Am stat de vorba cu psihologul Gabriela Romanet pentru a ne explica ce fel de transformari suferim atunci cand ne pierdem increderea in noi insene si pentru a ne ajuta sa aflam cum putem trece mai usor peste astfel de momente. Fiecare femeie are motive personale care creeaza contextul diminuarii increderii in sine. Putem totusi identifica o cauza generala a acestor transofrmari, si anume ceea ce in termeni de specialitate se numeste "lezarea narcisica". Aceasta este cauzata de modificarile corporale survenite o data cu trecerea timpului (ridurile, ingrasarea, firele de par alb).
Pierderea increderii in sine vs. depresie
In vara anului trecut, am avut de-a face cu o experienta de acest gen. O prietena foarte buna avea de multi ani o relatie cu cineva. Sentimentele dintre ei au ramas intacte, insa incetul cu incetul, pasiunea s-a stins. Nu a mai durat mult pana prietena mea a inceput sa se invinovateasca pentru ceea ce se intamplase intre ei, sa-si piarda orice urma de incredere pe care o avea in ea, iar toate asta au condus la un singur lucru - depresia.
Parerea psihologului este ca in masura in care diminuarea increderii in sine si in fortele proprii conduce la o stare generalizata de nemultumire, la sentimente de insatisfactie, inutilitate si inadecvare, atunci se poate vorbi despre aparitia unor simptome ale depresiei. De cele mai multe ori, cand inceteaza sa se valorizeze, femeile parcurg, fara sa-si dea seama, perioade de depresie minora.
Nu am putut sa nu ma intreb in ce masura acest lucru este cauzat de influenta celor din jur sau daca totul se petrece in imaginatia noastra. Avand in vedere ca orice tip de comportament genereaza reactii din partea celor din jur, diminuarea increderii in sine, un proces psihic intern, genereaza reactii de respingere sau de sustinere. Asadar, feed-back-ul persoanelor din jur iti accentueza calitativ parerea negativa despre tine. Ceea ce porneste din noi se rasfrange asupra celor din jurul nostru. Astfel incat tot noi suntem cele care putem pune punct acestei perioade din viata noastra. Intrebarea ramasa este: CUM?
O noua etapa a vietii
Specialistul spune ca orice astfel de prag psihologic poate fi depasit atunci cand se constientizeaza noile nevoi ale corpului si psihicului. Adaptarea la noua etapa de viata se face in urma unei re-evaluari a propriilor nevoi, dorinte, aspiratii si in urma unei negocieri cu tine insati si cu persoanele apropiate din jur, in care se cauta noile principii de organizare ale vietii interne si externe. "O solutie, care nu se vrea sfat, ar fi ca femeia care trece printr-o perioada de criza psihologica sa incerce sa nu se raporteze la trecut si la imaginea a ceea ce a fost, ci la prezentul continuu si la ceea ce este. Chiar daca nu este un sfat concret, cred ca incercarea de a-si gasi propria definitie a sinelui va trage dupa sine si mijloacele prin care femeia va actiona in favoarea ei.".
Toate suntem complexe, avem o personalitate puternica si nevoi distincte. Fiecare femeie are modalitatea ei de a-si recastiga increderea in ea insasi, de a se simti din nou frumoasa. Totusi, alaturi de psihologul Gabriela Romanet incercam sa iti propunem cateva posibile solutii in care speram ca tu sa te regasesti. Fie ca mergi in sala de sport pentru modelarea si re-modelarea corporala, fie ca iti reconfirmi feminitatea in jocul seductiei sau ca te dedici profesiei si evolutiei profesionale, fie ca te implici in activitati sociale sau in acte caritabile ori ca te dedici maternitatii in incercarea de a-ti redescoperi feminitatea, solutia nu trebuie sa fie exclusiva, radicala si singulara. Activitatile trebuie armonizate in functie de nevoile tale personale.
Noi suntem cele care trebuie sa ne impacam cu noi insene, cu esecurile sau cu experientele mai putin placute. Scriind acest articol, eu mi-am propus ca de acum inainte sa nu mai petrec nici macar o zi inchisa in casa doar pentru ca m-am ingrasat cateva kilograme, nici macar o ora in fata oglinzii plangadu-mi de mila pentru ca mi-a aparut un cos, un rid sau alta posibila sursa de panica si asteptand sa se rezolve totul de la sine.