Stresul este dusmanul la-ndemana oricarei stari pe care o ai, mai ales ca este atat de prezent in orice mediu si in orice context. Dar sa nu-l pomenim cand nu este cazul, pentru ca exista situatii cu adevarat dramatice, in care stresul face ravagii si in care aceste scuze de trei parole si de doi lei ale unei simple stari de oboseala palesc in fata unor boli care ucid, ca de exemplu obezitatea si hipertensiunea arteriala, sau in fata unora care-ti deseneaza pe chip o masca trista, o piedica in calea fericirii, cum ar fi: depresia sau infertilitatea.
A inceput sa ucida pe meleaguri autohtone cu Raluca Stroescu, dar se pare ca nu s-a potolit, a atacat iarasi, chiar astazi, omorandu-l cu cruzime pe directorul de distributie al publicatiilor din trustul Realitatea, de numai 33 de ani, Alexandru Miristea. Este asasinul silentios al epocii moderne si se identifica cu apelativul de "Stres". Este un "virus" mortal, pe care incepi sa il simti cand este prea tarziu. Astazi, stresul ucide fara ezitare:
Cum se traduce in practica aceasta "boala"? Intr-o singura zi de lucru intelegem cu ne pune sa ne confruntam stresul. Iata cum arata o zi de munca a lui Alexandru Miristea.
"Alex trebuia sa stie mereu ce tiraj a tras ziarul X, de ce n-a ajuns sau de ce a intarziat pachetul in orasul Y, de ce produsele trustului nu sunt la vedere in Piata A, de ce firma de difuzare B nu si-a platit datoriile, cand se face proba de tipar pentru lansarea noii reviste Y", scrie pe blogul sau Mihnea Maruta. "Pe el il sunau toti cand voiau sa afle "cum a mers" cine stie ce editie cu subiect bun, pe el il sunau toti cand ziarul sau revista nu se mai gaseau nu-stiu-unde, el trebuia sa fie si la birou, si pe teren, si la tipografie, si la gara", mai scrie fostul redactor-sef al Cotidianul, intr-un articol intitulat "Unde se duc visurile unui om care moare?". Povestea continua pe dailybusiness.ro.
Un sistem imuntar scazut: predispozitie catre boli grave
Eu as spune ca pe primul loc in topul probvlemelor grave cauzate de stres ar trebui sa stea acest "efect" mai degraba decat boala, si anume faptul ca stresul slabeste excesiv sistemul imunitar, supunandu-l multiplelor pericole, existand astfel o posibilitate foarte mare sa contracteze o multime de boli extrem de grave, unele mortale. Cu un sistem imunitar slab si o simpla viroza sezoniera ar putea deveni o boala fatala, corpul fiind lipsit de armele necesare luptei impotriva bolii. Iar stresul este cel care mananca din energia si puterea organismului; cu cat nivelul stresului creste, cu atat corpul este supus unor pericole mai mari.
Hipertensiunea arteriala
Cand analizale sunt bune, dar starea proasta, stresul este cel mai adesea de vina. A patit-o o colega de-a noastra, in urma unui control medical amanuntit in care a fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala, in conditiile in care analizele nu indicau nicio cauza fiziologica care ar putea duce la aparitia acestei boli cumplite. Asadar, ultimul diagnostic a fost: hipertensiune arteriala cauzata de stres.
Stresul, sau mai exact simptomele pe care le genereaza intra in contradictie cu eforturile zilnice ale corpului de a face fata anumitor sarcini si obligatii in care ar trebui sa functionam la capacitate maxima, de unde intervin si problemele cauzate de aceasta "neintelegere" intre cele doua eforturi umane. Mai exact: agitatia, nervozitatea, oboseala, starea apatica, si alte stari negative, precum si eforturile fizice si intelectuale intense, lipsite de pauze dese in care sa te relaxezi, echivaleaza cu un dezechilibru clar in organism, afectand treptat toate organele, cel mai predispus fiind inima, care are adesea drept "replica" un infarct.
Ulcerul - replica a stresului!
Te tratezi de ceva timp medicamentos impotriva ulcerului, dar nu vezi nicio schimbare in starea ta? Te intrebi de ce nu da roade nicio metoda de tratatie? Poate pentru ca incerci sa tratezi simptomul si nu boala in sine: gastrita si mai apoi ulcerul sunt doua dintre problemele cel mai des diagnosticate in urma "intoxicarii" corpului cu factori stresanti. Asadar, poate ar trebui sa te reorientezi catre un alt stil de viata si sa incerci sa elimini factorii de stres fizici (tutunul, cafeaua, alcoolul, alimentatie precara) si psihologici (decesul cuiva, locul de munca, singuratatea, frustrarile) care conduc la asemenea probleme. Ulcerul poate fi fatal daca este neglijat, si daca factorii daunatori nu sunt limitati, si mai apoi eliminati din organism.
