Stiai ca alunitele sunt prezente inca de la nastere la 1 din 100 de oameni si ca unii dezvolta 40 de alunite si poate chiar mai mult in timpul vietii? Majoritatea alunitelor s-a constatat ca apare in prima parte a vietii, pana la varsta de 20 de ani, cele care apar peste aceasta varsta trebuind a fi urmarite cu atentie.
Ceea ce ma induce pe mine in eroare este ca pe cat de sexy si incitante pot fi unele dintre aceste alunite, pe atat de indusa in eroare ma simt atunci cand observ ca nu seamana toate intre ele: unele sunt mai mici, altele mai mari, unele mai inchise la culoare, altele mai deschise, unele doar pete sau altele proeminente. Care dintre ele prezinta risc crescut de a dezolta cancer de piele? Habar nu am si nici nu as putea spune cu siguranta ca unele dintre ele sunt mai periculoase decat altele. Majoritatea alunitelor de pe corpul nostru sunt necanceroase, si uneori, ele devin periculoase atunci cand sunt supuse unor factori nefavorabili sau se intervine asupra lor.
Am fost la evenimentul de lansare a campaniei organizate de Asociatia Romana de Dermatologie, cu ocazia "Zilei europene a melanomului", numita extrem de sugestiv si clar "O alunita iti poate curma viata! un conslt ti-o poate salva", care a avut ca obiectiv prevenirea si depistarea leziunilor maligne cutanate ale populatiei si atentionarea oamenilor asupra acestor pericole care ii urmareste mai ales in sezonul estival. Profesorul dr. Virgil Feier, presedintele societatii si conf dr. George sorin Tiplica m-au pus la curent cu tot ce trebuie sa stim despre aceste semne.
Iata un mini-ghid, daca vrei sa ii spui asa, asupra a ceea ce trebuie sa stii in principal despre alunitele despre corpul tau, informatii care iti pot salva viata.
Observatie vigilenta:
Este important sa tii minte ca nu toate alunitele arata la fel. Acestea pot fi de culoarea pielii sau roz, maro deschis sau brun, sau chiar negru-albastrui. Pot fi rotunde, ovale sau usor neregulate. Pot fi plate sau reliefate, mari sau mici, cu sau fara par, pestrite sau colorate uniform. Daca observati una dintre urmatoarele modificari ale alunitei, apelati de urgenta la dermatolog, pentru ca pot reprezenta o amenintare la sanatatea ta:
-modificarea formei
-culoarea schimbata
-isi schimba marimea in timp
-incep sa sangereze
-devin pruriginoase
-sunt dureroase
-si mare atentie la cele care apar peste varsta de 20 de ani
Riscuri:
Toate aceste modificari pot fi semnale de alarma periculoase care pot dezvolta in timp un cancer de piele. Atentie mare si la soare, pentru ca acesta este unul dintre factorii care actioneaza direct si rapid asupra alunitelor: le pot schimba forma sau culoarea si le pot inmulti de asemenea.
Persoanele cu risc crescut de a dezvolta melanom sunt cele cu tenul mai deschis la culoare, care se ard mai usor si cei care au multe alunite. Arsurile solare din copilarie precum si o istorie a melanoamelor prezente la membrii familiei contribuie la un risc crescut de melanom. Expunerea frecventa la soare creste de asemenea riscul de a dezvolta melanom.
O blocare totala a efectelor nocive ale soarelui nu exista. Cantitati variabile a unor raze UV nu sunt filtrate de cremele existente, in ciuda filtrului protector ridicat al acestora. Efectul cumulativ al acestor raze nefiltrate poate conduce la cancer de piele si la imbatranirea prematura a pielii. De aceea trebuie sa fim extrem de atente in sezonul estival la partile din corp la care ajunge soarele nestingherit si la protectia respectivelor locuri, mai ales daca ele sunt presarate de alunite, dar nu numai, deoarece si pielea simpla trebuie protejata de nocivele raze UV in exces. Niciun produs destinat protectiei UV nu combate in totalitate efectele nocive; ajuta foarte mult si sunt necesare oricarei expuneri la soare, dar trebuie sa fii atenta la o alta serie de factori si sa iti iei cele mai sanatoase masuri de protectie sustin medicii dermatologi prezenti la eveniment
Tu si ochiul tau vigilent:
O examinare si analizare atenta a intregului corp din cand in cand reprezinta primul pas catre vindecare si descoperire [recoce a unor eventuale probleme. Tu poti fi propriul tau salvator in aceasta problema. Recomandarea medicilor este sa va autoexaminati corpul o data pe luna sau la doua luni maxim:
1. Examineaza-ti corpul in oglinda, intai cu fata, apoi cu spatele, partea dreapta si apoi stanga, avand bratele ridicate.
2. Indoaie coatele, uita-te atent la antebrate, partea posterioara a bratelor si palmele.
3. Apoi, uita-t la partea posterioara a picioarelor, la spatiile dintre degete si talpi.
4. Examineaza ceafa si scalpul ajutandu-te de o oglinda suplimentara.
5. In final verifica spatele si fesele tot cu ajutorul unei oglinzi suplimentare.
Nu lasa soarele sa devina o „boala”:
Preventia semnifica apararea pielii impotriva cauzelor cunoscute de cancer de piele. Intrucat razele solare ultraviolete sunt principalul factor incriminat, cea mai eficienta metoda de preventie este evitarea soarelui.
1. Stai la umbra cand este cazul, avand in vedere ca razele ultraviolete sunt mai puternice intre orele 10.00 si 16.00
2. Poarta haine deschise la culoare, cu tesatura densa, protectoare, cu maneci lungi, palarii cu boruri largi si ochelari de soare.
3. Aplica crema cu factor de protectie care sa te protejeze atat de UVA, cat si de UVB, cu SPF (factor de protectie solar) cel putin 15.
4. Reaplica crema de protectie din 2 in 2 ore cand stai la soare sau chiar si in zilele innorate.