Maladiile sunt un mister indescifrabil iar tratarea lor - un "domeniu" in continua dezvoltare. Sunt boli ascunse atat de bine in organism sau in lume, pe care nici nu le simti, in timp ce ele iti afecteaza incet, dar sigur organismul. Trist este faptul ca multe dintre ele sunt atat de enigmatice, incat nici cei mai mari cercetatori in domeniu nu le-au putut descifra sau defini.
M-am documentat foarte mult in ultimele zile despre boli ale caror solutii se gasesc in cu totul alte tari decat Romania. Am gasit nume de boli si de afectiuni care m-au lasat perplexa, neavand habar nici cum se pronunta numele lor, daramite ce inseamna. Trecand peste numele lor complicate, am aflat citind povesti reale de viata, ce catastrofe pot lasa in urma. Sunt doar nume enigmatice si complicate care ascund consecinte grave asupra persoanelor: paralizii, tumori, cancere, care odata avansate si nedescoperite la timp, transforma persoana intr-o "leguma".
Documentarea pentru acest articol, survenita in urma unor cautari intense pe internet, neavand nicidecum deschiderea si bunavointa Ministerului Sanatatii Publice pentru obtinerea acestor informatii (amanarea fiind raspunsul lor prompt), m-a facut sa-mi dau seama ca sunt o norocoasa, cel putin momentan, ca astfel de boli cumplite nu m-au "atins" inca, si pretuiesc cu adevarat sanatatea, care devine astfel "promotorul" tuturor bucuriilor si fericirilor pe care le savurez zilnic.
Si Romania a facut multiple progrese medicale in ultimii ani, ajungand la performante demne de lauda, insa nu suntem suficient de dezvoltati din punct de vedere al aparaturii medicale pentru a putea realiza anumite tipuri de operatii. De aceea, trebuie sa apelam la alte tari pentru a mai avea... o ultima sansa la viata!
Iata cateva dintre ele:
1. Tetraplegie (diplegie) spastica – este o maladie care se manifesta prin pierderea severa si completa a functiilor motorii ale celor 4 membre, care poate rezulta din boli ale creierului, afectiuni ale maduvei spinarii, boli neuromuscaluare sau afectiuni ale sistemului nervos periferic.
Operatie pentru tratarea acestei boli se face in China si presupune transplantarea unor celule stem embrionare provenite de la tesutul olfactiv al unui fetus in zona afectata de paralizie.
Costul: peste 20.000 euro
2. Amiotrofie spinala de tip 1 - este o boala genetica neuro-musculara foarte grava, care cauzeaza pierderea capacitatii de a folosi sistemul muscular, care se poate trata tot prin transplant de celule stem.
Cost: peste 25.000 dolari
3. Encefalopatie epileptica – este o maladie a sistemului nervos, care apare de obicei la copiii mici si care se manifesta prin crize polimorfe: crize tonice, focale, complexe, spasme in flexie, crize mioclonice Sy Lennox-Gastaut in observatie.
Operatie se poate realiza in china si costa peste 20.000 de dolari.
4. Osteoporoza cortizonica severa: o afectiune a sistemului osos, care declanseaza multiple fracturi (cele mai grave fiind la sold si la coloana vertebrala).
La Viena exista doua optiuni pentru aceasta boala: infiltratii cu microcristale (peste 3500 euro) sau o operatie care costa peste 30.000 euro.
5. Atrezie pulmonara – este o boala grava a plamanilor, a carei solutionare presupune o operatie in strainatate, neexistand tratament in tara noastra, mai exact in Germania, iar costul se ridica la peste 33.000 euro.
6. Neuroblastom – este o forma rara de cancer (foarte frecvent la copii si este de mai multe feluri: toracic, abdominal, renal, etc.) si este de fapt o tumora maligna a glandei medulo-suprarenale sau a ganglionilor simpatici ai sistemului nervos. La adulti, aceasta tumora se regaseste de obicei in interiorul unuia dintre ventriculele intracerebrale.
Exista o sansa si pentru aceasta boala cumplita si ea se gaseste in Franta, iar costul operatiei se ridica la peste 160.000 euro.
