In cateva zile de la lansare site-ul matrimonial a fost luat cu asalt de peste 45 de mii de oferte postate de angajatii statului chinez. Regulile sunt insa foarte stricte- functionarii publici in cautarea unui partener pentru casatorie depun un curriculum vitae completat de un certificat medical. O comisie formata de manageri si sindicalisti verifica actele depuse si dupa un colocviu inregistreaza oferta. " O procedura care garanteaza exactitate si incredere", explica responsabilii cu selectarea sotilor eligibili.
Potrivit corespondentului La Repubblica in China, Giampaolo Visetti, filtrul guvernamental selectioneaza din multimea de aspiranti chinezi la statutul de sot sau sotie pe cei care au "varsta corespunzatoare, sunt de mare calibru, bine instruiti, educati si au un loc de munca stabil".
Astfel, chiar daca nu iti garanteaza ca vei gasi partenerul ideal, site-ul matrimonial al Guvernului iti ofera o alternativa fata de agentiile private, pline de date personale false si impostori, spune televiziunea publica chineza.
Dragostea online de stat, vrea pe langa combaterea falsei "iubiri perfecte" promovate de site-urile libere si sa salveze natiunea. "Pentru a creste consumul intern si pentru a imbunatati boom-ul imobiliar este nevoie de noi familii", spune Zhou Meilin, directorul comisiei nationale de planificare familiala din China, speriat ca numarul celor care aleg sa nu se casatoreasca este in crestere.
"Inteleg ca pentru occidentali, ideea de a te indragosti dupa sfatul sefului de la serviciu poate sa para excentrica. Noi insa avem o viziune colectiva, si daca exista vreo problema, Guvernul se ocupa de ea. Mai bine iti alegi partenerul cu calm si din mii de posibilitati sigure, decat in graba dintre cateva zeci de necunoscuti pe care ii intalnesti in drum spre casa sau in metrou", spune Zhai Zhenw, seful Institutului pentru populatie Renmin din Beijing.
Guvernul nu mizeaza atat pe povestile de dragoste, cat pe casatoriile care sa aiba ca punct final procreerea.
Deficit de mirese in China
Aproape 24 de milioane de barbati chinezi nu vor gasi sotii peste un deceniu, mai ales din cauza politicii tarii ca familiile sa aiba un singur copil, ceea ce a dus la cresterea numarului avorturilor de fetusi de sex feminin.
Partidul Comunist din China a implementat o lege a unui singur copil, acum trei decenii, din cauza temerilor ca tara nu va avea resurse sa isi hraneasca populatia in numar din ce in ce mai mare. Asa au fost prevenite aproape 400 de milioane de nasteri.
Cuplurile care locuiesc in zonele urbane nu pot avea mai mult de un copil, exceptie fiind parintii care nu mai au frati. In zonele rurale, legea le permite familiilor sa aiba un al doilea copil, dar numai in anumite conditii.
In ultimii ani, cererile de renuntare la aceasta lege au crescut, dar autoritatile sunt decise sa mentina legea in vigoare pentru cel putin inca un deceniu.