Acest lucru se traduce prin faptul ca la masa nu se cearta nimeni si toti membrii familiei stau linistiti, la locurile lor, asteptand sa fie serviti. Nu e bine sa te plangi niciodata de mancare, nici sa-i spui lui despre mancarurile pe care le detesti.
Cu alte cuvinte, atitudinea ta fata de mancare trebuie sa fie una optimista, pozitiva, plina de consideratie fata de ceea ce ti se pune in farfurie. Si apoi, nu uita ca e rau sa exagerezi cu corijarea tinutei la masa. Indiferent daca si-a pus coatele pe masa ori daca tine bine furculita, nu face din asta un capat de tara. Toate aceste aspecte se pot ajusta si mai tarziu.
Atunci cand micutul tau papa cu voi, dar e inca postat in scaunelul lui de masa, poate incepe sa arunce cu mancarea. Si cand se intampla asa ceva, trebuie sa opresti masa imediat si sa-l dai jos din scaunel, chiar daca nu a mancat mai nimic. Din una - doua ori va invata ca asa ceva nu se face la masa, ori vei invata tu sa nu-l mai fortezi sa pape atunci cand lui nu ii este foame.
Pe masura ce copilul tau creste, accentul in educatia lui nu trebuie sa cada pe "lustruirea farfuriei" - poate chiar sa nu manance mai nimic, atata timp cat se comporta asa cum se cuvine. De pilda, daca nu ii mai este foame si pleaca de la masa pentru a se juca, dar se poarta urat, intrerupe-i pauza de joaca. Si spune-i ca acest lucru s-a intamplat nu pentru ca n-a terminat tot din farfurie, ci pentru circul facut imediat dupa.
Astfel, urmand cateva reguli simple, in scurt timp copilul tau se va bucura sa pape cu tine la masa, sa invete bunele maniere, urmandu-ti exemplul.