Hai sa dam o noua interpretare acestui "trunghi" si sa avem unul dintre unghiuri obiectiv, revelator, invatator, indrumar, ghid, sfatuitor, transformator al vietii din orice perspectiva vrei. Hai sa apelam cu incredere la "mai bine", pentru ca ni-l dorim orice ar insemna el, sa ne indreptam pas cu pas spre fericirea cea mult ravnita, sa avem un scop, o dorinta, o implinire. Nu singuri, nu izolati! Ci apeland la o a treia persoana oricare ar fi ea! Cerand ajutor, lamurire si o cale pe care s-o iei nu te face mai putin capabila si neputincioasa si nici mai putin puternica! Dimpotriva chiar! Sa invatam sa traim, dar mai ales sa gandim mai pozitiv, mai optimist si cu gandul spre obiective clare! Cum? De la specialisti! De la care? De la urmatorii:
Psihologul te ajuta sa iti amintesti cum e sa traiesti
Sa incepem cu partea soft a articolului, dar care "cade" greu cand vine vorba de a pune in practica: psihologul.
Cu totii ne intrebam pentru ce boli, tulburari, afectiuni, "dureri" trebuie sa ne ducem la psiholog. Ei bine, psihologul ne traseaza cateva limite: nu trebuie sa suferi de Alzheimer sau de schzofrenie pentru a trece pragul cabinetului. Cand trebuie sa apelam la psiholog? Cand trebuie sa ne dam seama ca este cazul sa apelam la un astfel de specialist inainte de a fi prea tarziu, adica care este cea mai subtila senzatie care ar trebui sa ne determine sa apelam la o astfel de terapie?
In general oamenii ne cauta atunci cand exista o problema, o dificultate care afecteaza modul de viata de pana atunci si functionarea la un nivel satisfacator. Aceasta problema poate tine de un context actual (esecuri, separare, boala, decese, schimbari etc), context care genereaza o stare incarcata de tristete, furie, neputinta, disperare sau poate fi o problema mai veche care in timp s-a accentuat (probleme de relationare, esecuri repetate, timiditate extrema).
De asemenea, aceste probleme pot fi percepute la nivel individual sau la nivel familial, existand un climat tensionat sau conflictual si atunci cererea de terapie poate fi grupala.
Gravitatea dincolo de clasificarile strict specializate legate de patologie si boli psihice, depinde foarte multe de modul in care oamenii resimt ca fiind apasator, tensionat, invalidant, ca fiind posibil de trait sau de nesuportat. Ei sunt cei care dau intensitatea trairii lor.
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre cum si ce se intampla pe canapeaua psihologului, citeste articolul cu acelasi nume si descopera ce te asteapta la un astfel de specialit. Intra aici si exploreaza ideea de a merge la psiholog, dupa care analizeaza daca merita sau nu!
CPAP - Cristina Calarasanu
Nicolae Filipescu, nr. 61, sect. 2
0729.752.145
Pret: 60 lei - grup de copii, 80 lei - individual, 100 lei - terapie de familie
Cabinet psihoterapeutic Claudiu Ganciu
Strada Dimitrie Anghel, nr. 4, sector 3
0722.453.906
Terapie de cuplu - 100 lei
NLP pentru un auto-control mai bun
In ceea ce priveste NLP-ul, beneficiile lui sunt foarte evidente: este o metoda care poate fi folosita de psihologi, consilieri, coachi pentru a-si sustine clientii, in demersul lor profesional. Daca ne referim strict la coachi, cu siguranta ei pot utiliza NLP-ul pentru a-i ajuta pe clienti sa isi clarifice si sa isi atinga obiectivele, in viata lor privata sau profesionala, intr-un mod rapid si elegant, care permite o simultana autocunoastere si dezvoltare personala. Oamenii pot gasi raspunsuri la intrebari, isi pot pune noi intrebari, revelatoare, pot lua decizii, pot dezvolta noi comportamente sau atitudini, concepe solutii, spori perfomantele sau isi pot creste gradul de motivare. Totul, intr-un cadru elegant, confidential si stimulativ.
Pretul unei sedinte de coaching este variabil, in functie de mai multi factori - de la localitate, la experienta sau strategia de business a coachului - asa incat putem gasi tarife de la 30 la 300 de euro/sedinta.
