Regizorul britanic Ken Loach a câştigat marele trofeu Palme d'Or, pentru lungmetrajul "I, Daniel Blake", la gala celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.
Ken Loach este recunoscut pentru stilul naturalist, direct şi realist, dar şi pentru coloratura socialistă pe care o imprimă filmelor sale. Britanicul face filme cu subiecte sociale, temele fiind pe gustul celor care selecţionează şi premiază filmele la Cannes.
În filmul "I, Daniel Blake" este vorba despre un dulgher care, după ce trece printr-un accident, cere ajutor social, iar în situaţia deplorabilă în care se regăseşte, întâlneşte o femeie cu un copil care fusese la fel de umilită şi obidită în viaţă. Femeia voia să scape dintr-un azil de persoane fără locuinţă. Presa străină a recunoscut în filmul lui Loach influenţa scrierilor lui Franz Kafka.
Totodată, la gala ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, regizorul român Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru regie, cu filmul "Bacalaureat".
De asemenea, Lungmetrajul "Câini", regizat de Bogdan Mirică, a obţinut sâmbătă premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secţiunea Un Certain Regard. Totodată, coproducţia românească "Toni Erdmann", de Maren Ade, a obţinut acelaşi premiu (FIPRESCI), în cadrul Competiţiei Oficiale, conform variety.com.
În Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (11 - 22 mai) s-au regăsit lungemtraje regizate de cineaşti celebri, dar şi de "obişnuiţi ai festivalului de la Cannes", între care se numără şi Ken Loach, Pedro Almodovar, Xavier Dolan, Cristi Puiu şi Cristian Mungiu (regizorii români care au fost de mai multe ori selecţionaţi la Festivalul de la Croazetă).
Juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat în 2016 de regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller. Cel mai recent film al lui George Miller, "Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road", a fost prezentat la ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei.