Uneori copilul poate avea de suferit de pe urma atitudinii “Las’ ca-i trece!”. Exista afectiuni care poti fi depistate in timp util si tratate fara consecinte grave. Conditia este sa il duci pe cel mic la doctor de indata ce apar primele simptome.
Dificultati de respiratie. E un termen vag si cuprinzator. Si un nas infundat reprezinta o greutate in a respira. Noi ne referim insa la situatia in care copilul incepe sa respire rapid, superficial, zgomotos, in care i se taie rasuflarea.
Asemenea semne pot indica afectiuni ale plamanilor, ca urmarea a unei raceli care s-a complicat sau o “simpla” inecare cu un obiect solid, tu trebuie sa determini cu ce caz te confrunti. Suna imediat Salvarea daca cel mic incepe sa se invineteasca sau daca isi pierde cunostinta. Intre timp, fa tot ce poti pentru a-ti pastra calmul, panica impiedica si mai mult respiratia. Daca e vorba de o afectiune a plamanilor, un aer cald si umed il va ajuta sa respire pana la venirea ambulantei: da drumul apei calde in cada de baie pentru a genera abur.
Semne de alarma. Pe scurt, pune mana pe telefon si suna-ti medicul atunci cand remarci unul sau mai multe dintre semnele urmatoare: paloare, lipsa apetitului, greata sau varsaturi; gat intepenit; intoleranta la lumina puternica; ameteala si moleseala; temperatura ridicata; o eruptie rosie sau movulie care nu isi pierde culoarea atunci cand o presezi cu un pahar.