Depresia - urmare simpla, dar periculoasa a stresului
Si cum sa nu fie asa? Cand nimic nu pare sa functioneze bine pe niciun plan: familial, profesional sau personal, cand altii au grija sa iti faca viata mai grea si mai nefericita, canmd nicio luminita, nici macar cea de la capatul tunelului nu se incumeta sa iti apara in fata: stresul se acumuleaza si da nastere unei stari psihologice periculoase: depresia, care poate constitui un real pericol pentru sanatatea respectivei persoane, netratata putand conduce la urmari dezastruoase.
Cel mai recent caz este cel al fostului portar al nationalei de fotbal a Germaniei, Robert Enke, care s-a sinucis saptamana trecuta, aruncandu-se in fata unui tren, dupa ce a fost diagnosticat cu depresie.
Stresul - misterul din spatele infertilitatii
Te chinui de ceva vreme sa procreezi, mai ales ca analiezele medicale nu indica nimic in neregula cu organismul tau! Ai apelat atat la remedii naturiste, la doctori specializati in astfel de probleme, chiar si la fertilizare in vitro si nimic? Nicio explicatie nu iese la iveala! Doar la vrajitori mai ramane sa apelezi si crezi ca le-ai cam incercat pe toate! Aaa, nici pe el nu l-ai uitat: i-ai facut toate verificarile de rigoare, pentru a vedea ca este "functional" din acest punct de vedere.
Cand ti-ai verificat ultima oara nivelul de stres? Poate ca ceea ce nu stiai este ca stresul poate afecta atat barbatii, cat si femeile din punct de vedere al fertilitatii. Din cauza stresului, corpul poate sa nu mai fie capabil sa produca anumiti hormoni precum estrogen sau testosteron, sau mai grav, poate afecta grav testiculele sau ovarele. Asadar, incearca sa diagnostichezi mai intai, daca suferi sau nu de aceasta boala a secolului sau nu, pentru a stii ce masuri sa iei.
Astmul - esti complet "sufocata" de stres!
Oscilatiile emotionale, starea pregnanta de nervozitate, frustrarile, grijile zilnice sunt toate o "salata" intreaga de factori care dau frau liber afectiunilor respiratorii, printre care si astmului.
Cercetatori de la Universitatea nemteasca Heidelberg din Mannheim au analizat timp de 9 ani, efectele pe care isteria, anxietatea si depresia (adica efecte ale stresului cotidian) le au asupra 4010 adulti. Noua ani mai tarziu au constatat faptul ca cei care aveau un nivel nevrotic ridicat erau de 3 ori mai predispusi sa dezvolte astm decat ceilalti. Studiile testate pe animale au evidentiat faptul ca stresul cronic altereaza nivelurile hormonale, care pot dauna cailor respiratorii, si pot da nastere astmului.
Obezitatea
Exista un fir logic al evenimentelor medicale, care pe undeva se intrepatrunde cu stresul si continua cu actiunea de a manca excesiv, "pe fond nervos" cum s-ar spune, care nu are drept consecinta decat supraponderalitatea, sau mai rau, devierea spre obezitate, o boala periculoasa, care poate aduce cu sine chiar decesul.
Universitatea Leval din Canada, regiunea Quebec, a demonstrat la inceputul anului 2009 ca stresul intelectual provoaca obezitatea, in urma unui studiu realizat pe 14 studenti, care au fost supusi unor teste care implicau activitatea intelectuala. Dupa fiecare 45 de minute trecute, studentii au facut o pauza de masa, iar specialistii au constatat faptul ca cei care depuneau un efort intelectual intens, consumau mai multe calorii, chiar cu peste 200 calorii mai mult decat necesarul intr-o situatie normala. Explicatia nu consta, asa cum am banui in faptul ca munca intelectuala te determina sa consumi mai multe calorii, ci in ideea ca in timpul unei activitati intelectuale complexe apar fluctuatii de insulina si glucoza, care determina aceasta "infomatare" de la sfarsitul activitatii.
Nu rata articolul saptamanii!
Nu credeai sa traiesti momentul in care sa vorbesti despre o a terta persoana in viata ta, nu-i asa? Insa vorbim de oameni care te pot ajuta sa iti transformi viata in bine: psiholog, NLP-ist, life coach, yoghin. Cat costa, unde ii poti gasi si ce fac exact ei pentru tine, descopera in "Cand un al treilea poate readuce fericirea in viata ta"!