7. Tumora talamica – este de fapt o tumora maligna la nivelul talamusului, un tip de cancer; si necesita o operatie pe craniu, care se poate realiza in Franta si costa peste 30.000 euro.
8. Adenom hipofizar cu atrofie nerv optic – pe cat de ciudat si ambiguu suna, pe atat de grava si cu efecte dezastruoase asupra creierului. Riscul orbirii este foarte mare, deoarece tumoarea apasa nervii optici pana la orbire, daca nu este facuta cat mai repede.
Aceasta interventie se poate face in Germania si costa peste 30.000 euro.
9. Leucemie acuta mieloblastica – este un cancer foarte grav al sangelui sau al maduvei osoase si se mai intalneste si sub denumirea de leucemie mieloida acuta, leucemie mielogena sau leucemie granulocitara.
Operatia se poate face in Germania si Austria si costurile se ridica la peste 100.000 euro.
10. Aplazie medulara - este o boala caracterizata printr-o rarefiere a maduvei osoase, care presupune o diminuare a numarului de globule albe, rosii si de plachete. Singura solutie pentru aceasta maladie este un transplant de maduva in strainatate care ajunge la suma de 200.000 de euro, cu tot cu tratamentul ulterior operatiei si internarea intr-un spital din strainatate, operatia facandu-se in mai toate tarile din UE.
11. Sindromul Goldenhar (A.O.V) – este o boala rara, care afecteaza vazul, inima si sistemul vertebral, care se poate opera in Elvetia, insa costurile se ridica la 170.000 de euro.
12. Tetralogie Fallot – este o boala care apare la copil si se traduce prin malformatii cardiace congenitale, iar simptomele sunt extrem de dureroase si profunde: retard mental si nanism, cianoza, sincopa, dificultate in respiratie. Maladia se poate trata in Germania, iar costurile se ridica la peste 52.000 euro.
13. Malformatie arterovenoasa grava – este o boala ciudata, pe care nu ai putea-o descoperi fara analize si investigatii ample. Boala se manifesta prin dureri de cap frecvente, pe partea dreapta, iar ulterior vedere in ceata. Tratamente exista si in Romania, insa destul de invazive, nu 100% eficiente si periculoase, de aceea se prefera operatia in strainatate, mai exact in Germania, iar pretul este de peste 25.000 de euro.
Formularul E112 - un prim pas catre "dreptul la viata"
Odata cu intrarea Romaniei in UE, ai "dreptul" la un formular care iti ofera sansa de a te opera in strainatate. Acesta se elibereaza la CNAS, iarconditiile pe care trebuie sa le intruneasca o solictare sunt urmatoarele (conform cnas.ro):
"- asiguratul isi transfera resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE si necesita mentinerea dreptului la prestatiile de boala – maternitate acordate pana la momentul transferului in Romania,
- asiguratul urmeaza sa efectueze un serviciu medical care face parte din pachetul de servicii medicale de baza din Romania, iar acesta nu poate fi acordat intr-un interval de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in tara noastra, luandu-se in considerare starea curenta de sanatate a persoanei si evolutia probabila a bolii."
Statul se angajeaza, odata cu eliberarea acestui formular, sa plateasca 70% din costul operatiei in afara tarii.
Acestea sunt doar cateva dintre bolile care se pot trata in strainatate, prin metode extrem de moderne si de bine puse la punct. Ceea ce am constatat analizand multitudinea de astfel de cazuri, este ca toate celelalte boli care nu sunt trecute in lista prezentata mai sus sunt afectiuni care tin in mare de sistemul neurologic, inima, plamani, sange, craniu. Majoritatea bolilor sunt derivate din afectiuni ale acestor organe, iar ca "remedii" ale unor astfel de boli, cele mai folosite sunt operatiile care presupun transplant de celule stem si de maduva osoasa.
Sa nu mai evitam cabinetele medicale, sa ne "rupem" totusi din timpul limitat si sa evitam asemenea dezastre: o boala descoperita in stadiu incipient este ca si vindecata. Sa actionam pentru a evita asemenea tragedii! Tu ai avut de-a face cu asemenea cazuri? Cum ai reusit sa treci peste ele? Te-a ajutat formularul E112? Spune-ne mai multe pe forum.