"Acum cativa ani de zile lucram intr-o agentie de publicitate. La un moment dat, s-a zvonit ca unul dintre colegii nostri de la Client Service s-a imbolnavit de TBC. Atunci cei mai vechi in agentie au inceput sa povesteasca: cu un an in urma se mai imbolnavise cineva, cu doi ani in urma de asemenea. Ambele persoane care se imbolnavisera au ales sa nu se mai intoarca in agentie dupa anul petrecut in spital si acasa.
Cei care s-au imbolnavit dusi au fost, dupa cum spuneam. Insa cand s-a imbolnavit a patra persoana, lumea chiar a inceput sa se agite si si-au pus problema, pentru prima oara, de ce se imbolnavesc oamenii periodic de TBC in acel loc.
Trebuie sa recunosc ca am fost complet dezamagita de planul de criza implementat de managementul companiei de comunicare: au adus un medic care ne-a vorbit despre ce inseamna TBC-ul si care este raspandirea lui in lume. Nu avea nicio relevanta pentru situatia in care ne aflam. si, intr-adevar s-a mai facut ceva:
- cine vroia facea un test, despre care se stie ca e absolut inutil, prin care poti afla daca ai bacilul koch sau nu. Irelevant. 80% din populatie are bacilul, care se transmite prin aer. Il poti lua din autobuz.
- cine vroia, facea un control (medicina muncii) si i se recomanda sau nu sa faca o radiografie
Atat.
Asadar, intr-o companie de comunicare in care s-au imbolnavit 5 oameni in 3 ani, s-a aplicat un set minim de solutii, nu s-a explicat ce s-a intamplat, nu s-au propus schimbari care sa demonstreze ca se va schimba ceva: ca sistemul de ventilatie, foarte vechi, va fi schimbat, ca se va face ceva astfel incat sa putem deschide geamurile pentru a aerisi corect incaperile (mari, cu multi oameni) in care ne petreceream zilele, cei care s-au imbolnavit au luat salariul de pe cartea de munca (asa cum obliga legea), insa nu si restul de bani, platiti la negru etc.
Consecinta este ca oamenii nu au invatat ce inseamna responsabilitatea imbolnavirii celor din jur, iar compania s-a mutat ulterior din acel sediu.
In ceea ce ma priveste pe mine, m-am ales cu niste cicatrici pe plamani. In momentul in care m-am angajat in companie tocmai se imbolnavise cineva, asa ca mi-am facut radiografie: era ok. Cand s-a imbolnavit urmatoarea persoana, mi-am facut din nou radiografie si medicul radiolog mi-a explicat ca am mai multe cicatrici pe plamani, semn ca am bacilul, ca boala a incercat sa se manifeste, insa aveam un sistem imunitar puternic si nu s-a intamplat nimic. Mi s-a recomandat sa fac tratamentul TBC, preventiv. Tratamentul nu poate fi luat decat de la spitalul de care apartii. medicul de la spitalul de pneumoftiziologie Marius Nasta de care apartin nu a fost de acord: se pare ca, in cazul in care m-as fi imbolnavit, tratamentul nu si-ar mai fi facut efectul. Astfel incat am facut radiografii din 3 in 3 luni timp de un an, fara sa se observe nici o schimbare si am incercat sa urmez sfatul medicului - sa nu obosesc, sa mananc bine, etc. Si mai departe, Dumnezeu cu mila!"
SIDA
Sida in campul muncii este mai mult decat o boala (cu transmitere sexuala sau nu), parerea mea. Este ca un "virus" de care toti se feresc si refuza sa auda despre o astfel de persoana: prieteni nu isi pot face, de cele mai multe ori li se gasesc nod in papura la locul de munca atunci cand se afla si sunt concediati, evident nu pe motivul ca ar avea aceasta boala, ci din cu totul alte motive. Colegii se feresc sa puna mana uneori chiar si pe un pix pe care respectiva persoana l-a atins. Si atunci cum sa supravietuiesti in campul muncii cu o astfel de povara ce-ti distruge viata pe zi ce trece izolandu-te si facandu-te sa traiesti intr-un univers propriu, trist...
Persoanele cu astfel de probleme refuza sa spuna multor oameni aceasta problema pentru a nu-i indeparta. Insa atunci cand se afla, jena si stanjeneala sunt mici reactii pe langa nepasarea celorlalti si nebagarea in seama. Intre "birou" intr-o multinationala si "Sida" nu exista cale de mijloc: se exclud din start una pe cealalta! Din pacate...