Pentru mai multe informatii si indrumari apeleaza la:
Dr. Carmen Todor, purtator de cuvant al asociatiei, care va va oferi toate detaliile suplimentare despre NLP, coaching, cursuri si specialisti care activeaza in diferite orase din tara
tel/fax:0264. 448109
0744.802428
[email protected]
Life coach
Evident ca pentru a oglindi aceasta profesie, am apelat la unul dintre cei mai buni in domeniu: Dana Burghel (urmareste-i blogul semnat feminis.ro), life coach si director executiv al Learning About, un om care iti poate elucida toate misterele in aceasta privinta. Ea spune ca „life coaching se face intr-un singur fel: coaching in viata personala, echilibru life vs. business, cu accent pe toate rolurile din viata ta.” Acum poate te intrebi de ce ar trebui sa apelezi tocmai la acest specialist. Tot ea ne da si top 10 motive care nu te mai fac sa zabovesti prea mult in decizia ta:
1. Pentru a descoperi cum se traieste cu adevarat, nu cum se supravietuieste
2. Pentru ca timpul navaleste peste noi, iar noi trebuie sa traim in el, nu pe langa el
3. Pentru a ne schimba perceptiile negative despre noi, despre actiunile noastre si despre ceilalti in legatura cu noi
4. Pentru echilibru. De orice fel
5. Pentru fericire. Aceea care vine din noi si nu din ceilalti sau din ceva.
6. Pentru descoperirea raspunsului la intrebarea 'cine sunt eu?'
7. Pentru Cale.
8. Pentru (re)descoperirea credintelor
9. Pentru Bucurie!
10. Si pentru multe mii de motive care tin de TINE ca FIINTA.
Sedinta de coaching individual costa intre 150 - 200 euro. Si se intampla saptamanal, dureaza o ora.
Un astfel de program de coaching nu poate dura mai putin de 8 h - adica 8 saptamani; este de preferat sa tina un trimestru, pentru a se putea vedea rezultatele.
Programele de coaching individual de business, executive coaching etc. tin atat de mult pana cand obiectivele respective sunt pe cale de a fi atinse. Aici fee-urile sunt intre 200 - 300 euro/ ora.
"Alte programe pentru care poti opta sunt: Manager as a coach - in care anternam un manager cum sa fie coach pentru echipa sa (deseori se incurca rolurile) folosind mult paralele din sport.
Mai avem o Academie de Leadership - Leaderul: Caracter si Atitudine, Academia de Improvizatie care este de fapt un program de powerful communication & speaking, programe de CRS, programe de teambuilding in adevaratul sens al cuvantului, adica noi crestem si consolidam spiritul de echipa folosind artele in business, Mind, body and soul - un program ce imbina exericitii atat pentru minte si suflet, dar si fizice (echipa construieste domuri - niste casute speciale - pentru o casa de copii), dar si programe de coaching pentru echipe: Best Year Yet. Pentru toate aceste programe fee-urile sunt intre 2000 si 40.000 euro, depinzand de durata, de marimea si de nivelul echipei", arata Dana Burghel.
.Dana Burghel
Executive director
Learning About
0742 718 088
Yoga - un alt "mod" de a trai viata
Poate ca nu ai nevoie de un specialist anume, poate ca ai nevoie de un intreg stil de viata care te ajuta sa te cunosti pe tine insati, ca apoi sa-i intelegi si pe ceilalti, iar in cele din urma sa reusesti traiesti in armonie, iar bunastarea sa se aseze in calea ta. Poate ca ai nevoie de Yoga, dar nu din perspectiva antrenamentelor de slabire de la salile de fitness, ci ca practica, meditatie, initiere.
Asa cum spune fondatoarea Sahaja Yoga pe site-ul cu acelasi nume, Shri Mataji Nirmala Devi "nu puteti cunoaste sensul vietii pana ce nu sunteti conectati la Puterea care v-a creat. Realizarea Sinelui este prima intalnire cu realitatea."
Iata care sunt in continuare conferintele lunii noiembrie 2009 si contactele unde puteti afla mai multe informatii despre aceasta practica:
Luni 9 noiembrie 2009, ora 18
Ego si Superego - instrumente sau fundaturi ale evolutiei
Secretele stapanirii egoului si superegoului
Sambata 14 noiembrie 2009, ora 12:30
Premisele comunicarii cu Divinitatea; chakra Vishuddhi
Luni 16 noiembrie 2009, ora 18
Conexiune si integrare; Meditatia sahaj si deschiderea chakrei Sahasrara
Constiinta colectiva (Proiectie video: productia filmografica "The Vision" dedicata biografiei lui Shri Mataji Nirmala Devi)
Sambata 21 noiembrie 2009, ora 12:30
Poarta cea stramta a Paradisului; chakra Agnya
Luni 23 noiembrie, ora 18
Tehnici de purificare cu utilizarea elementelor naturale
Sambata 28 noiembrie 2009, ora 12:30
Ego si Superego - instrumente sau fundaturi ale evolutiei
Secretele stapanirii egoului si superegoului
Casa de Cultura "Friedrich Schiller"
Str. Batistei 15, etaj 1 ,
tel. 319 26 88/87 tel. 021 653 32 42, 0722 648 668
Nu rata articolul saptamanii!
Ai o luna la dispozitie pentru a intra in decembrie cu o silueta din ce in ce mai bine conturata. Noi iti facem planul saptamana cu saptamana pentru rezultate incredibile! Asadar, "Pregateste-ti silueta pentru sarbatori: plan de bataie pe o luna!"