunile toracice adiacente si se manifesta in crize de pana la 15 minute. In aceste cazuri, efortul fizic nu este interzis cu desavarsire, dar in nici un caz nu se mai permite efortul sustinut in sala de sport sau antrenamentele prelungite, ci doar eventuale plimbari mai lungi, in functie de toleranta fiecareia la efort fizic.3. Hipertensivi/hipotensivi - tensiunea arteriala prea mare sau prea mica poate fi fatala unei persoane, desi putine persoane stiu acest lucru si aceste probleme medicale nu sunt luate tocmai in serios. Hipertensiunea ucide, la fel ca si hipotensiunea. Dr. Doina Mihaila, medic primar, medicina de familie sustine ca acestea sunta fectiuni problematice, dar ca oricine sufera de ele, trebuie sa se trateze, iar daca sunt sub tratament, pot realiza sport, Probleme grave, chiar tragedii apar atunci cand femeia respectiva nu este diagnosticata si se supune unui efort fizic care nu ii este adecvat. De exemplu, ne spune medicul, in cazul hipertensiunii, sportul poate veni ca "tratament" ajutator in terapia deja existenta pentru aceasta afectiune, deoarece dupa un antrenament fizic sustinut, tensiunea are tendinta sa scada, insa in cazul unui hipotensiv nediagnostic, ii poate crea probleme grave.
4. Anemiile severe - anemia nu este considerata o boala, ci mai degraba un "simptom" al unei boli grave, ea luand nastere din insuficienta de globule rosii din sange, modificarii formei sau marimii lor. Anemiile severe denota complicatii grave si afectiuni grave care te impiedica sa faci sport sustinut. Daca hemoglobina iese cu mult sub media normala, ne spune dr. Doina Mihaila, este foarte clar ca in organism s-a instalat o boala foarte grava care te impiedica sa faci sport. Numai daca ne gandim ca o anemie usoara se manifesta prin stari de oboseala, paloare, astenie stare de letargie, ne putem da seama ca stari ca acestea, amplificate de cateva ori ne impiedica in mod clar sa mai practicam sport, din cauza organismului mult prea slabit.
5. Astm - desi in fazele usoare si medii, accesul la sport nu este restrictionat, medicul nu recomanda practicarea sportului in cazul suferinzilor de astm, mai ales daca este practicat in sala de sport, unde este un mediu inchis, cu praf si unde se poate declansa automat o criza astmatica.
6. Reumatism acut - in cazul reumatismului acut este clara interdictia practicarii sportului, dar mai degraba vorbim de o imposibilitate fizica de a face sport pentru ca durerile sunt foarte mari. In cazul reumatismului general, in functie de tratament si de evolutia bolii se pot adapta anumite miscari fizice.
7. Hepatita virala acuta - este o boala grava, o complicatie care nu iti ofera posibilitatea de a face sport. In cazul celei cronice se poate face sport sub supravegherea atenta a unui instructor, pentru ca organismul este destul de slabit
8. Spasmofilia - este una dintre afectiunile pe care dr. Doina Mihaila le nominalizeaza la categoria: fara sport! Este o complicatie aparuta pe fond de stres, oboseala sau in urma unui soc puternic si are la baza carenta de calciu si magneziu din organism. Daca o femeie sufera de spasmofilie, nu este indicat sa mai faca si sport, pentru ca si la antrenamentele fizice se pierde destul calciu, si cum acesta este deja destul de absent, nu este indicat. Trebuie ca noi, femeile sa acordam o atentie deosebita calciului din organism pentru ca nu suntem "inzestrate" de la natura cu foarte mult, si oricum pierdem cantitati mari prin multe activitati.
9. Discopatie lombara - manifestata printr-o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei lombare. De cele mai multe ori femeile neglijeaza durerile de spate si ajung la spital doar in ultim stadiu. Discopatia lombara nu permite efectuarea antrenamentelor de sport.
10. Prolapsul valvei mitrale - este o boala cardiaca care se caracterizeaza prin prolapsul uneia sau a ambelor parti ale valvei in atriu pe parcursul mezosistolei. Grav este ca decele mai multe ori aceasta boala este asimptomatica, in foarte putine cazuri fiind insotita de sincope, ameteli, scaderea capacitatii de efort, organism slabit, palpitatii. Dr. Doina Mihaila sustine ca nu este recomandat efortul fizic in aceste cazuri, pentru a nu risca complicatii ulterioare.
Acestea sunt cateva boli si afectiuni din cauza carora accesul la sala de sport este o necunoscuta. Si mai dureros si trist este atunci cand o astfel de persoana suferinda este o adevarata prizoniera a sportului, facand din el o adevarata placere a vietii si un refugiu de apasari cotidiene. Nu trebuie sa ne descurajam nici in fata acestor cumpliti dusmani ai vietii, ci trebuie sa ne reinventam zi de zi dupa posibilitati. Doar daca esti complet izolata in pat nu poti practica nici un fel de miscare. In rest, inventeaza-ti propriul program adecvat corpului tau, chiar si "plapand" fiind. Afla ce poti face: cateva miscari de maini, o plimbare prin parc, etc.