Raie
Unele boli, chiar si contagioase nu mi se par chiar atat de rusinoase, desi, dupa cum o sa vezi, se pot crea niste scenarii nu tocmai placute cand esti pusa in fata anumitor situatii...insa raia le depaseste pe toate. Ati mai pomenit raie/scabie in anul 2009. Da!! Sa nu credeti ca a fost complet eradicata, mai ales ca ea ia nastere dintr-o igiena extrem de precara si din lipsa interesului pentru propria persoana, ceea ce este foarte rusinos in vremurile noastre. Sa se afle ca ai raie, care mai e si contagioasa nu este deloc un scenariu care sa te faca sa te mai intorci vreodata in firma aceea. Exilare scrie pe o astfel de persoana, chiar daca ea a luat-o din alta parte, nefiind certata cu igiena. Primul gand al colegilor nu va fi ca ai contactat-o din alta parte, ci ca ai facut-o chiar tu! De, asa sunt oamenii!
Paduchi
Pai sa vedem: cred ca daca lucrezi intr-o multinationala sau intr-o companie serioasa, nu te angaja nimeni daca aveai o coafura care dadea de banuit cuiva sau daca igiena ta corporala nu prezenta un oarecare standard de bun-simt, ca sa nu mai spun ca trebuie sa fie impecabila. Sau mai stii? Oricum, zic eu, probabilitatea ca in anul 2009 sa mai "produci" tu acesti monstri, ci scenariul cel mai plauzibil este cel in care i-ai preluat fie de la copilul tau care frecventeaza gradinita, fie de la alta persoana care gazduia acesti chiriasi. Ok, ajungi la birou si in od inevitabil incepi sa te scarpini in cap, rolul acestor mici monstri nefiind altul decat sa te aduca la exasperare de mancarimi. Diagnostic: paduchi! Mai e nevoie de ate comentarii pentru a-ti da seama care este comportamentul colegilor fata de o astfel de persoana? Nu cred!
Unele boli cu transmitere sexuala
Bolile cu transmitere sexuala sunt o problema extrem de intima si de delicata. Nu se spun in stanga si in dreapta, ba mai mult chiar fiecare incearca sa le ascunda cat mai mult de toata lumea, cu exceptia partenerului care de cele mai multe ori trebuie atentionat pentru a se trata si el odata cu tine. De ce a zis unele boli? Pentru ca sunt unele care se manifesta atat de agresiv incat este imposibil ca cei din jurul tau sa nu observe: paduchii lati sau matreata sau alte astfel de afectiuni care-ti creeaza senzatia de mancarime ce te aduce la disperare. Te ascunzi cat te ascunzi, dar este imposibil la un moment dat sa nu te dai de gol si atunci, vei intra in pamant de rusine! Nu se transmit pe cale virala, dar a afa intregul colectiv de "mica" ta problema nu este prea placut. De fapt, despre niciuna dintre bolile sexuale nu este confortabil sa se vorbeasca pe la colturi, pentru ca ceilalti nu vor ezita sa comenteze, dar mai ales sa creeze scenarii pe seama modului de contactare.
Boli de piele
Sa ai o intoxicatie alimentara nu este o tragedie si nicio rusine, sa suferi de o alergie care-si lasa amprente pe pielea ta iarasi nu este o drama, insa exista cateva situatii in care ti-ar veni sa intri in pamant cand asa ceva iti da batai de cap: de exemplu o sedinta importanta cu sefii la care sa te scarpini incontinuu sau mai rau, sa iti apara cateva buboaie imense pe fata, exact la o intalnire importanta cu niste clienti! e rusinos
Hiperhidroza
Transpiratia in exces este o adevarata boala, dar cati o privesc asa atunci cand au parte vizual de ea la unul dintre colegi. Tu la ce te gandesti atunci cand vezi o colega transpirata toata, cu bluza uda, la axile uda, transpirata pe fata si asa mai departe? Ca e foarte cald stiu! Dar nu iti ofera un tablou minunat si uneori nici un simt olfactiv placut. Iar pentru persoana in cauza este si mai rau, ea simtindu-se jenata de aceste reactii si de imaginea pe care o ofera! Nu este o boala grava, pentru care sa se ia masuri majore, dar este jenanta, mai ales ca toate testimonialele de pe forumurile noastre spun acelasi lucru: ca vor sa scape de aceasta povara care ii face sa se simta jenati si nu au ce face impotriva ei, in sens decisiv!
Nu rata articolul saptamanii!
Ai o luna la dispozitie pentru a intra in decembrie cu o silueta din ce in ce mai bine conturata. Noi iti facem planul saptamana cu saptamana pentru rezultate incredibile! Asadar, "Pregateste-ti silueta pentru sarbatori: plan de bataie pe o luna!"